enbg

За противоречивите твърдения на Бойко Борисов по темата за АЕЦ „Белене“

23.5.2018 | коментара

Тагове:

Водещият Слави Трифонов представи част от противоречивите твърдения на Бойко Борисов през последните години по темата за АЕЦ „Белене“.

На 20 март 2011 година Бойко Борисов казва следното за преместването на купените за „Белене“ реактори в Козлодуй: „Това да не е едно бидонче – да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ – „Козлодуй“. Знаете ли колко години работа има, за да се преправи тази площадка и да се насади нов реактор там?“

На 31 март 2012 година той казва: „Това нещо е било погребано преди нас, ние само трябва да му сложим кръста. Целият проект е спекулация, това е най-малката дума, това е престъпление“.

Няколко месеца по-късно, на 1 август 2012 година, Бойко Борисов заявява по повод референдума за АЕЦ „Белене“: „Ако си „За“, това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един Мерцедес на централата“.

Пак по повод референдума, на 6 януари 2013 година, той казва: „Бойко Борисов: АЕЦ „Белене“ не трябва да се строи! Указанията за членовете на ГЕРБ ще бъдат да гласуват с „не“ на референдума“.

През август 2016 година той отново е последователен в мнението си: „708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене“ и всъщност имаме само един гьол“

През 2018 година обаче премиерът предлага друго: „Бойко Борисов предложи АЕЦ „Белене“ да стане общ проект на Балканите“.

Заглавие от 12 май 2018 година съобщава: „Борисов вдига мораториума за строителството на АЕЦ „Белене“.

Мисъл на Бойко Борисов от 23 май 2018 година: „Борисов: АЕЦ „Белене“ не е домати и краставици, може 3,5 млрд. лева да отидат за скрап“.

„Аз не искам да коментирам. Няма по-силен коментар от думите на премиера. Плюс това, знам ли го какво мисли в момента!“, каза Слави Трифонов.