enbg

Експедиция на историци доказва индо-европейския произход на българите

22.7.2010 | коментара

21 юли 2010 г.

Всеки уважаващ себе си българин знае от исторята как синът на Хан Кубрат Хан Аспарух тръгва от Велика България в търсене на нови територии и след като печели битката при Онгъла, се установява на днешните български територии. Дотук няма исторически спорове. Спекулациите започват от това дали ние, българите, принадлежим към тюркско-алтайските племена или сме наследници на Персийската империя. Повече подробности, за това откъде наистина идваме, споделиха тази вечер със зрителите на шоуто Петко Колев и един от водещите български историци професор Георги Бакалов.

По думите на проф. Бакалов, съществуват над 20 теории за това откъде идват българите, като повечето от тях са несъстоятелни. Онази, която сега се ползва с популярност е тюрко-алтайската, каза той и добави, че другата – която те се опитват да наложат – е за нашия индо-европейски произход. „По отношение на официалната теза – държавата го е възложила на историците, – в учебниците пише, че сме от тюрко-алтайски произход, от западен Сибир, от Монголия, – ние напълно отричаме това.” – каза проф. Бакалов.
Причината за това е, че през последните 20 години са се натрупали много факти, идващи от източници – староарменски, староиндийски, сирийски. След направен нов прочит на изворите, се стигнало до това да се изпратят три експедиции, като третата, последна засега, е била в Иран.

Доказвайки тезата, че българите имаме индо-европейски произход, няма какво да спечелим, но ще знаем корените си, коментира професорът. Той споделя убеждението, че сме от индо-европейски произход и поради тази причина „става толкова бързо тази симбиоза между славяни, траки, българи, тъй като те са си индо-европейски и антропологически има много близости, дори има близости и в езика.”

Петко Колев разказа, че експедицията в Иран допълва нещо, което преди две години открили на територията на Североизточен Афганистан. Тогава провели експедиция на територията на Афганистан, Таджикистан – долините на Памир. Именно в долините на Памир бил открит средновековен източник, който казва: „Българите излязоха от долините на Имеон.” Имеон, по думите на Петко Колев, е долините на днешните Памир и Хиндокуш.

Следвайки този средновенковен източник, изследователите се озовали там.
През 2009 г. експедицията била в Крим, „там където Старата Велика България функционира 5 века и българите присъстват устойчиво.” Последно експедицията била в Иран, откъдето групата изследователи се завърнали преди две седмици.

Целта на тази експедиция е да се правят пилотни проучвания и на базата на събрания материал, еднакъв или сходен с нашия (на територията на България), да се прецени– като го има и там, и при нас, какъв би бил изводът – дали имаме общност или е случайност.

По думите на Петко Колев стремежът е да натрупат критична маса от такъв археологичен, антропологичен, филологичен, музиковедски материал, който предоставят на нашите учени тук за разглеждане. Освен това по време на експедициите се правят научни контакти, подчерта той, – и на място намират специализирана помощ от местните учени, които в някои случаи ги придружават.

На място в Крим ръководителят на изнесеното археологическо отделение на Академия на науките проф. Мыц посреща нашите учени с думите: „От 20 години ви чакаме да дойдете да видите своите обекти.” После той отвежда нашите изследователи на обект с българско укрепление и некропол. Оказва се, че такива и подобни обекти на територията на Крим са над 200.

В Иран експедицията е посрещната с доза скептицизъм, но след първите срещи, лично директорът на Националната библиотека с архив на Иран, г-н Ашари, съветник по културата на президента на Иран, ги изслушва и се заема да организира тяхната програма.

Проф. Бакалов и Петко Колев подкрепиха тезата с фотоси на предмети, намерени по време на експедицята. Сред тях бяха:

– барелеф на Шах Шапур и римския император Валериан, който моли за пощада, който барелеф силно наподобяда този на Мадарския конник. Подобен барелеф е намерен и в Афганистан, като при него в предните крака на коня също има животно, като при Мадарския. За сравнение, тюрките нямат такъв тип изразност, посочиха учените.
– златна ваза от българското съкровище от Наги Сент-Миклош, което се намира във Виена и кана от Иран с много сходни форма и орнаменти.
– Орелът от погребението на Аспарух и орелче от Иран, което експедицията заснема в Национлания исторически музей на страната.
– още прилики са установени в ритони; музикални инструменти – тамбури, кавал, саз, свирки; килими като чипровските, каквито има и в Турция, и Йордания, но по принцип са арийско наследство и оттам тръгват по света; къщи от Северен Афганистан, от селище, което много прилича на Търново, а самите къщи са с чардак като старите български.

По думите на проф. Бакалов пренаписване на историята ни може да има само в най-древната история до 632 г., като досега няма почти нищо в нашите учебници за този период. „Най-сигурният аргумент да се поправи една теза е археологията, затова тези пилотни експедиции трябва на място да видят как стоят нещата и след това да бъдат привлечени археолози, антрополози, палеолингвисти, които да намерят останалата част от нужните доказателства.” – уточни проф. Бакалов. Той призна, че „очевидно е по-престижно да сме наследници на персийците отколкото на диваци от Азия. Тази област Туран, откъдето смятаме, че са тръгнали българите, е една много културна зона.” Професорът подчерта още, че ако прабългарите са с тюркски произход (каквато е официалната теза), е трябвало да са с дръпнати очи, трябва да има жълта пигментация, кръгли лица, а нищо такова не е открито в нито един некропол у нас. По думите му, не повече от 2-4 % са с монголоидни черти у нас, който процент е като при гърците, германците…

За приликата в множество думи говори Петко Колев.

Първият пример беше за глагола „кокоря се”, който в етимологичния речник е обяснен с френското „кок”, „защото ни се струва, че петелът ни се кокори. Българският селянин научава френски и казва „кокоря се”. Но кок на таджикски означава „око”.” Колев допълни, че „тъй като е възможно това да бъде случайно, откриваме думата „кекер”. Означава – човек с ококорени очи, жаба-кекерица, която е опулена. „Кек” на таджикски също значи зеница.”

Той изтъкна също прилика в глаголи за движение, като „кълча се, кривя се” – в нашия етимологичен речник даже се считат, не за диалектни, а за улични думи, каза той и добави, че е намерено сходство в цели гнезда от думи.

Друг пример беше думата „кени”, с която много райони на страната се означава бебе от женски пол. Етимологично обяснението този път е от латински – „канис” – куче, вълк. „Е, избери малкото момиченце как го наричаш – кучка или вълчица.” – каза Колев и контрира с факта, че „канис на таджикски е младо същество от женски род”. По думите му, съществува дректна релация в десетки думи.

Във връзка с напрежението в обществото, че с експедициите се прави опит да се промени характеристиката на нашата нация от славянска към „някаква талибанска”, Петко Колев заяви, че е длъжен да отбележи, че по откритото в Иран „славяните са вид иранци”. Той изтъкна, че ако древните българи са родствени на индо-европейците, както са и готи, и келти, и лангобарди, то 89% от Европа е индоиранска. Тогава очевидно се налага и изводът, че славяни и бълагри са родствени, както е считал проф. Фол. За разлика от преди, когато се е казвало, че България е море славяни и капка прабългари, то вярното е, че повече са българите, а славяните – съвсем малко, коментира Петко Колев.