enbg

Животът според… Петър Клисаров

10.12.2014 | коментара

Иван Кулеков представи своя филм за Петър Клисаров – завърнал се от Канада емигрант, който възстановил откраднатите гербове на Орлов мост в София, финансирал е заснемането и описването на 100 църкви с рушащи се стенописи, написал 3 книги за пряката демокрация и е главната причината да се възстанови работата по проекта АЕЦ “Белене”.

Ето какво каза във видеото Петър Клисаров:

„Човек има нужда да създаде причина, за да съществува и да има сили да продължи напред и да продължава да осъществява целите си. За мен такава причина беше да се върна в България и да правя бизнес в България.

Отидох в канадската държавна корпорация Atomic Energy of Canada и ги убедих да дойдат в България да започнем този проект (б.р. – АЕЦ Белене). На 15 декември 2007 г. срещу 2 милиарда американски долара щяхме да имаме два работещи реактора по 750 мегавата – българска собственост, които да се изплатят за 15 години. Дълги години се чудех защо не проработи всичкото това нещо. Сегашното ми мнение е, че проектът е така направен, че никога да не се случи. Проектът върви, в него се наливат пари, т.е. това е едно източване на публични средства, с ясното знание, че централа няма да има. Милиардите влизат в частни фирми, през частните фирми се връщат в политическите партии. Политическите партии с тези пари печелят изборите и отново дават на своите фирми пари, с които се преизбират и така кръгът не може да бъде прекъснат.

За предишния мандат на ГЕРБ 80% от поръчките отиват в 5 фирми. Има ли начин да се превъзмогнат тези недъзи на представителната демокрация? Има, и той се нарича пряка демокрация. Властта се дава от хората и е крайно време българинът да научи, че от него произлиза – да усети, да почувства, че той е работодателят на чиновниците в държавната администрация. Само тогава ще може да ги накара да работят за него. Има нещо много перверзно в това да се влюбиш в роба си или да го мразиш. Робът ти е роб, за да ти работи. Същото е със служителя. Служител се наема, за да ти свърши работа – не, за да го обичаш или да го мразиш. Основен проблем на българина е, че той не се чувства като суверен, силен и можещ, който казва какво да се случи.

Защо една година на тия площади имаше протестиращи, заради това, че Делян Пеевски е бил един ден депутат, а в момента няма хора, които да излезнат и да кажат – „Защо откраднахте четири милиарда от българския народ?“

По-страшно е от убийство на човек, да убиеш душата на човек. А душата се убива с нещо, което е – с една дума казано – обезверяване. Българският дух е обезверен и се убива ежедневно. Изнасилването на българския народ се извършва от тези (б.р. – кадър на народното събрание) и рано или късно те ще свършат в затвора или ще бъдат бити с камъни.

Не мисля да се връщам в Канада. Трети и четвърти път емигрант няма да ставам. Два пъти съм емигрирал, стига ми. Ще трябва да намерим начин да се оправим с тези негодници и да отидат там, където им е мястото.“

Цялото предаване от 10 декември 2014 г.