enbg

Георги Първанов, 27 февруари 2015 г.

27.2.2015 | коментара

Президентът Георги Първанов беше гост в „Шоуто на Слави“ след като обяви, че ще подаде своята оставка като председател на АБВ. Причината за това е решението на парламентарната група на ръководената от него партия да подкрепи тегленето на новия дълг в размер на 16 млрд. лв., който беше поискан от правителството.

Първанов заяви пред Слави, че оставката му има два аспекта: „Първият аспект е личният – сигурно следите новините, имаше едно, второ, трето мое изказване, точно по телевизията ги направих, за това че парламентарната група на АБВ ще гласува против този кредит от 16 милиарда. И се случи точно обратното. Когато групата гласува против моето решение, тоест за кредита, нямаше нищо по-естествено от това – поне в моите разбирания за чест, достойнство и морал беше да обявя, че ще си подам оставката. Това е личният мотив. Има и един чисто политически мотив. Знаете ли, аз нямам други постове и няма как по друг начин да реагирам, да протестирам срещу този порочен начин, по който беше приет този ратификационен заем.“ Първанов обясни, че оставката му е и протест срещу приемането на заема от 16 милиарда лева.

Според Георги Първанов сме били свидетели на поредица от груби лъжи на финансовия министър: „Ние 20 дни убеждаваме господин Горанов, че сумата е надписана – че не са 12 милиарда старите дългове, които трябва да рефинансираме, че са примерно от порядъка на 9 милиарда – според нашите експерти. Хайде, да не са 9, може да са 10… Той каза, че – не, това е бетон, не може един цент да се отменя. И в 12 без 5, с волята, със заданието на господин Цветанов, министър Горанов сваля 2 милиарда. Защо два? Защо не един? Защо не три? Тук има нещо много дълбоко фалшиво.“ Той добави, че обещанията от парламентарната трибуна, че тези пари няма да бъдат изхарчени, нямат никаква стойност и той не им вярва. Единственото, което има юридическа тежест е ратификацията, обясни Първанов.

Слави изрази учудването си, че депутатите на АБВ, които са влезли в парламента благодарение на Първанов, не са се вслушали в мнението му. Политикът отговори, че дори и да си подаде оставката, тази група ще си остане неговата група и тя има добро бъдеще. Въпреки това решението на парламентарната група на АБВ му донесло огорчение, защото гласуването на 16 милиарда е прецедент в последните 25 години. Според него точно това е бил моментът, в който групата му трябвало да покаже характер, воля и професионализъм. Той попита още и как са били убедени други партии в парламента, като ДПС и БДЦ, да гласуват за новия дълг.

Водещият попита Първанов и за слуховете, които се разпространяват в публичното пространство, че всичко случващо се е театър, плод на предварителна договорка между Борисов и Първанов. Гостът нарече това „дребни закачки“, засягащи един изключително сериозен въпрос като дълга. Той изказа позицията си, че новите пари, които държавата вземе, трябва да влязат в реалното производство. Първанов припомни, че още по времето на Симеон Дянков е предложил 3-те процента бюджетен структурен дефицит да отидат за здравеопазване, образование и разплащане с бизнеса.

Според Първанов настоящото правителство разчита да управлява само теглейки заеми: „Всъщност дебатът не е само заради заема. Дебатът е заради начина на управление. Имате един модел на управление, който е разчетен от това да се докара голям обем чужди инвестиции. Позволете тази нескромност, с моя екип докарахме 16 милиарда инвестиции с „големия шлем“. Белене и Южен поток са около 16 милиарда инвестиции. Има един друг модел на управление, който прави „голям шлем“ с какво – със вземането на 16 милиарда заем. Ето срещу това аз се боря и съм несъгласен.“ Първанов призова някой да поиска оставката на Горанов – „за това, че той си играе с милиардите ей така, като стой та гледай“…

Слави попита Първанов дали партията му АБВ, която е коалиционен партньор на ГЕРБ, няма възможност да въздейства и да контролира политиката на правителството. „Да бъдем откровени – отвърна Първанов, – и като стартирахме, това беше просто едно партньорство, това не е коалиция. Но с времето се вижда, че нещата се израждат все повече и повече.“ Според него настоящото правителство започва да показва високомерието, познато от предишното управление на ГЕРБ.

Първанов каза, че би отклонил размислите от това дали оставката му ще бъде приета, а цели най-вече знакът му да бъде разбран. Той добави, че не е оптимист за развитието на държавата като цяло, въпреки че преди 7-8 години е бил оптимист: „Когато България тръгна напред, когато имаше икономически растеж, когато имаше пари за относително нормална социална политика, когато в Европа стояхме добре“… Гостът каза още, че не се сеща кога за последен път е имало идеен дебат в българската политика.

На финала на предаването Георги Първанов заяви, че той и партията му са за въвеждане на задължително гласуване, защото това е единственият начин в момента да се размие купеният вот. Той се обяви и за разширяване на президентските правомощия и смесена избирателна система – 50 процента мажоритарна и 50 процента пропорционална. Според него България все още не е готова за електронно гласуване, но би гласувал „за“ по този въпрос, ако бъде поставен на референдум. По отношение на намаляването на броя на депутатите, според него това няма да има позитивен ефект, защото ще бетонира две основни партии в парламента и „няма да има мърдане“.

Цялото предаване от 27 февруари 2015 г.