enbg

Зрителите получиха думата в предаване на живо

24.11.2011 | коментара

23 ноември 2011 г.

Над десет хиляди мнения и въпроси на зрители се получиха на адрес live.slavishow.com в тазвечершното предаване на живо на „Шоуто на Слави”, наименувано „Кажете вие!” С два айпада сценаристите Иво Сиромахов и Тошко Йорданов следяха в реално време мненията и въпросите на зрители и ги правеха достояние на водещия Слави Трифонов, както и на телевизионната аудитория.

Много от въпросите на зрителите бяха отправени към Слави Трифонов. Петър Генов пръв изпрати въпрос дo водещия: „Защо, г-н Трифонов, не си основете една партия?” „Не искам да се занимавам с политика, защото политиката е мръсна работа”, отговори Слави Трифонов и добави: „За да участваш в политиката трябва да има база от много хора, които да споделят твоите идеи, а аз напоследък не виждам такива хора.”
Петър зададе следния въпрос: „Как стана така – всички са недоволни от ГЕРБ, а на изборите – пак ГЕРБ?” Тук Иво Сиромахов отговори с мисъл на руския писател-сатирик Михаил Жванецкий, който казва: „Я бесконечно уважаю чудовищный выбор моего народа.” „Vox populi, vox polpuli, ама доколко беше vox populi?” – отговори на въпроса с въпрос Тошко Йорданов.

Зрителят Николай Тотков написа: „Чудя се откъде е тази омраза към правителството ни? Защо се опитвате да дестабилизирате държавата в тези трудни за целия свят времена? Политическата сатира е доста по-различна от това, което правите, от него се прозира личното ви отношение към правителството . Нима не виждате, че това е първото правителство, което прави нещо за държавата?” Слави Трифонов сподели впечатленията си от това, което е виждал – че навсякъде по света повечето медии са насочени критично към управляващите, защото „трябва да има някой, който да изпълни функцията на баланс.” Според Слави Трифонов медиите трябва да показват недостатъците на властта. „Ако медиите ги няма и не го правят това, и слушат – това заприличва на диктатура. Кой да каже на някой: „Виж, тук грешиш.” Може и медиите да грешат, може и аз да греша, но принципът е важен. Важно е да има критично настроени медии”, добави още Слави. Тошко Йорданов припомни, че винаги са били критични към всяка една власт.

Въпрос, „който едва ли ще зададете”, изпрати Димитър Димитров от Палма де Майорка: „Защо плюете Бойко Борисов? Защото искахте 50% от ГЕРБ и той не ви ги даде?” Слави Трифонов отговори така: „Той (Бойко Борисов) работи много интересно с медиите. Излиза и казва: „Аз съм бил близък със Слави Трифонов, той ми е искал някакви неща” и поради тази причина сега всичко е лично. Не защото той казва нещо, което е вярно – не, то е лично при него. Той нали твърдеше, че съм искал някакви имоти, аз излязох и казах от това бюро, че ако още веднъж го каже – аз ще го съдя, защото това са лъжи и глупости. И наистина, когато някой лъже, в публичното пространство може да минава безнаказано, в съда най-вероятно не минава, защото трябват доказателства.”

Още един въпрос за Бойко Борисов, адресиран към Слави, зададе зрител с име Стефан: „Слави, с Бойко Борисов приятел ли си? Кога за последен път се чухте и по какъв повод?” Слави разказа, че се е запознал с Бойко Борисов, когато е гостувал за пръв път в шоуто му, скоро след като Симеон Сакскобургготкси го е назначил за главен секретар на МВР. За Бойко Борисов Слави сподели: „Той ми беше любопитен, заради това, че не беше конвенционален, не беше стандартен – беше груб, държеше се като мутра и аз ужасно се забавлявах, че подобна персона може да влезе като главен секретар. Тогава сме се виждали, но по-късно не сме се чували, от много години не сме се виждали. Аз винаги съм се пазел да се сприятелявам с политици, но аз никога не съм го гледал като политик. Той беше някакъв странен субект, влязъл в Министерството на вътрешните работи, на мен ми беше изключително забавно да си общувам с него, но после той тръгна да става политик…”

