enbg

За правилата и критериите в телевизията

12.2.2014 | коментара

Тагове: ,

В разговор със сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев, Слави Трифонов коментира станалото публично достояние негово писмо до Съвета за електронни медии, в което водещият задава въпроси относно неизяснения критерий на регулаторния орган. Ето и пълния текст на писмото:

„Уважаеми г-н Лозанов,
Уважаеми Дами и Господа от Съвета за електронни медии,

Позволявам си да ви пиша и да използвам епистоларната форма за общуване, защото искам да ми отговорите на един въпрос:

Фирма „Седем Осми” АД беше глобена с наказателно постановление №22/14.05.2007 г., издадено от председателя на СЕМ по Акт №9 от 30.03.2007 г. за установяване на административно нарушение, заради излъчването преди 23 часа в „Шоуто на Слави” на кадри от филма „Широкто затворени очи” на носителя на Оскар Стенли Кубрик.

С цялото ми уважение към вас, се опитах да защитя тезата, че това е велик режисьор и излъчването на кадри от негов велик филм, било то и еротичен, преди 23 часа, не представлява нарушение на Закона за радио е телевизия. Вие не се съгласихте и ме глобихте.

Също така съм бил глобяван за изричане на нецензурни, според вас, думи и израчения в Шоуто. И сега с интерес наблюдавам излъчването, и то по обществената национална телевизия, на четвъртия сезон от сериала „Под прикритие”, където във всяка една серия има псувни, вулгарни, нецензурни изрази, които звучат доста отблъскващо. Сериалът се излъчва от 20:45 часа до 21:45 часа – доста преди 23:00 часа, нали така?

Ако приемем, че аз водя шоу и това е факт от 14 години вече, любопитен съм: и „Широко затворени очи” на Стенли Кубрик е филм, и „Под прикритие” е филм, макар и сериал.

Опазил ме Господ да сравнявам качествата на Стенли Кубрик с качествата на българския режисьор, режисирал „Под прикритие”.

Уважаеми Госпожи и Господа от СЕМ,

Не ме разбирайте погрешно – уважавам създаването на бъграски филми и сериали. Адмирирам го изцяло и лично аз нямам нищо против грубия език и в българските филми и сериали, и в моето шоу, защото това е езикът на улицата и често той е единственият начин на охарактеризиране на конкретна ситуация.
Та стигнах до въпроса: Къде е разликата?
Имам и втори въпрос: Как ще реагирате?
Сетих се и за трети въпрос: Ако няма адекватна реакция и вие реагирате избирателно на нарушенията на закона, то всъщност каква регулаторна функция изпълнявате вие от СЕМ? И това последното не беше риторичен въпрос.

С уважение,
Слави Трифонов
Водещ на „Шоуто на Слави”
Изпълнителен директор на „Седем Осми” АД”

Слави Трифонов каза, че писмото му не е насочено срещу сериала „Под прикритие“, а цели да съпостави избирателното прилагане на закона в идентични случаи. Според него СЕМ не бива да глобява сериала заради нецензурния език, но и трябва да спре да работи избирателно и да изпълнява политически поръчки. Трифонов каза още, че няма нищо против грубия език в българските филми и сериали, защото това е реалистичният начин за показване на живота на улицата.

Големият проблем според Слави е в двойния аршин на СЕМ и в липсата на ясни правила: „Първо, в българското законодателство няма обяснение за порнография, както и няма обяснение за това коя точно дума е цинична и коя – не“. Водещият уточни, че не е искал всичко това да става публично и не е пускал жалба, а писмо, в което задава въпроси: „Аз съм пуснал писмо до СЕМ, за да ми отговорят персонално, лично на мен. Аз имам право да ми отговорят. И изведнъж Гого Лозанов дава интервюта, в които обяснява… Аз не съм пуснал отворено писмо до медиите.“

“Няма абсолютно никакъв смисъл от контролен орган, който е само в политическа услуга” – завърши Трифонов.