enbg

Атанас Семов: Предстои най-мрачната година на прехода

24.2.2010 | коментара

23 февруари 2010

Напусналият Парламента депутат от РЗС Атанас Семов беше гост в „Шоуто на Слави”, седмица след като Конституционният съд касира парламентарните избори в 23 секции в Турция. В резултат на това, освен ДПС, пострада именно Семов, загубил депутатското си място, след като именно неговата партия РЗС внесе жалбата срещу нарушенията в Турция. Този куриоз беше коментиран от Атанас Семов така: „Бях готов да изляза от Парламента, ако това е цената на подобен резултат. В този смисъл аз смятам това за наша безспорна победа. Доказахме, че нарушенията на изборите в Турция са факт, а не политическа измислица и спекулация”.

Мрачна прогноза начерта бившият депутат и заместник-председател на Парламента за започналата 2010 година: „Предстои най-мрачната, надявам се, че няма да е най-страшната година на прехода, съчетаваща тежка криза, мизерия, глад и милиционерщина. Всеки ден на улицата остават 9000 души без работа, остават на улицата, но не излизат на улицата. Всъщност големият въпрос е кога ще се взриви робското българско търпение.”

По думите на Семов РЗС сгрешили с подкрепата си към Бойко Борисов, защото повярвали на дадената му дума, че е склонен на Велико Народно Събрание и нова Конституция. Вместо това държавата ни тръгнала по пътя на спонтанния, неориентиран и некомпетентен хаос: „Никога България не е имала по-голяма липса на яснота – къде отиваме, каква държава правим, кой управлява, как я управлява, накъде я води. Никога не е имало такава тежка подмяна на големите проблеми на нацията с криминални сериали. Защото големите проблеми на нацията са: 200 милиарда междуфирмена задлъжнялост, най-големият длъжник е държавата – нито дума по този въпрос; Европейският съюз обяви 2010 година за година за борба с бедността – нито дума по този въпрос в най-бедната държава на съюза, с бедстващи и гладуващи хора.”

По друга актуална тема Атанас Семов обясни, че познава Алексей Петров от Съюза за Стопанска Инициатива: „Понеже сега е много модерно всички да се отричат от него и да се кълнат, че никога не са го виждали и нямат нищо общо с него, аз няма да кажа това.” На въпрос защо са арестували Алексай Петров, Семов отговори: „Не знам цялата истина и даже се радвам, че не я знам. Знам, че цялата тази история изглежда прекалено показна, за да звучи убедително. Властта се изкушава да нанася удари срещу неудобните.”

Според Семов пътят, по който трябва да поеме България е нова Конституция и референдумна демокрация. Той подчерта, че само тази седмица има три съдбовни теми за референдум: „Генно модифицираните организми, противоракетната отбрана и въпроса за влизането на Турция в Европейския съюз”. По думите на Атанас Семов България трябва да направи като Франция – да запише в Конституцията си, че въпроса за членството на Турция в Европейския съюз ще се решава в България с референдум.