enbg

Д-р Петър Москов, 13 май 2015 г.

13.5.2015 | коментара

В предаването гостува министърът на здравеопазването д-р Петър Москов!

В началото на разговора Слави Трифонов постави пред госта си въпроса защо ДПС му искат оставката и дори министър-председателят говори за последен шанс в рамките на следващите 10 дни. Министър Москов отговори, че искането за оставката му е политически мотивирано и не е свързано с естеството на работата му. По думите му „хората не се чувстват добре от това, че са в опозиция“. Той обясни, че това, което прави, е „ясно изпълнение на програмата на правителството в областта на здравеопазването“. Здравният министър каза още, че в началото се ласкаел от това, че ДПС още първата седмица решили да му искат оставката, но после му станало „жълто“. „Оставка е сериозно нещо и трябва да може да бъде обяснено смислено“, заяви д-р Москов.

Слави попита дали поводът за исканата оставка не е било обявеното от министър Москов, че линейки няма да ходят на повиквания, когато лекарите са заплашени от побой в циганските квартали. Д-р Москов потвърди и коментира действията си така: „Моята реакция, независимо дали е харесала на ДПС или някой друг, продължавам да твърдя, че беше адекватна. Нека да кажем, че миналата година имахме 270 и… – накрая на годината престанах да ги броя – нападения и то сериозни, те ги пребиваха – заради чувство на безнаказаност и заради чувство на политическа протекция, което беше грозното и долното, и заради което реагирах много остро в парламента. Взехме необходимите мерки.“ Здравният министър заяви, че вече има много добра координация в работата с полицията, сключено е и споразумение с прокуратурата. В няколкото последвали случаи в края на миналата година имало изключително бърза реакция и на полицията, и на прокуратурата и за първите 5 месеца на тази година има рапортувани 12 такива инциденти и то леки, каза министърът и добави: „Миналата година бяха близо 300. Т.е. нужните мерки бяха взети, държавата си застана на мястото, а когато някакъв такъв полупиян хайванин, независимо дали е българин, циганин, арменец или някакъв друг и види, че държавата си е на мястото, той спира да се държи по този начин. Това беше, което направихме.“

Министър Москов продължи и малко по-емоционално по темата: „Имаме ситуация на тежък недостиг – кадрови, като оборудване и т.н. в спешната помощ, на фона на това тя спасява живот. Наши близки може да се нуждаят в този момент от екип на линейка. Какво значи да дойде, той да дойде при тебе и да го пребиеш?! Надявам се, че на това се е сложило край, защото краят се слага на такива безобразници и безобразия, когато има ред и когато няма политическа протекция върху хора, които считат, че имат само права, а не и задължения към обществото.“

Засегната беше и темата за днешните протести на лекари в столицата, за които д-р Петър Москов обясни следното: „В карето, в центъра на София, на бившата Медицинска академия, има 9 болници. На километър и нещо квадрат. Всяка една от тези болници има собствена администрация, собствени стопански разходи, собствени поръчки – отделни за медицински и немедицински консумативи. Нещата в една болница изглеждат по следния начин – медицинският персонал изработва приходите на болницата, през лечението на пациентите и съответно касата заплаща това лечение. Част от тези изработени от лекарите, сестрите и санитарите пари отиват за поддръжка на административно–стопанския блок. Няма нищо по-естествено от това 9 болници, на три минути една от друга, пеша, без да бързаш, да обединят административно–стопанските си блокове в един. Т.е. да могат да правят общи административни разходи, да имат общи поръчки за пране, гладене, чистене, охрана. Това спестява разходи много.“ Министър Москов поясни, че болниците ще запазят своята самостоятелност, а „спестените пари остават за заплати на лекарите и сестрите и за лечение на пациентите“.

Здравният министър не смята, че протестират лекарите: „Ако има протести, то е свързано с това, че има хора, които – да кажем – считат, че държавната собственост може да се използва като собствено или феодално владение.“ Той каза, че ръководствата на болниците подкрепят това решение, а вчера е излязло решение на Министерството за формиране на такова гражданско дружество за административно обслужване на тези болници. Министърът поясни, че ще има съкращения на хора от администрацията. „Във всяка от тези болници има между 50 и 70 човека административно–стопански блок. Извинете, но парите, които ние даваме през здравните си вноски, трябва да отиват главно за лечението ни“, заяви още той.

