enbg

Дино Мерлин припомни „Йорговани“, на Евровизия отива с „Love In Rewind“

13.4.2011 | коментара

12 април 2011 г.

Един от най-големите балкански гласове – Дино Мерлин беше гост в „Шоуто на Слави“. Певецът зарадва своите почитатели с изключително популярната в България песен – „Йорговани“, която изпълни заедно с Нели Петкова.

Радостта си,че среща сродна душа, изрази Слави Трифонов: „Тази песен е много емоционална, радвам се, че е дойде да я изпълниш с моите колеги. Ти осъвместяваш фолклорната музика на Балканите с рок музиката. Това е и нашата идея, и ние сме рок банда, която свири музика с елементи на фолклор.“

Дино Мерлин разказа, че се чувства много щастлив тук: „Дължа много на България. Преди 1989 г. с Весна Змиянац имахме голямо турне във Варна, София, Русе, Пловдив, на големи стадиони, в големи зали, изпълнявахме „Йорговани“ (Jorgovani), „Месечина“ (Mjesecina), „Нещо хубаво трябва да се случи“ („Nesto ljepo treba da se desi“)… Бяха големи хитове в България. И тогава бях първата звезда „отвъд граница“.

По отношение музиката, която изпълнява, Дино Мерлин се съгласи, че е рок музикант, но „не не обичам да бъда поставян в специални клишета, обичам да прегърна цялата музика“.

Истинското име на изпълнителя е Един Дервишхалидович. Мерлин идва отчасти от името на магьосника Мерлин, каза той и обясни, че промяната на името е „дълга история“, защото фамилията му е дълга. Признава, че искал да я съкрати, защото „животът е кратък, няма време за такива дълги фамилии“.

Роден е в Сараево – разказа Дино Мерлин, – и в момента живее там. За своята кариера говори така: „По времето на бивша Югославия постигнах своята кариера. Тогава бях голяма звезда и сърбите ме наричат сръбска звезда, хърватите – хърватска звезда, но аз съм босненска звезда, а тогава вече и българска…. Сега пиша песни, пея песни, вече 27 години се занимавам с това.“

„Нели ти хареса. – коментира дивяното по време на съвместното им изпълнение Слави и додаде в шеговит тон: Напиши й една песен. Тя много иска да изпее една песен в Босна.“ – „Много ме въодушеви – като Весна на младини. – отвърна Дино Мерлин. – Искам да кажа, че всъщност е много по-добра на тези години, отколкото Весна тогава.“ Дино прояви интерес дали Слави е мениджър на Нели, а водещият му отговори риторично: „И така може да се каже. Кажи ми, кой мъж е съумял да бъде мениджър на която и да е жена?!“ Все пак гостът остана доволен и потвърди: „Ще продължим да бъдем в контакт.“

Дино Мерлин ще представя Босна и Херцеговина на „Евровизия“. Заедно със своите четирима музиканти той изпълни песента, озаглавена Love In Rewind.