enbg

Дияна, Орасио, Айсату и Ервин – безпощадни към българския купувач

16.4.2010 | коментара

16 април 2010 г.

Още четирима чужденци от „Добре дошъл в България” представиха своите достижения в директния маркетинг в тежките условия на икономическа криза от балкански тип. Що е то теория, и най-вече практика, на непосредствения маркетинг – сблъсък на продавача с мнителния български купувач, финалистите трябваше да демонстрират на Женския пазар в София, откъдето дойде и името на тяхната трета задача Lady’s Market. Във втория изпитен ден видяхме представянето на Дияна Миликевик, Хорацио Гонзалес, Айсату Диало и Ервин Линдбихлер.

Македонката Дияна Миликевик продаваше дънки и маратонки на Женски пазар. Като равносметка на новото си занятие, Дияна откри своя неподозирана черта – убедителност в продажбите. Македонката заложи на учтивостта и не се скъпеше да хвали клиентите си, че изглеждат добре в новите дрехи. Когато продажбите й паднаха, тя не се притесни, а вместо това облече чифт атрактивни дънки и излезе пред магазина, лично да изтъкне достойнствата на стоката. В края на работния ден Дияна отчете, освен завидния оборот, и няколко бакшиша от по 5 лева, и една фланелка, рекламираща България.

Иво Сиромахов отчете, че Дияна се е представила доста добре, защото във времена на криза хората предпочитат да ходят добре нахранени и не обръщат внимание на дрехите. Той обърна внимание, че в рекламата Дияна е можела да бъде по-агресивна. Християн Ночев отдаде успеха на македонката на късмет. Иван Кулеков направи паралел – по времето на социализма – каза той, – продавачките изглеждаха малко по-различни, бяха поне сто килограма и продаваха дрехи за обличане. По думите му, сега се продават дрехи за събличане, и за него било видно, че когато Дияна приела този подход, то при всяко нейно влизане в пробната, за да облече нов чифт дънки с рекламна цел, търговията й тръгвала. Оценка на Дияна, дадена от комисията, беше 5,40.

Мексиканецът Хорацио Гонзалес трябваше да продава месо. Той бързо се вписа в обстановката и започна да обявява промоции и да хвали стоката: „Българското месо – най-хубаво!”, „Любовта на мъжа минава през стомах”, „С картофи ще стане много хубаво.”. Хорацио заложи и на строго индивидуален подход към клиентите – излизаше пред магазина, за да убеждава хората да влязат, а веднъж попаднали вътре – те ставаха мишена на неговите безпощадни комплименти. Всичко това даде резултат, а сред активите на мексиканеца се вписа и цяло агне, продадено от него.

Иво Сиромахов прецени, че Хорацио се е представил блестящо, за човек, който е тук само от два месеца – „да влезе в наш магазин и да продава на възрастна и доста подозрителна клиентела”. Хорацио бе адмириран от оценяващата комисия за своята находчивост. От страна на режисьора Христиан Ночев дойде уточнение, според което Хорацио следва да бъде наричан Орасио, според както се изисква от испанския език.
Оценката на търговските умения на Хорацио/Орасио възлезе на 5,80.

Айсату Диало постигна фурор на своята сергия за бельо. С чифт бели прашки върху дънките си и още един чифт на главата, гвинейката нахлу с неподозирана сила в спокойните води на Женския пазар. Айсату непрестанно привличаше клиенти, включително в буквалния смисъл – хващайки ги за ръката и убеждавайки ги, че щом на нея й стават прашките, ще станат на всеки. В един момент тя тръгна да търси нови пазарни ниши, като убеди немалка част от продавачите на пазара да си купят бельо. На мъжа от семейна двойка търговци, вече пазарували от нея, Айсату гарантира: „Няма да стои на сухо довечера!”. Айсату отчете 70 лева оборот от търговската си дейност.

„Трябва да си агресивен, ако искаш да успееш”, коментира видяното Иво Сиромахов и похвали Айсату за това, че е била изключително атрактивна и много агресивна. Филип Станев определи представеното от Айсату като безпощаден маркетинг. Според Христиан Ночев най-добра атестация за търговските умения на Айсату е тове, че е продала гащи на половината търговци от пазара. Очевидно цялата комисия бе впечатлена, защото Айсату получи максимална оценка 6,00.

Австриецът Ервин Линдбихлер имаше за задача да продава цветя. Ервин заложи на разнообразни търговски прийоми – хвалеше цветята си, мигновено правеше отстъпки и измисляше промоции, щом усетеше каква е нагласата на клиентите. Освен това Ервин също не се ограничи със сергията, а смело тръгна да завладява нови пазари като предлагаше букетите си на минувачите. Той дори успя да инициира покупката на букети от две двойки влюбени. И макар в едната от тях момичето само да си купи букета, накрая – по австрийска режисура – се стигаше до подаряване на букета, като мъжът падаше на колене, а в единия случай бе регистрирана и целувка. На самия Ервин също се наложи да раздава целувки на клиентки – без пари обаче.

Комисията хареса маркетинга на Ервин. Иво Сиромахов заяви, че да продаваш цветя, значи да продаваш настроение. Имало много настроение, каза той и добави, че търговията на австриеца е била успешна.
Филип Станев похвали Ервин като прекрасен стратег, който става и за брачен консултант. Евгени Димитров заяви, че Ервин е твърде галантен, за да продава цветя на Женски пазар, но е положил много усилия. Оценка на австриеца беше 5,40.

Остава да видим още двама участници с тяхното представяне на Женски пазар, а това ще стане в понеделник, 19 април. Тогава финалистите в „Добре дошъл в България” ще получат и новата си задача.