enbg

Галя Симеонова и Емил Халтъков, 24 април 2018 г.

24.4.2018 | коментара

Музикантите от четирите състава на БНР от понеделник са в ефективни стачни действия и настояват заплатите им да бъдат увеличени с поне 50%, за да могат да се изравнят с тези на останалите музиканти от другите хорове и оркестри. По този повод в предаването гостуваха Емил Халтъков, оркестрант в Симфоничния оркестър на БНР и Галя Симеонова, солист в Смесения хор на БНР.
Причина за ефективните стачни действия на музикантите от Българското национално радио е „обидното и унизително заплащане“, по думите на гостите. Галя Симеонова разказа, че преди 7-8 години бюджетът на Националното радио бил съкратен с няколко милиона и оттогава техните заплати били замразени. Едва един или два пъти са били актуализирани с по 5%.

Емил Халтъков, който започва да свири на 6 години, като дете свири по 3-4 часа на ден и няма нормално детство като другите деца, след това завършва музикално училище и Консерватория – споделя, че в момента заплатата му е 679 лв. преди данъци. Музикантът признава, че се чувства обиден от безобразно ниското заплащане.

Съставите в Националното радио са четири: Смесен хор, Симфоничен оркестър, Народен оркестър и Биг бенд. На въпроса на Слави дали държавата е готова да се раздели с тях, Галя даде следния отговор: „Честно, като че ли държавата е готова да се раздели с това. Нашите политици, на тях култура не им трябва. Имам чувството, че те целят да отгледат един прост народ, защото така е много по-лесно той да бъде, може би, управляван“, каза солистът в Смесения хор на радиото.

Музикантите от БНР започнали ефективни стачни действия в понеделник с искания да се увеличи бюджетът на БНР. „Това се оказва единственият вариант заплатите ни да се увеличат поне с 50%, за да могат да се изравнят с тези на останалите музиканти от другите хорове и оркестри. Това е по-малко от 1 млн. лв. годишно“, коментира Галя Симеонова.

Емил Халтъков разказа, че в понеделник били пред оградата на Националното радио с плакати с техните искания в ръце и със знамена. Днес свирили пред Министерството на финансите, пели „Върви народе възродени“. „Правим го с това, което най-добре можем – да свирим и да пеем“, казаха гостите в отговор на въпроса на Слави защо не го правят по друг начин. Те заявиха още, че ще продължат стачните действия, докато има някакво развитие на нещата. „Ако трябва, ще се събуждаме с химна всяка сутрин пред НС и ще си лягаме с Траурния марш“, каза Емил Халтъков.

„Цялата българска музика – класическа, джаз и фолклор се записва в БНР от тези четири състава и тя остава в Златния фонд на радиото во веки веков и за поколенията. И ако някой иска някой ден да чуе българска музика… Ако няма български домати, както каза един мой диригент, след 20 години можем да си ги купим от Румъния или от Холандия. Българска музика обаче няма да можем да си купим“, завърши Емил Халтъков.

Цялото предаване от 24 април 2018 г.