Зрителите показаха, че се вълнуват изключително много от актуалната тема за родилките и лекарските грешки. „Докога ще умират родилки и техните бебета?” – този въпрос зададе Цвети Христова. „Липсата на възмездие е унищожителна в България. Това, че някой извършва престъпление и не е наказван за него, това унищожава и малката надежда в това, че има държавност”, заяви Слави Трифонов. Ивайло Ночев също зададе въпрос, свързан с родилките: „Нормално ли е избор на екип за раждане да струва 900 лева?” Тошко Йорданов смята, че, когато някой няма тези 900 лева, лекарите обикновено казвали: „Ела малко по-късно, ела малко по-късно” и „после става това, което се случи.”

Волен Пенев изпрати следния въпрос: „Защо бързо се забрави случката в Катуница? Дали заради непрестанните простотии, с които ни засипват, слаба памет или нечий интерес?” Тошко Йорданов припомни, че събитията в Катуница се случиха малко преди изборите. „На самите избори наблюдавахме масов цигански вот от пет часа следобед нататък, под строй. В момента няма никакви протести. В самата Катуница има, защото внука на т.нар. цар Киро го осъдиха само на 8 месеца, но няма футболни агитки”, каза сценаристът.

Зрителите се вълнуваха и от стачката в БДЖ, студентът Даниел Първанов написа, че я подкрепя, защото смята, че всеки трябва да се бори за правата си. Тошко Йорданов заяви, че в момента управляващите се опитват да превърнат думата „стачка” в мръсна дума, защото тези, които стачкуват са били заплашени да бъдат уволнени и да не им бъдат изплатени обезщетения. Това сценаристът определи като тоталитаризъм.
Иво Сиромахов коментира въпрос на Калоян Кадрийски . Зрителят попита: „Кой беше тоя, който щеше да изхвърли боклука?” „Драги, г-н Кадрийски, този, който ще изхвърли боклука, това са българските граждани. Това не е конкретен човек, който вие го чакате и му казвате: Ето ти всичкия боклук – ти го изхвърли!”

Зрителите зададоха въпроси и относно съдбата на приюта за бездомни на отец Иван. В студиото по този повод говори Иван Кулеков. Отец Иван е разговарял с Иван Кулеков и му е споделил, че в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се е състояла среща, в която са участвали регионалният министър Павлова, социалният министър Тотю Младенов и представители на други ведомства. Взело се е решение да се подпомогне строителството на нов социален дом или еднофамилни къщи, близо до църквата, на 2 км. от Нови хан. Но от социалното министерство са поискали, докато това строителство продължава, хората от сградата да бъдат настанени във фургони. „Това буди огромни съмнения, защото преди 25 години, след земетресението в Стражица, също едни хора бяха настанени във фургони и продължават и досега да живеят във фургони”, заяви Иван Кулеков. Сценаристът сподели, че отец Иван не е склонен на такъв вариант, той е заявил, че „хората ще напуснат приюта, когато бъде построена новата сграда.” Отец Иван е учуден и от факта, че днес представители на Агенцията за социално подпомагане са били на инспекция в приюта, придружавани от полицаи. Отец Иван пита: „Какво е отношението към нас – като към хора, на които трябва да се помогне, или като към престъпници?”

Слави Трифонов заяви, че Шоуто ще продължава да следи темата с приюта за бездомни в Нови хан.

Това бяха част от въпросите на зрителите в първото издание на „Кажете вие!“. „Мнението на хората е важно, има доста активни хора, които биха искали гласът им да се чува, но той не се чува, защото голяма част от медиите не са свободни” – така обоснова смисъла на подобно интерактивно издание на „Шоуто на Слави“ сценаристът Иво Сиромахов.