enbg

Антон Хекимян, 15 юли 2016 г.

15.7.2016 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше журналистът Антон Хекимян. Той коментира терористичния атентат в Ница, при който загинаха 84 души, а над 200 бяха ранени след като шофьор на камион премина през множество, събрало се на крайбрежния булевард във френския град.

Водещият Слави Трифонов изрази мнение, че след такива трагедии има голям риск пред журналистите и хората, които говорят в медиите, такъв тип новини да се превърнат в нещо обичайно и в нещо, към което хората могат да станат нечувствителни.

Антон Хекимян призна, че също изпитва страх от показването на подобни новини, които могат да направят хората дебелокожи. „Няма как обаче, ако си истински човек, ако не си дебелокожо създание, това да не премине през теб“, сподели той.

Водещият Слави Трифонов и Антон Хекимян разговаряха за това как трябва да бъде отразен един терористичен акт. „Много често ни обвиняват, че когато показваме такива неща, караме хората да се страхуват повече. Че влизаме в играта на терористите, на които главната им цел е наистина да всееш паника“, коментира Антон Хекимян. Той изрази мнение, че в такава ситуация журналистите трябва да намерят баланс между емоцията и професионализма.

Гостът разказа, че е разговарял с много българи, които са били свидетели на трагедията в Ница и че всички те разказват страшни истории за ужас и хаос. Антон Хекимян разкри подробности за силната българска общност в Ница и за това как в нощта на атентата много българи са обикаляли болниците във френския град, за да проверят дали има ранени наши сънародници.

На въпроса дали България е застрашена от нападение на терористи, Антон Хекимян отговори така: „Въпросът се разделя на две – дали могат да ни припознаят и дали ние сме достатъчно добре подготвени, за да го предотвратим“. По думите му евентуален бъдещ атентат в България не е изключен. Гостът припомни атентата на летище „Сарафово“ в Бургас, при който загинаха 7 души. Слави Трифонов изрази мнение, че политическата система и властите в България не са подготвени да се справят с тероризма.

Цялото предаване от 15 юли 2016 г.