enbg

Велизар Енчев, 20 юли 2015 г.

20.7.2015 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше независимият депутат Велизар Енчев, който предложи намаляване на държавната субсидия за партиите. Преди да се обърне към госта си, Слави изтъкна, че едно от най-наглите неща на българските партии е безсрамно голямата държавна субсидия, която всички българи плащат: „За една година партиите, преминали един процент на изборите, получават над 35 милиона лева. Това прави над 142 милиона за четири години. Това е най-голямата държавна субсидия в Европейския съюз, а ние сме най-бедната държава в същия този съюз“, каза водещият.

Велизар Енчев обясни, че това, което предлага, е „европеизиране“ на модела на субсидиране в България. Неговото предложение е субсидията в България да е на средно европейско ниво, като средната субсидия за Европейския съюз е около 3 евро. Тоест – вместо 11 лева за глас, както е сега, партиите да получават субсидия по 5 лева на глас, както е например в Италия. „За сравнение ще ви кажа, че в най-богатата или по-точно най-развитата държава в Европейския съюз – Германия, субсидията е 50 евроцента. В Гърция, която сега е актуална тема, субсидията е 60 евроцента или 1.20 лв. Значи при нас е почти 10 пъти по-висока“, обясни Енчев. Според него парламентарните партии в България са „алчни“ и „желаят да векуват“, като с тази огромна субсидия „те си осигуряват пожизнено пребиваване в парламента“.

Слави припомни, че гостът му Велизар Енчев напусна парламентарната група на Патриотичния фронт, след като коалицията подкрепи правителството на Бойко Борисов. Това решение на Патриотичния фронт беше определено от Енчев като „най-голямата измама, на която съм присъствал в своя живот“. Според него това, че е най-последователният критик на Бойко Борисов, го е превърнало в най-обиждания депутат в парламента.

Велизар Енчев цитира и конкретните суми, които ще получат най-големите партии: „За 4 години партия ГЕРБ ще вземе 48 милиона. За 4 години следващата партия, БСП, ще вземе почти 23 милиона. ДПС ще вземе за 4 години 22 милиона“, каза Велизар Енчев и запита какво ще правят партиите с тези десетки милиони. Според него голяма част от тези пари се използва за купуване на гласове, а останалите пари са предназначени за „обогатяване на партийния елит“ – под формата на заплати по партийна линия. Той обясни, че лидерите на партиите сами си определят заплатите.

Според Велизар Енчев за случващото се вина има и българският народ, който се примирява с беззаконието и с неморалното поведение на политиците. Независимият депутат смята, че настоящият парламент е „парламент на масовата измама“, защото всяка от партиите, влезли в правителството, преди изборите е отричала възможността за коалиция с ГЕРБ. „ДПС вече не е петото резервно колело, а основно колело на тази коалиция. А всъщност смокиновият лист на тази коалиция са Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ“, заяви Велизар Енчев.

Гостът каза, че след 3 месеца има право отново да предложи въпросните промени за държавната субсидия и единственият вариант те да бъдат гласувани е с натиск и протест: „Ако пред парламента се съберат 1000 или 2000 души, аз ви гарантирам, че те ще гласуват този закон. 2000 души, които протестират, както протестираха срещу назначаването на Делян Пеевски“. Слави изрази подкрепата си към предложението на Енчев и го покани да гостува отново в „Шоуто на Слави“ поне една седмица преди парламента да гласува отново предложението му.

Цялото предаване от 20 юли 2015 г.