enbg

Дончо Дончев, 3 май 2018 г.

3.5.2018 | коментара

Дончо Дончев е единственият български художник, който е правил изложба в ЦЕРН – Швейцария. Сега е направил сатиричен проект, наречен „21 век“. Проектът представлява тесте от 20 карти с противоречивите лица на лидери от световния политически елит.

Героите в проекта са едни от най-влиятелните личности на нашето време, на 21 век, обясни Дончо Дончев, а на въпрос защо го е реализирал като тесте карти, отговори така: „За мен политиката, геополитиката, е игра, живеем в такова време“.

Картите са в две емоционални състояния. Световните лидери, попаднали в полезрението на Дончев, са обичани и мразени, по думите му, и това е опитал да пресъздаде. В тестето карти само джокерът е с две различни личности – Бенджамин Франклин и Марк Зукърбърг.

Откриването на изложбата „21 век“ ще бъде на 8 май в Централния военен клуб. Там ще бъдат показани оригиналите, които са големи картини. Има интерес от чужбина изложбата да бъде представена и там.

В Церн, където се намира адронният колайдер, правят програми, в които свързват изкуство с наука, каза Дончо Дончев по повод на изявата си там. Той кандидатствал точно по такава програма и бил одобрен.

Цялото предаване от 3 май 2018 г.