enbg

Виктория Радева, 7 ноември 2017 г.

7.11.2017 | коментара

Шестнайсетгодишната шахматистка Виктория Радева беше гост в „Шоуто на Слави“. Повод за гостуването ѝ беше следното писмо, написано от неин съученик до Слави:

„Уважаеми господин Трифонов, аз съм Николай Николов от Националната търговска гимназия, град Пловдив, ученик в 10 клас, и Ви пиша във връзка с моята съученичка Виктория Радева. Може би сте чували за нея, може би не, но тя е шампионка по шах – 8 поредни години шампионка на България, 3 пъти шампионка на Европейския съюз (2012, 2014, 2015), шампионка на Югоизточна Европа (2011), Балканска шампионка (2011), Световна шампионка по ускорен шах (2014), Вицесветовна шампионка по класически шах (2011), спечелила купата на Русия „Петровская ладья“ – Санкт Петербург, Европейска шампионка по рапид (2017), шампионка на България при жени също през тази година, както и 4-та на Световното първенство в Монтевидео, Уругвай, но и още безброй много отличия и постижения в регионален, национален и световен мащаб. Едно от най-значимите за нея завоевания е второто място на Световното първенство в Бразилия, Калдас Новас. Болно ми е господин Трифонов, че нашата родна държава не ѝ помага, че родителите ѝ вече не знаят откъде да намерят помощ и подкрепа, за да може тя да отиде на следващо състезание. Толкова ли държавата ни не може да помогне на един млад талант, нали ние сме бъдещето на България… Впечатлен съм от нейните борбени родители и съм горд, че ги познавам. Но едно от нейните изказвания ме провокира да Ви пиша. Тя ми сподели: „Принудена съм да играя за чужда страна, защото просто в нашата ми става все по-трудно да намеря спонсори“. И какво, да се обърне към други държави, само и само защото нейната родина няма достатъчно пари, за да й помогне… Че не е братовчедка на президента, дъщеря на някой депутат или човек с висок пост, не е, но с какво се различава от тях. Когато имаш талант, със зъби и нокти се опитваш да го реализираш и с него да представиш не само себе си, но и държавата, в която си роден, израснал и живееш, какво по-хубаво от това… Дааа, тя ще успее да направи това, като срещне подкрепа в лицето на друга държава, като играе за нея… и какво остава за България – поредния напуснал нашата родина…“

Виктория Радева е от Пловдив и започва да учи шах когато е на три години и половина. Била болна от пневмония и баща ѝ, който се грижел за нея, разтворил за първи път шахматната дъска и започнал да ѝ показва как се местят фигурите. „С течение на времето започна да ми харесва, открих красотата в шахматната игра и се влюбих в нея“, сподели Виктория пред Слави. Тази ѝ любов ѝ носи вицесветовна титла по шахмат за деца до 10 години в Бразилия: „Тогава осъзнах, че наистина искам да се занимавам с това, че ми носи радост“.

Проблемите ѝ идват от отнетия лиценз на родната федерация по шахмат. „Върху нас падна един огромен срам, защото другите държави виждат в наше лице просто едни крадци и мошеници“, каза Виктория, визирайки злоупотребите, довели до отнетия лиценз на шахматната федерация. „За да участвам по турнири трябва да участвам или от името на друга държава, или – както се състезавам в момента – от името на Европейския съюз“, обясни младата шахматистка и допълни, че за да играе за ЕС се налага да заплаща допълнителна такса. Освен това от две години тя се състезава за гръцки клубен отбор и всяко лято ходи на тяхното първенство: „Аз бях много доволна, защото те предложиха добро възнаграждение за нашия стандарт, предложиха ми също да ми осигурят и пътуването и хотела там“. През тези две години получава редовно шеговити намеци: „теб ако те направим гъркиня ще е много хубаво – ще играеш за нас, ще се развиващ тук…“

В момента Виктория учи Оперативно счетоводство в Национална търговска гимназия „Васил Левски“ в Пловдив. Продължава да се състезава и за българския си клубен отбор – Локомотив 2000, но, след отнетия лиценз на федерацията, родините клубове нямат средства, защото не могат да кандидатстват за финансиране. Въпреки това тя и родителите ѝ не спират да се борят за това Виктория да представя България на международните състезания по шахмат.

Цялото предаване от 7 ноември 2017 г.