enbg

Иван Гарелов, 9 май 2013 г.

9.5.2013 | коментара

И в последното издание на „Парламент 2013“ журналистът Иван Гарелов коментира тезите, изтъкнати от привържениците на Атака и БСП – инж. Младен Славчев и Веселин Пенчев. В инициативата си „Шоуто на Слави“ даде думата на обикновените граждани, които представиха своята позиция за това за коя партия ще гласуват на предстоящите извънредни парламентарни избори на 12 май 2013 г.

Гарелов сподели общото си впечатление от всички участници в „Парламент 2013“: „Те не излъчваха враждебност спрямо други партии, каквото впечатление се създава между ръководствата. Всеки търсеше позитивното в тази партия, която е избрал.“ Според Слави обикновените граждани са изглеждали много по-нормални от политиците, за които гласуват – липсвала е истерията на политическите лидери.

За Младен Славчев, който заяви, че ще подкрепи „Атака“, Гарелов каза: „Той не говори за това, че турците са лоши, не чухме лютите закани на „Атака“, които и създадоха лоша слава – ксенофобска. Тук видяхме един добронамерен човек, който търси благополучието на държавата, може би с някои наивни проекти.“ Според Гарелов хора като Младен Славчев повече вярват в париите и техните намерения, отколкото самите ръководители.

Привърженикът на БСП беше охарактеризиран от Гарелов така: „Повече борави с клишета, много е натегнат, не се отпусна, много силно вярващ. Но има нещо много положително в това – за БСП говорехме, че е остаряваща партия. Идва едно ново поколение в БСП – дали са много или са малко, още не знаем, но ги има.“

На финала Иван Гарелов сподели и мнението си за предстоящите избори – според него важна роля на 12 май ще изиграе това къде ще отиде скритият вот на разочарованите от ГЕРБ граждани, след последните скандали с подслушването. Журналистът нарече предишните управляващи „жалки страхливци“ и не скри огорчението си от поведението на Борисов и Цветанов след скандалите с подслушването и недоказаното заявление на бившия премиер от парламентарната трибуна, че Ахмед Доган му е поръчал атентат.

Друго нещо, което учудило Гарелов, било поведението на традиционно десните партии: „Питам се как можеш да претендираш, че си демократ и да казваш, че това, че ни подслушват не е важно, важното е да спрем комунистите. Значи ти отричаш самата демокрация и си готов за диктатура.“ – според журналиста опасността от налагането на форма на диктатура в България е много голяма – „Ако ГЕРБ бъдат избрани за втори мандат, те ще станат много по-арогантни, отколкото са били до този момент.“

Цялото предаване от 9 май 2013 г.