enbg

Дияна се притесни, Анджела поведе в „Добре дошъл в България”

12.4.2010 | коментара

12 април 2010 г.

Последните два танца в задачата „Танци от нашите земи” видяхме в понеделник вечер в „Добре дошъл в България”. Дияна Миликевик и Уалид Бен Мустафа изиграха своите танци и получиха оценките на журито.

Уалид Бен Мустафа се представи с тракийска ръченица. Въпреки, че има проблем с единия крак, Бен проявил мъжество. Той е от Тунис и е в България от 12 години.
Според Иво Сиромахов в изпълнението си Бен е могъл да прояви повече въображение, вместо това разчитал повече на момата в танца. Евгени Димитров видя проблем на Бен с ритъма – „шатриш между времената”, му каза той и добави, че бил артистичен, но явно му било трудно. Той допълни, че за пръв път видял човек да играе ръченица с двата крака, вместо да стъпва от единия на другия крак. И според Филип на Бен му е личало, че се затруднява.
Христиан Ночев похвали сърцатото изпълнение на Бен, но заяви, че очевидно кючекът му се отдава повече от ръченица. По думите на Кулеков, културата е над всякакви религии. Средната оценка за ръченицата на Уалид Бен Мустафа беше 4.40.

Дияна Миликевик трябваше да играе хоро. Тя сподели, че в Македония имат хора, но не ги танцуват толкова много, като тук – там ги играят само по сватби, а тя е била само на две сватби от 2001 г. насам и затова й било много трудно. Дияна е в България от 9 месеца.
Младата македонка се представи с пайдушко хоро. Тя обясни, че в Македония това хоро се нарича „топтан” и там пеят „оп-тан, топ-тан, кисело мляко”, ние го пеем „тук-там, тук-там, кисело зеле”.
Евгени Димитров и Филип Станев се обединиха около мнението, че Дияна е била много артистична, но и много се е притеснявала. Христиан Ночев заяви, че е очаквал повече, защото тя „си е наше момиче”. Иван Кулеков каза, че му е станало му ясно защо в Македония може да се види толкова малко от съвременната българска култура – „защото не може да ти бъде враг този, чиято култура ти си приел, не може да ти бъде враг този, чиито танци ти танцуваш.” Комисията оцени Дияна с 4.80.

Преди да обяви всички оценки и класирането на участниците, Слави Трифонов прочете няколко мнения на зрители, адресирани до шоуто. От тях ставаше ясно, че зрителите настояват финалистите да имат по-голяма възможност да се докажат, както и че не са склонни да приемат оценките на журито за своите любимци.
По думите на Слави, тъй като зрителските мнения и настроенията на аудиторията са изключително важни, той и колегите от комисията, както и съвместно с колегите – сценаристи са взели решение да променят правилата в „Добре дошъл в България”: Няма да има отпадане, ще има само оценяване. Накрая този, който е спечелил като среден бал най-висока оценка, той ще спечели и наградата. Много скоро и зрителите ще могат да се включат в оценяването чрез гласуване на нашия сайт.

Ето какво е класирането на финалистите в „Добре дошъл в България” във втората задача:

Анджела Родел – 6.00
Елена Рубеж – 6.00
Хорацио Гонзалес – 5.60
Линдзи Солтцгивър – 5.60
Ервин Линдбихлер – 5.60
Айсату Диало – 5.40
Андрю Ричардс – 5.40
Гюнтер Хемпел – 5.00
Дияна Миликевик – 4.80
Уалид Бен Мустафа – 4.40

Средна оценка в класирането до момента:

Анджела Родел – 5.90
Линдзи Солтцгивър – 5.70
Андрю Ричардс – 5.70
Ервин Линдбихлер – 5.70
Айсату Диало – 5.60
Хорацио Гонзалес – 5.50
Елена Рубеж – 5.40
Дияна Миликевик – 5.30
Гюнтер Хемпел – 5.10
Уалид Бен Мустафа – 4.70

Следващата задача в „Добре дошъл в България” е свързана с търговската предприемчивост на българина. „Българските търговци се отличават с изобретателност, иновационен рекламен подход и финансова флексабилност, известна още като пазарлък.” – каза Слави. Те ще трябва да използват своите умения в областта на частното търговско съревнование на традиционен български пазар. Задачата им се казва „Lady’s market” или „Женски пазар”. Финалистите ще трябва да продават на Женския пазар и колкото по-добре се справят, толкова по-висока ще бъде и тяхната оценка. Екипи с камери ще следят това, което те правят.

Кой какво ще продава, бе решено с жребий. На Дияна Миликевик се падна да продава дрехи и обувки. Елена Рубеж ще продава метли, лопати, мотики и секири, Ервин Линдбихлер – цветя, Линдзи Солтцгивър – зеленчуци и плодове, Хорацио Гонзалес – месо, Айсату Диало – бельо, Анджела Родел – риба, Андрю Ричардс – спално бельо, Гюнтер Хемпел – подправки и Уалид Бен Мустафа – мед.
Изпълненията на задачата ще видим в четвъртък и петък, 15 и 16 април 2010 г.

Впечатленията си от „Добре дошъл в България“ може да изпращате на e-mail: [email protected]