enbg

Вълчо Чолаков за бедственото положение в Бургас

25.10.2017 | коментара

По повод наводненията в Бургаска област, които взеха жертви, водещият Слави Трифонов разговаря по телефона с областния управител на Бургас – Вълчо Чолаков. Той съобщи, че е обявено бедствено положение в община Камено и частично бедствено положение в община Бургас.

Вълчо Чолаков определи валежите през последното денонощие като „много интензивни“ и заяви, че те са причината за извънредната ситуация. По думите му предварителната информация на метеоролозите е била за валежи от 20 литра на квадратен метър, но до този момент уредите отчели 180 литра.

„Имаме информация за язовири със скъсани диги, която проверяваме“, каза още областният управител. Той допълни, че тези язовири са в категория „незастрашаващи живота и здравето на населението“. Вълчо Чолаков каза, че язовирите ще бъдат проверени и ще бъде установено дали са допринесли за бедственото положение.

На въпрос дали случилото се е могло да бъде предотвратено, Вълчо Чолаков обясни, че проверки на язовирите се правят по няколко пъти в годината. Областният управител каза още, че са били изпратени и указания до собственици, наематели и концесионери на язовири, които трябва да поддържат по-ниски нива на водата от нормативно предвидените. По думите на Чолаков тези язовири са били пълни на 50% от обема си.

Цялото предаване от 25 октомври 2017 г.