enbg

Невена Цонева

12.1.2018 | коментара

Невена Цонева
вокал

Невена Цонева е родена на 17 август 1986 година в Севлиево. Подбалканският град се гордее с древния град Хоталич, известен като Пазителят на Стара планина. Невена става почетен гражданин на Севлиево през 2007 година, след победата си в „Music Idol”.

В семейството на Невена има много музиканти – като се започне от единият дядо – акордеонист, другият – саксофонист, който можел да свири на още 7 духови инструмента и основател на естрадно духовия оркестър в Севлиево, майка й, която само заради семеен инцидент не отива да учи в Котел и се стигне до нейния баща и учител, който е музикант и музикален педагог.


 
 
 

Като малка Невена се зарича, че никога няма да стане певица, защото виждала работата на баща си всяка вечер в ресторанта и това не й допадало. Той обаче забелязал таланта на дъщеря си и когато била на 8 години, успява да я убеди да изпее една песен. В ресторанта, в който той работи, Невена за пръв път хваща микрофон, чува гласа си през уредбата и уплашена изчезва от сцената.

Впоследствие нещата се променят и постепенно Невена започва да се занимава с музика, след като баща й я води по конкурси, които тя печели убедително. През 1999 година, когато е на 13 години, Невена печели годишната награда на конкурса „Стани звезда“, в Габрово. През 2002 година печели „Златен Арлекин“ в Стара Загора. Когато е на 18 години става победител в „Хит минус 1“, като след това печели трета награда в годишната класация на конкурса. През 2006 година младата изпълнителка печели две първи награди в „Бургас и морето“ – за изпълнител и за песен. През 2007 година Невена побеждава в първия „Music Idol” в България. Любопитно нейно отличие е това от 2008 година в Румъния, където на фестивала „Golden Stag” взима наградата за най-красив изпълнител. В кариерата си има дълъг списък от отличия от музикални конкурси и фестивали.

След победата си в „Music Idol” Невена записва своята първа песен със Слави и „Ку-ку бенд“ – „Жестока“. През лятото на същата година тя участва в турнето „Ние продължаваме“, а през 2009 г. и в турнето „NO MERCY“. През 2017 година Невена става част от „Ку-ку бенд“.

Певицата смята, че напред я водят силните качества, които притежава – търпение, постоянство и воля.

Невена Цонева и Венелин Венков живеят заедно, имат син – Александър.