На питането на Слави какъв лекар е и как е започнал да се занимава с политика, д-р Москов отговори, че е анестезиолог и продължи по следния начин: „Анестезиологът работи в Реанимация. Това са интензивните клиники, където пациентите са между живота и смъртта, решенията се взимат за минути и трябва да бъдат ефективни. Аз точно 20 години работя в една от най-тежките интензивни клиники в България. Смея да твърдя – това, извън което правя като министър, но това със сигурност никой не може да ми го отнеме, че на база на работата си, заедно с колегите си, познавам значението на думата отговорност, която малко хора познават.“ Той изтъкна важността за хората с тази професия да се държи правата линия между това да не се съмнява непрестанно в решенията си и това да не се мисли за полубог. Тогава човек „успява, другото е разпад или самозабравяне“, смята д-р Москов. На въпрос на Слави Трифонов дали е имало случай в работата му, когато не успее, да си каже, че е виновен, министър Москов отговори положително. Запитан как се приема подобно чувство, той отвърна: „Понякога с алкохол, понякога с усамотяване, след това започваш да го разказваш като нещо лично между тебе и болестта, опитваш да търсиш броя на победите срещу броя на загубите.“

„Ако си застанал на това място, то не можеш да консумираш само успеха – налага се да консумираш и загубата. Ако загубата е свързана с това да паднеш и пак да се изправиш – е едно, но да загубиш чужд човешки живот – не знам как се преодолява“, изрази мнение Слави Трифонов. Гостът отговори, че в такава ситуация човек си изгражда емоционална бариера и се опитва да не приема чуждата болка за своя.

Д-р Петър Москов разказа, че за изборите му да бъде лекар и да бъде политик голяма роля изиграва родовата предопределеност. Той поясни, че има много лекари в рода му и даде за пример брат на своя дядо, който е строил болница, както и свой чичо, който пък се е явил на избори през 1947 година и е победил Георги Димитров.

На въпроса какво го мотивира в работата, д-р Москов отговори така: „Аз познавам тази система отвътре, познавам хастара й, знам къде са нейните проблеми, къде трябва да бъде ударена сглобката на мафиотизирането на системата, за да може да бъде разчупена и да се върне към нормалността – това ме мотивира да го правя“. Той каза, че знае добре своите стъпки и че в тях няма нищо импулсивно или случайно.

Водещият Слави Трифонов повдигна темата за отговорността към хората и това, че голяма част от тях вече не се вълнуват кой от каква партия е, а искат да има реални постижения, реални действия, да има честност и отговорност. „Моля ви да не подценявате усилието, което няколко политически сили, които на моменти не си говореха или взаимно се отричаха, каквито са ГЕРБ и Реформаторския блок, заедно с Патриотичния фронт, заедно с по същество различен тип политическа сила като АБВ, формираха това мнозинство“, отговори Петър Москов. Според него на хората не им трябват герои и обещания, а имат нужда от стабилност. „Това правителство има зад себе си стабилно мнозинство, ако то продължи да бъде стабилно във времето и линията на поведение остане същата, наистина има шанс да се измъкнем“, допълни той.

По темата за реформите министър Москов каза: „Като говорим за някакви резултати от работа – аз мога да говоря за резултатите от работата на правителството в сектора, който аз ръководя. Мога да дам ясни резултати за това какво съм направил досега като член на това правителство и какво предстои. Т.е. има ясен дневен ред на промените, ясни цели, до които трябва да доведат тези промени“. Той обясни, че не може да определи коя е най-важната реформа, защото тя не е една, но коментира, че здравеопазването трябва да се върне към целта си. „Целта е нацията и съответно индивидите да бъдат по-здрави. Когато влагаме все повече пари в тази дейност, а здравно-демографските ни показатели стават все по-лоши, значи системата не функционира добре и тя трябва да бъде променена – това означава реформа. А резултатът от тази реформа е оправянето на здравно-демографските ни показатели“, обясни гостът. Той сподели, че медицинският одит, който е направил при заемането на поста в края на миналата година, е показал, че 30% от оплакванията на хората са били „за нехуманно, за нечовешко, за лошо и грубо отношение“. Министър Москов изрази мнение, че лекарите трябва да се върнат към смисъла на професията си. „Лекарите в България се превърнаха в някакви интелектуални пролетарии и жертви на някакви доктрини – социалистически, десни, либерални,… в наемни работници, които правят нещо на ишлеме и получават нещо на норма. Това, което трябва да се промени, е да се върне смисълът – т.е. да се заплаща не дейност, а да се заплаща резултат, да се заплаща качество“, каза той. „Вие не може да промените манталитета (…) Той е както на лекарите, така и на тези, които са в болницата – на всички е такъв“, отговори Слави Трифонов и даде за пример акушерката, която преби новородено бебе в софийска болница. „Аз сам не бих могъл, Вие сам – вероятно също не. (…) Вътре в лекарското съсловие има достатъчно натрупан гняв от това, че през тези години всъщност беше употребявано като средство. Лекарите сами искат да се върнат към смисъла на професията – повярвайте ми, казвам го като лекар“, каза Петър Москов.

За финал на разговора водещият Слави Трифонов попита своя гост какво би написал, ако в шоуто още я имаше книгата за гости. „Винаги е по-лесно да критикуваш, отколкото да си прав“, отговори д-р Петър Москов.

Цялото предаване от 13 май 2015 г.