enbg

Даниел Димитров и Иван Иванов, 19 октомври 2018 г.

19.10.2018 | коментара

Даниел Димитров и Иван Иванов, председател и зам.-председател на сдружение „Героите на Дойран“, гостуваха в „Шоуто на Слави“ и пред Иво Сиромахов разказаха за своята инициатива да издигнат паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в центъра на град Плевен по повод навършването на 100 години от Дойранската епопея.

Дойранската епопея безспорно е един от най-епичните епизоди в българската военна история, а за Първата световна война в родните учебници се говори много малко, заяви водещият пред своите гости. Според Даниел Димитров всички много сме закъснели с това да отдадем значимото на героите от Дойран: „Това може да означава единствено, че имаме къса памет, а народ с къса памет лесно се управлява.“. Идеята за паметника дошла от разговор с приятели и целта е да се възкресят паметта на героите и духа на българите.

„Точно битката при Дойран спасява настоящите граници на България“ – отбеляза Даниел Димитров. Според думите му, при загуба на Дойран, границите на Гърция щели да стигнат до Пловдив. Иван Иванов показа проекта за вида на паметника и обясни, че идеята е генерал Владимир Вазов да е на върха му, а под него да има четирима войници, които да символизират четирите вида войски и четирите войни, които тогава води нашата армия. В центъра на Плевен в момента има обелиск от стар паметник на Альоша, като идеята е на празното място да се изгради новият монумент, който да напомня на поколенията за подвига при Дойран. Планът на инициаторите е паметникът да е готов до май 2019 г.
Гостите призоваха да разказваме на децата си за предците, които са се сражавали при Дойран и разказаха, че във всяка една военна академия по света в момента се изучават стратегиите за тази битка.

Цялото предаване от 19 октомври 2018 г.