enbg

Внимание! Чужденци продават, пеят и „вдигат самолета” на Женския пазар

15.4.2010 | коментара

15 април 2010 г.

В новата си задача „Lady’s market”, или иначе казано „Женски пазар”, финалистите в конкурса „Добре дошъл в България” трябваше да проявят търговски нюх, находчивост и нестандартен подход, докато продават различни продукти на Женския пазар в София. Хвърлени в една напълно непозната и необичайна среда, чужденците трябваше да спечелят доверието на българския клиент и да му продадат своята стока.

Задачата на германеца Гюнтер Хемпел, който има безспорен опит в бизнеса, беше да продава подправки и билки. Гюнтер формулира своя рекламен апел така: „Само едно левче извадете и пресни подправки си купете! Подправки на Слави Трифонов – от градината на баба му…” Когато търговията не вървеше, Гюнтер прибягна до помощни средства и приповдигна търговския си дух с глътка ракия. След известно време немецът извади и основния си коз – чудодейната билка Демир бозан, която „вдига самолета”. Коментарите на журито бяха, че Гюнтер Хемпел е подходил с много артистизъм, използвал е разнообразни маркетингови подходи и е запазил присъствие на духа, дори когато са го отминавали. Оценката на журито за представянето на Гюнтер Хемпел в задачата „Женски пазар” беше 5,20.

Роденият в Тунис Уалид Бен Мустафа имаше за задача да продава мед. Макар и незапознат със значението на израза „мечка да ти носи мед”, Уалид представи меда като заместител на виаграта, заради което обаче бе разкритикуван от Филип Станев, че се съмнява в потентността на българина. Друга критика към него беше, че не е връщал ресто на някои клиенти, което накара Евгени Димитров да го определи като „добре ориентиран по отношение на парите”. Когато търговията не вървеше, Уалид прояви инициативност и се премести на друга сергия, където успя да реализира повече продажби. Иво Сиромахов препоръча Симеон Дянков да гледа Уалид Бен Мустафа, за да види как се привличат свежи пари, но и направи забележка на тунизиеца, че не е имал индивидуален подход към клиентите. В крайна сметка оценката, която Уалид получи от журито, беше 5,00.

Американката Анджела Родел се похвали, че за пръв път погалила жив шаран по време на изпълнението на задачата си – да продава риба. Анджела шашна и клиентите и журито със своя музикален подход в рекламния призив: „Прясната риба мале ле, Живи шарани мале ле…”. Освен това Анджела прояви находчивост със своя „американски мурафет” – с всяка продадена риба клиентите получаваха бонус лимон. В резултат на това тя продаде риба за 100 лева и получи много похвали за „уникално доброто й представяне и нестандартния подход”. Оценката на Анджела беше пълна шестица.

Уелсецът Андрю Ричардс имаше тежката задача да продава спално бельо и чадъри. Андрю впечатли с индивидуални оферти към различните клиенти и според Христиан Ночев трябва да работи в рекламна агенция, защото „толкова много разнообразни рекламни изречения за чаршафи досега не бях чувал”. Един от най-често повтаряните слогани беше: „Ще спите като бебета или ще правите бебета”. Накрая Андрю изненадващо откри група лондончани на Женския пазар, но въпреки огромните си усилия успя да им продаде само един чадър за 2 лева. По думите на Иво Сиромахов, Андрю се е опитал да направи невъзможното – „в условия на финансова криза да привлече чуждестранни инвеститори в един така нестабилен пазар като пазара на чаршафи”. Андрю получи оценка 5,60 от журито.

В петък ще видим как се е справила втората група от финалисти със задачата „Женски пазар” и какви оценки ще им постави журито.