enbg

Даниела Кънева – за живота си, професията и увлечението по Изтока

17.7.2012 | коментара

Журналистът Даниела Кънева гостува на Мадлен Алгафари, която беше водещ на поредното издание на „Лигата на обикновените“. Кънева разказа за живота си, професията и увлечението по Изтока. Пред Мадлен Алгафари тя сподели, че като уникално може да определи интервюто си с ген. Заиб, военачалник на Хо Ши Мин. Въпреки забраната от Политбюро, тя взима интервю от военачалника по време на Китайско–виетнамската война. След това Даниела Кънева прави още едно интервю с виетнамеца, побеждавал армиите на Франция, Китай и САЩ. В момента 102-годишният ген. Заиб я чака за трети разговор.

Даниела Кънева, която е отразявала още Ирако–иранската война и войната в Сараево, заяви, че не се страхува, когато работи. Тя разкри тайната за увлеченията си по Изтока и индийската култура, като обясни, че се възхищава на умението на Изтока да пази познанието на древността и да гледа напред. „Това е един свят на всички етноси, на всички възможности, на всички плюсове и минуси, и ми се струва, че това е моделът на съвременния свят.“ Според нея след комунизма и капитализма е време за модела на Джавахарлал Неру – „силен частен сектор, силен държавен сектор и смесена икономика.“

Попитана от Мадлен Алгафари кога ще започне да пише, Даниела Кънева отговори като Симеон Сакскобургготски – „Когато му дойде времето“. Затова пък журналистката обяви, че подготвя два кратки филма – „Денят започва от Изток“ и „Земя на богове и хора“, посветен на Индия.