enbg

Бай Ганю – основен герой в „Родна реч” от „Добре дошъл в България”

23.4.2010 | коментара

23 април 2010 г.

Тон на изпълненията във втория ден от задачата „Родна реч” за чужденците от „Добре дошъл в България” даде самият водещ. Слави Трифонов проправи път за представянето на финалистите с „2 в 1” – виц в стихотворна форма, дело на Ивайло Вълчев.

Иво Сиромахов от своя страна отдаде почит на деня на четенето с рецитиране, отново, на стихотворение на Андрей Слабаков. Въпреки, че денят е определен на рождената дата на Шекспир, Иво бе категоричен – няма да чете сонет на Шекспир, „отде-накъде, Шекспир не е чел нищо мое!”.

Първа в изпитната вечер се представи македонката Дияна Миликевик. С много чувство тя рецитира „Моята молитва” на Христо Ботев. Вицът, който Дияна разказа, беше във възхвала на способностите на легендарния герой Бай Ганьо, по-известен като Бай Ганьо – Българина.

Дияна получи поздравления за своето представяне, особено за стихотворението. Иво Сиромахов призна, че е много развълнуван от рецитирането. По думите на Иван Кулеков, ние имаме неадекватно възприемане на класическата българска поезия, защото сме я учили наизуст насила и, при такива изпълнения, все едно я чуваме за първи път.
Комисията бе единодушна и оцени Дияна Миликевик с 6,00.

Със стихотворението „За Дон Кихот” на Валери Петров започна представянето си германецът Гюнтер Хемпел. Неговият виц също бе за Бай Ганьо, този път – корабокрушенец. Гюнтер имаше известни проблеми с произношението и донякъде с миналото време, но членовете на комисията отличиха доброто му чувство за хумор, както и избора на виц, отразяващ характерни черти на българина. Оценката на Гюнтер също беше максимална – 6,00.

„На нивата” от П. К. Яворов бе изборът на стихотворение на Уалид Бен Мустафа. За трудностите около подготовката си Уалид разказа, че вчера, докато репетирал, още не знаел какво е вол и вместо ралото „опънал” вола.
Вицът, който Бен разказа, възхваляваше мъжествеността на Бай Ганьо. Българските вицове са разбираеми за всички, коментира Иван Кулеков. Мнението на Иво Сиромахов беше, че стихотворението е било трудно за тунизиеца. Евгени Димитров каза, че Бен е бил много притеснен, но и много забавен. Средната оценка, която Уалид Бен Мустафа получи, беше 5,60.

Андрю Ричардс от Уелс бе избрал за своето представяне стихотворението на Атанас Далчев „Към родината”. Специално за случая Андрю бе облякъл риза и вратовръзка. Колкото до вица, Андрю заложи на истинска история от своя живот. В историята си Андрю разказа как преди 5 години се е борил със студа в студентските общежития, като в комбинация с лошия си български език половин час обяснявал в магазина за електроуреди, че не може да намери пичка, че в стаята му е студено и има нужда от пичка да го стопли.
Иво Сиромахов изказа мнение, че Андрю е роден да разказва истории. Евгени отбеляза подкупващата артистичност на Андрю, а Филип бе на мнение, че Андрю е бил тромав в разказа си днес. Оценката на комисията беше 5,40.

В понеделник остава да видим още две изпълнения от задачата „Родна реч”. Тогава ще научим и новото задание за финалистите в „Добре дошъл в България”.