enbg

Джордан Белфърт, 7 април 2015 г.

7.4.2015 | коментара

Гост в предаването беше Джордан Белфърт, известен като Истинския Вълк от Уолстрийт. В България той завършва поредицата си от семинари, които води на различни места в цял свят в продължение на 6 седмици.

През 90-те години Белфърт изгражда най-динамичната и успешна организация за продажби в историята на Уолстрийт. Печели по 50 милиона щатски долара на година и това му постижение му спечелва прозвището “Вълка от Уолстрийт”. През 2013 г. режисьорът Мартин Скорсезе заснема филм по едноименния мемоар на Джордан Белфърт “Вълкът от Уолстрийт”, а Леонардо ди Каприо изпълни ролята на борсовия брокер.

Джордан Белфърт разказа, че първата му работа била от врата на врата, продавал скариди, омари и пържоли. Още първия ден успял да продаде целия камион. Казва, че това умение да продава е негова природна дарба. След като става най-добрия търговец в тази компания за месо, решава да започне да работи за себе си. На 22 години вече е изградил огромна компания за месо, в която има 26 камиона. Бил млад, правел много грешки и загубил абсолютно всичко, разказа по-нататък Белфорт. На 24 години обаче знаел, че е страхотен търговец и решил да отиде на Уолстрийт. Трябвало да продаде себе си, за да започне работа. CV-то му не изглеждало добре, защото бил банкрутирал, но убедил човека да го наеме. Разказва, че имало още много кандидати и той трябвало да бъде различен, затова по време на интервюто започнал да продава акции на интервюиращия го. Човекът бил много изненадан от случващото се и му предрекъл, че пред него се очертават две възможности – или да стане най-добрия брокер на Уолстрийт, или да влезе в затвора. „Той беше гений и всъщност позна и за двете.“ – коментира с чувство за хумор Вълкът от Уолстрийт.

След бурна експанзия на бизнеса си Белфърт е осъден за пране на пари и измама с ценни книжа и влиза в затвора в Тафт, Калифорния, където остава 22 месеца. Негов съкилийник там е актьорът Томи Чан (Tommy Chong) и той го убеждава да напише книга за живота си. В началото Джордан Белфърт не вярвал, че се получи нещо, имал затруднения, но сам себе си научил да пише добре. Когато излиза, книгата се продава веднага. Неговият агент се свързал с четирима големи актьори, на които продал ръкописа и те започнали „война за наддаване“ – Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Джордж Клуни и Марк Уолбърг. Накрая той избира Леонардо Ди Каприо. С него прекарва заедно 6 месеца и го учи да държи речи, да убеждава и продава, но също му показвал как да се държи като дрогиран.

Опитвайки да обясни защо му се е случило всичко това, Вълкът от Уолстрийт разказа, че произлиза от бедно семейство – нямали пари, виждал богатите хора и с приятелите му искали да забогатеят. Още в училище имал този дар да говори. По думите му, винаги бил голям предприемач – на 8 години разнасял вестници, на 10 – ринел сняг, правел шоута с магии, а на 16 забогатял, като от разнасяне на сладолед спечелил 50 хиляди за 2 месеца.

Водещият Слави Трифонов се поинтересува как се е стигнало до лазенето по земята, в следствие наркотиците. „Не започваш да ги взимаш с идеята, че ще станеш пристрастен“, отговори Белфърт. Той разказа, че първоначално взимал наркотици в петък вечер и смятал, че в събота и неделя ще се възстанови, а в понеделник ще отиде на работа. После започнал да взима и в събота, а след това и в неделя. „В един момент взимах хапчета всеки ден и много се изтощавах от тези хапчета и реших, че трябва да се събуждам. За да се събуждам, започнах да взимам кокаин. От него много се изнервях и не можех да спя и накрая започнах да взимам морфин – защо не? Но от 18 години съм чист, което само по себе си е чудо… и доста добре изглеждам… имайки предвид всички неща.“ – разказа Белфърт.

Запитан дали всички сцени във фирма са базирани на реалността и наистина ли са хвърляли джуджета, гостът отговори, че действително е било така и съжалява. Макар сега да преценява, че това не е било добро, той констатира, че все пак те са им платили. „Човешкият мозък има тази способност – да намери оправдание за всичко“, смята Белфърт. Той разсъждава още над непрестанната жажда за нови и нови забавления: „Когато си на наркотици, всичко ти изглежда наред. Но не е станало сякаш един ден сме се събудили и сме си казали – дай да хвърляме джуджета“. Започнали с това да предложат на разорен мъж да му обръснат главата срещу 10 000 долара. Но 6 месеца по-късно това струвало едва 50 долара. Тогава решили да предложат на момиче, което искало да си „направи цици“ и й дали 10 000 долара и това им изглеждало забавно. „Всички тези неща се случваха малко по малко. Когато идвам в шоуто и виждам всички тези красиви момичета, аз съм впечатлен, но за вас това е ежедневие и не ви се струва специално. Всъщност това, което виждаме всеки ден, губи влияние и търсим следващото ниво. Изведнъж, преди да се осъзнаеш, правиш тези неща, които не си предполагал, че ще правиш.“

