enbg

Д-р Юлиян Караджов, 28 юни 2017 г.

28.6.2017 | коментара

В предаването гостува д-р Юлиян Караджов, неправителствен експерт по наркотиците, който коментира темата за легализирането на марихуаната за медицински цели.

Д-р Караджов сподели пред зрителите, че марихуаната помага за различни заболявания, но не за всички и, ако свърши работа на един, това не означава, че така ще бъде и за друг. По думите му марихуаната се употребява по два начина – като болкоуспокояващо и във връзка с автоимунните заболявания като множествена склероза. В България има много хора с тази болест, които използват, макар и нелегално, канабис, каза д-р Караджов и уточни, че малка част от тях пушат канабис, е повечето използват екстракти.

Употребата на канабис за медицински цели е уредена със закон на много места по света, като за пример експертът даде повечето щати в САЩ, в Европа – страни като Чехия, Италия, Германия, Испания и Португалия, Великобритания (с известни условия), Израел.

Д-р Караджов смята, че в България има фундаментален проблем, свързан със съпротивата за използване на марихуана за медицински цели. Ако някой в момента каже – дайте да пробваме, веднага ще възникне въпросът защо досега не е било разрешено и пациентите са били подложени на страдание, коментира той и видя риск в това „някой да си съсипе политическата кариера“.

За приемането на съответен закон не може да се разчита на това, че в парламента има лекари, смята експертът. Той коментира, че за да се опознае материята е необходимо да се чете година-две специализирана литература на английски език, а той смята, че малко хора в парламента могат да четат на английски.

По отношение на тезата, че използването на марихуана може да доведе до зависимости от по-тежки вещества, д-р Караджов коментира: „Ние не обсъждаме какво би могло да се случи. Ние обсъждаме неща, които са се случили вече в много страни“. По думите му става въпрос за 300 милиона души по света, с които „нищо драматично не се е случило“. Те кандидатстват по съответната програма и животът им става по-поносим, коментира експертът по наркотиците. Той сподели, че в България познава петима души със заболявания, които са получили присъди, за това че са употребили канабис.

От две години д-р Юлиян Караджов води разговори с институции. Имало е разговори с Национален съвет по наркотични вещества, на който присъствал лекар и хора от пациентски организации, след които той останал с впечатлението, че не им се занимава: „Някакви хора им досаждат и ги карат да работят“.

Вече са приети закони в Македония, Хърватска, Полша, сподели д-р Караджов, а по отношение на ситуацията в нашата страна беше лаконичен: „Ако нещата могат да се обяснят с простотия, няма смисъл да търсиш зъл умисъл“.

Цялото предаване от 28 юни 2017 г.