enbg

За реалността на българската граница

17.2.2016 | коментара

За реалността на българската граница и справянето с бежанската вълна говори Иван Кулеков. Той показа свое видео от българска застава и излъчи кадри, изпратени му от граничен полицай, в които се вижда окаяната ситуация, в която са поставени нашите гранични полицаи и невъзможните условия за работа.

Слави Трифонов разказа за имейл, получен от Иван Кулеков, който му бил изпратен от един български полицай, командирован да пази държавната граница. В имейла се съдържали потресаващи снимки и видео, които по-късно бяха представени в шоуто. Преди това Слави припомни, че 5 години по-рано сегашният министър-председател е обявил, че България е изключително добре подготвена за емигрантската вълна, че имаме най-добре охраняваната граница, с най-добрата техника.

След видео материал, в който се видя как през 2011 г. Бойко Борисов обяснява, че имаме най-добрите катери, най-добрите кораби, най-добрите хеликоптери и скенери, Слави пусна видео с материалите, изпратени от полицая, командирован да пази границата ни. Думите във видео материала също са на полицая: „Началото на всеки работен ден на българския полицай, командирован да пази държавната ни граница, облечен в униформа – каквато имаш, намерена – както си могъл, взимаш брадвата, раницата и всичко, което носиш и се качваш в камион, произведен вероятно в 60-те години на миналия век. Трупове на животни ги извозват с по-добра машина. Отдъхваш си, че си пристигнал жив. Оглеждаш се и не вярваш на очите си какво виждаш – едно нещо, наречено палатка – заслон, цигански катун, обвит в найлон, брезент, дъски и всякакви подръчни материали. Влизаш в това нещо, наречено от началника „оборудвана палатка“, виждаш нещо като печка на дърва и се чудиш тя сама себе си ли топли или хората я топлят. Намираш вътре в катуна импровизирано сглобена дървена пейка и някакво подобие на стол и започваш да мислиш кой нормален човек би издържал в условия на минус 10 – минус 15 градуса, в сняг или леден дъжд, 14 – 15-часово дежурство, обхождайки граничната бразда и разчитайки на този катун за подслон и топлина. Успокояваш се от факта, че поне имаш брадва в ръцете си и след като си издържал това 14 – 15-часово приключение, отново се качваш в автомобила от 60-те и благодариш на Господ, че те е опазил жив. Ето как, дами и господа – европейци, данъкоплатци, българският полицай се опитва да ви пази. Ето за такава модернизация на МВР и условия на труд си давате парите. Въпреки всичко пак ще си пазим държавата и нейните граници, но докога? Вероятно докато не прочетете в някой ежедневник, че са открили замръзналото тяло на някой от нас.“

Иван Кулеков сподели, че е разговарял с този човек. Неговата командировка на границата вече е приключила, но човекът още не може да се отърси от преживяното. „Това, което се вижда от това телефонно видео, изглежда като края на българската държава. Вероятно така се е охранявала България при падането й под турско робство.“ – каза Кулеков.

„По-голямо унижение за българския полицай, за българския народ и за българската държава аз не съм виждал. Казвам „българската държава“ съвсем условно, защото държавата преди всичко е територия, която има граница, а по всичко изглежда, че България е територия, която няма граница. Да не говорим, че на хартия сме и граница на Европейския съюз. Изглежда, че няма не само „такава държава“, но и няма „такъв европейски съюз“. – продължи коментара си Иван Кулеков.

Слави попита Кулеков, в такъв случай, ние с брадви ли ще спрем милионите сирийски бежанци, за които турският президент Ердоган заплаши, че ще насочи към българската граница. „Не само с брадви. Нашият министър-председател е пожарникар и вероятно срещу чужденците ще бъдат употребени и водни струи. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че по всички важни въпроси се консултира със своя пожарникар, така че и от нея не можем да очакваме някакви други идеи за опазването на границата ни. Пък кой знае – министърката може да предложи съвсем друга плетка на телената мрежа, за която досега са отделени 64 милиона лева – плетка като „пачи крак“ или „рибена кост“. Като всяка държава, която смята своите служители за нищожества, България ще отдели още 90 милиона лева за тел и по още една брадва на човек. За българо-гръцка граница пък изобщо не може да се говори. Поради затварянето на граничните пунктове от гърците, телената ограда е най-лесният начин за преминаването от Гърция в България.“ – отговори Кулеков и онагледи видяното от него на тази граница с кратко видео.

Слави Трифонов каза, че за всичко това трябва да се потърси отговорност от всички, довели държавната ни граница до това състояние. Иван Кулеков се съгласи и подчерта следното: „Търсенето на отговорност трябва да започне още от тези, които преди 25 години разрушиха всички, с десетилетия изграждани заграждения по границата. Това, което направиха те, не може да не бъде квалифицирано като национално предателство. Това, което не правят днешните властници за опазването на границата ни, не може да не бъде квалифицирано другояче освен като национално предателство.“

Цялото предаване от 17 февруари 2016 г.