Водещият Слави Трифонов сподели пред Джордан Белфърт, че „Вълкът от Уолстрийт“ е един от най-хубавите филми, които е гледал. Според Слави режисьорът Мартин Скорсезе е направил „произведение на изкуството“ и „Вълкът от Уолстрийт“ е трябвало да спечели „Оскар“ за най-добър филм, а Леонардо ди Каприо да получи статуетката за най-добра главна мъжка роля. Джордан Белфърт коментира, че Филмовата академия е взела политическо решение и не е оценила по това кой всъщност е най-хубавият филм (б.а. за най-добър филм на 2014 г. бе определен „12 години в робство“). Освен това, според Белфърт, Академията има своите предпочитани теми, като тази за болестта СПИН, и „няма да награди филм, свързан с наркотици“ (б.а. Матю Макконъхи получи награда за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на болен от СПИН вместо Ди Каприо). „Много хора вече не гледат сериозно на „Оскарите“, защото филмите, които печелят, не са филмите, които хората отиват да гледат, и това е тъжно“, каза още Вълкът от Уолстрийт.

Джордан Белфърт сподели, че е изгледал „Вълкът от Уолстрийт“ със своята годеница още преди филмът да се появи на Големия екран. След това е гледал ленатата със сина си с бившата си съпруга Надин, изиграна във филма блестящо от Марго Роби. „Искахме да разкажем на сина ми някои неща, които не са истински – например сцената, в която я удрям в стомаха. Аз никога не съм я удрял, това беше фикция във филма“, заяви Белфърт.
Истинският Вълк от Уолстрийт довери, че изключително се е срамувал на премиерата на филма, където присъствали родителите му. „Майка ми стоеше отляво до мен и на сцената, в която аз бях с една проститутка, й казах: „Това е измислица, мамо, това е измислица“, разказа през смях Джордан Белфърт.

Вълкът от Уолстрийт сподели още, че е бил зашеметен след като за пръв път е изгледал филма. Не можел да повярва, че филмът е завършен и че Леонардо ди Каприо е изиграл неговата история, но същевременно е бил много доволен и щастлив, знаейки, че всичко това ще се отрази добре на бизнеса му.

Белфърт даде и малко цифри за успеха на филма и извън кината – по думите му „Вълкът от Уолстрийт“ е бил свален 31 млн. пъти в пиратските интернет сайтове по света. Рекордният брой сваления на филма, според него, се дължи и на факта, че по кината в Азия и Близкия Изток „Вълкът от Уолстрийт“ е бил редактиран и редуциран до 1 час, като са били премахвани цели сцени.
На въпрос на Слави Трифонов за каква сума Леонардо ди Каприо се е сдобил с правата на автобиографичната книга на Белфърт, гостът отговори, че първоначалната цена била 750 000 долара. При заснемането на филма той реализирал още 1 милион.

Джордан Белфърт сподели пред Слави, че докато е пишел книгата в затвора, постоянно си е казвал, че тя ще се превърне в бестселър. „Не го вярвах, но си го казвах, давах сила сам на себе си“, заяви Белфърт и допълни: „Взеха ми свободата, но не могат да ме спрат да вървя напред!“
Вълкът от Уолстрийт смята, че от неговия живот хората могат да се научат на това „да не се страхуват, когато паднат“. „Ако погледне човек моя живот – може да постигнеш всичко, което искаш от живота“, убеждава Белфърт. Според него има много хора, които имат идеи, но се страхуват да излязат навън и ги запазват за себе си.

Джордан Белфърт говори пред Слави Трифонов и за семинарите, които провежда по целия свят. Водещият попита своя гост дали е възможно една единствена среща да провокира и да мотивира човек. Белфърт отговори така: „Мисля, че това, което хората от време на време чуват – има малко влияние върху тях. Това, което чуват всеки ден, отново и отново, има огромно влияние. Когато хората дойдат на моите семинари, аз им казвам: „Това е първата стъпка, след това има толкова много безплатно онлайн, където може да се гледат много видео материали, да се получава безплатно обучение.“ Белфърт сподели, че получава стотици имейли от хора, които са доволни от срещата си с него и му благодарят.

Слави Трифонов изтъкна пред Джордан Белфърт, че е попаднал в страна, в която живеят прекрасни хора, които обаче нямат самочувствие. От своя страна Вълкът от Уолстрийт заяви, че липсата на самочувствие в никакъв случай не е само проблем на българите. Според него има много хора по целия свят, които страдат от липса на самочувствие, включително и в страни като САЩ. Белфърт сподели и своите наблюдения за българите: „Хората в България са високообразовани, всички са много мили. Всеки, който живее в България и иска да има по-хубав живот, може да спечели повече пари – не живеете в Замбия, в Африка, живеете в България, в Европа. Можете да получите това, което искате от живота – образовани сте, на централно място сте. Има ли предизвикателства? Да. Но тези предизвикателства ги има, където и да живеете. Във всяко правителство има корупция, американският долар – нагоре-надолу, всичко зависи от човека, от индивида. Трябва познания, трябва да се обучиш, да се образоваш, трябва много, много, много да работиш. (…) Преди 8 години бях разорен, сега отново съм богат.“ Джордан Белфърт сподели, че неговата стратегия за успех е да визуализира бъдещето си. „…Всичко започва от ума, да можеш да визуализираш къде искаш да отидеш – това е първата стъпка за успеха“, каза още Вълкът от Уолстрийт Джордан Белфърт.