enbg

Андрю Ричардс с най-висока оценка след първи кръг

5.4.2010 | коментара

5 април 2010 г.

С австрийски народен танц и виенски валс се представи Ервин Линдбихлер в първата задача в „Добре дошъл в България”, в която трябваше да запознае зрителите със своята родина. Ервин се отличи, освен с танцовите си умения, и с изключителен артистизъм, което бе оценено от членовете на журито.
Най-важното, което трябва да се знае за Австрия е, че не е Германия, каза Ервин. След това започна разговор с приятеля си Гацо Бацов за красотата на австрийските жени. Ервин подходи по въпроса с много самоирония, като първо вместо снимки на жени, показа снимка на крава и овца, а след това се пошегува, че на австрийски народен танц можеш да пиеш толкова бира, че да започнат да ти харесват австрийките.
Иван Кулеков коментира, че големите нации се познават по това, че не говорят за себе си как са завладели света, а се отнасят със ирония към себе си.
Останалите членове от комисията също адмирираха чувството за хумор и себеирония на Ервин. Иво Сиромахов заяви, че с тези заложби Ервин може, не само да покаже Австрия, но и може да се кандидатира за кмет на Жълтеш и може да разчита на неговата подкрепа. С една петица от Сиромахов и четири максимални оценки, Ервин получи оценка 5,80.

Уелс е единствената страна в света, която е качила тъщата на знамето, каза Андрю Ричардс, демонстрирайки флага на родината си с голям огнедишащ червен змей.
Андрю наблегна на разликите между уелсци и англичани, като изтъкна, че сънародниците му са и по-симпатични от англичаните, и са по-интелигентни от тях. Най-голяма разлика е езикът, каза той и обясни, че съществува уелски език, който няма нищо общо с английски. Демонстрацията на уелски бе наистина атракцион, предвид и голямата скорост на говорене на Андрю. Той обаче не спря дотам, а пожела да научи доброволец на една уелска дума – име на уелско село, която изглеждаше почти безкрайна, изписана на цели два реда.
„Чужденец, който я знае, има право на безплатна бира по всички уелски земи”, каза Андрю и опита да научи Ванчо на нея, но опитът остана безуспешен. За да има смисъл от урока все пак, Андрю даде безплатен съвет – важно е да помниш първите и последните две срички и, по средата говориш просто „дрън-дрън, дъра-бъра, сто чадъра”.
Накрая представителят на Уелс обобщи представянето си: „Първия път ви научих, че празът е символ на Уелс, тази вечер ви научих на малко уелски, и ако след всичко това хора продължават да ме бъркат с англичанин, какво да направя? Може би, както казвате вие българите – „Голям праз!”.”
Мненията, изказани от комисията, бяха изцяло в положителна насока. Христиан Ночев го определи на уелския Бъстър Кийтън, а Иво Сиромахов каза, че му напомня на артистите от „Монти Пайтън”. Евгени го определи като изключително харизматичен и го поздрави за нетрадиционния подход. По думите на Иво Сиромахов, Андрю е усетил най-важното, че тук е попаднал сред не особено нормални хора. Той го адмирира за избора да представи Уелс само с думи, без да си помага с музика или танц. Андрю бе единственият финалист, получил максимална оценка 6.

След края на изпълненията в първата задача, от името на комисията, нейният председател Евгени Димитров обяви нейното решение – след тази задача няма да има отпаднал участник, тъй като тази задача не е била свързана със среща и опознаване на българското, а изцяло с представянето на тяхната родина. Отпадането на участник ще се случи след втората задача, когато те ще имат база за сравнение.

Слави постави новата задача на финалистите в „Добре дошъл в България”.
Чужденците ще трябва да се представят с танц, популярен в нашите земи.
„В България има три вида танци, които са най-популярни”, каза Слави и обясни спецификата за всеки от тях: „Единият ние, българите, го танцуваме винаги на Нова година. Това е хорото. Другият танц задължително се танцува на сватби – това е ръченицата. А третият танц се танцува по всякакви други поводи, включително и без повод. Това е кючекът. Така че, следващата ви задача е да танцувате хоро, ръченица или кючек.”

Индивидуалните задача бяха определени чрез жребий. Ръченица ще танцуват Андрю Ричардс, Хорацио Гонзалес, Елена Рубеж и Уалид Бен Мустафа, хоро ще играят Анджела Родел, Дияна Миликевик и Ервин Линдбихлер, с кючек ще се представят Гюнтер Хемпел, Линдзи Солтцгивър и Айсату Диало.

Финалистите ще трябва да решат дали ще танцуват сами, или ще имат и помощници. Те ще изберат хореографията. Танцът им трябва да е с продължителност две минути.
Важното за тяхното представяне ще бъде да танцуват самоотвержено и с много желание.