enbg

Еми Барух, Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос, 23 септември 2014 г.

23.9.2014 | коментара

Журналистката Еми Барух представи в „Шоуто на Слави“ испанските фотографи Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос, които са едни от най-добрите в света: „Това са нашите най-скъпи гости на първия фестивал „Фотофабрика“, който започваме тази година с амбицията да разпространяваме зараза. С два аспекта от фестивала – първият е една изложба, която се нарича „Протестиращият човек“, а вторият – да покажем най-високите постижения в арт фотографията. Кристина и Чема са едни от техните автори.“ Еми Барух изрази надежда, че изложбата „Протестиращият човек“ ще накара хората първо да помислят защо се протестира, което е много важно преди избори, и второ: „да разберат, че в този свят, в който ние обикновено сме загледани някак си в пъпа си, има неща, които са над нашата ограда“. Журналистката обясни, че целта на фестивала „Фотофабрика“ е да рушим оградата около къщичката си и да не сме толкова себедостатъчни: „Искаме хората да виждат, да мислят, да реагират и да протестират“.

Кристина Родеро разказа, че е от Мадрид и преди да започне да се занимава с фотография е била художничка: „фотографията ми даде много по-голяма бързина, да мога да общувам по-добре“. Със снимките си Чема Мадос чрез метафори дава различен живот на предметите, които ни заобикалят: „Да се работи с предмети означава също да работиш с хората, с нашите мечти, сънища, онова, което желаем. Защото ние сме тези, които сме измислили и сме създали тези предмети. И те ни служат за да можем да постигнем всичко онова, което искаме. Да разсъждаваме за тях означава да разсъждаваме – аз за мен, ти за теб и така нататък“, обясни фотографът.

Снимките на Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос са част от изложба в Националната художествена галерия, която ще може да се види до 18 октомври 2014 г. Това е най-богатата колекция на съвременна испанска фотография, която някога е идвала в България.

Цялото предаване от 23 септември 2014 г.