enbg

Доц. д-р Григорий Вазов, 8 юли 2014 г.

8.7.2014 | коментара

Ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. д-р Григорий Вазов беше гост в „Шоуто на Слави“. Основна тема на разговора с внука на д-р Кирил Вазов, който е брат на Иван Вазов, беше опитът за предизвикване на банкова криза, поведението на обикновените българи и безотговорните изказвания на някои от български политици.

Доцент Вазов нарече ситуацията „криминален опит за дестабилизиране на банковата система“. „За мен лично нямаше банкова криза. Да, имаше опит за създаване чрез банкова криза на политическа криза в държавата. Без да се направи анализ и извод, че тази политическа криза може да срути държавата и да доведе до много сериозни последици за всеки един българин“, обясни Вазов. Той допълни, че при дестабилизиране на банковата система, ако целият български народ, особено големите корпорации, отиде и изтегли парите си от банките, „нещата отиват по дяволите“.

Според Григорий Вазов банковата система в България като гаранционни мерки има много по-строга регулация, отколкото големите банки в Европа. Той е останал впечатлен от „финансовото възпитание“ на българите при опита за създаване на банкова криза: „За първи път аз видях българина в една правилна реакция. Ако тръгнем от 1990-91 година – така наречените пирамиди, след това 1996-97 година – банковата криза, финансовата криза, икономическата криза, след това инвестиционните и всички останали фондове, които събраха огромни ресурси на българина и той загуби много сериозен ресурс… Сега се получи нещо много интересно. Не бяха призивите на политиците, които спряха българина. Българинът разсъждаваше много логично. Да, имаше някакъв малък елемент на паника, но в крайна сметка бизнесът, особено частният бизнес и работещите в него запазиха едно много сериозно спокойствие и никой не тръгна към банките.“

Вазов похвали и действията на БНБ: „Българска народна банка имаше най-адекватното поведение и точно навреме.“ Според доцента критиките към БНБ са или от хора, които не разбират, или от хора преследващи личните си цели.

Григорий Вазов изказа мнение, че изявленията на тези политици, които не постъпиха адекватно и отговорно в създалата се ситуация не са плод на „неосъзнато поведение“, а са напълно целенасочени: „Това не са обикновени хора, които правят коментарите. Това не са хора, които случайно, неосъзнато, под влияние на емоция могат да направят някакъв коментар за банките и за политиката. Всеки един коментар – официален, на официално лице, имаше точно определени цели. Всеки имаше своята цел – да стане интересен, да спечели политическо влияние, мислеха вече за бъдещите избори и т.н.“

Вазов потвърди информацията, че някои от политиците са предложили така наречената „банкова ваканция“, но благодарение адекватната реакция на ръководството на БНБ моментът е бил овладян. „Ако беше настъпила така наречената „банкова ваканция“, тоест – за 3, за 5, за 10 дена всички банки, цялата икономика да спре да функционира, действително щеше да стане тази уникална, невиждана, по-лоша от Виденовата политическа и икономическа криза, и крах на държавата“, обясни Григорий Вазов.

„Имаме хора в политическата система, които са готови да дестабилизират политическата и икономическата система“, обобщи Слави и доц. Вазов потвърди това и допълни, че всички анализи и действия говорят за това нещо. Водещият запита и дали тези българи, които са постъпили мъдро и не са се подвели от изказванията на някои политици, сега ще си направят необходимите изводи и за въпросните политически лидери. Вазов отговори с контра-въпрос: „Аз си направих моите изводи, моите приятели направиха своите изводи. Добре, и от тук нататък – какво? Какъв е нашият избор в бъдещето, на следващите избори?“

Доц. д-р Григорий Вазов приветства инициативата на „Шоуто на Слави“ да се подкрепи идеята за референдум за промени в избирателната система, но допълни, че на следващите избори, за съжаление, отново ще трябва да се избира по-малкото зло. Според него всички българи трябва да продължат да искат промени в политическата система и изборните правила.

Цялото предаване от 8 юли 2014 г.