enbg

Ангелина Бонева, 19 декември 2017 г.

19.12.2017 | коментара

В предаването гостува Ангелина Бонева по повод мораториума за нови лекарства и проблемите на онкоболните пациенти.

Представяме ви текста на писмото, което Ангелина Бонева изпрати до Слави, след като той сподели във фейсбук мнението си по въпроса за мораториума:

„Слави, мораториумите в нашата мила Родина винаги ги е имало. Лимити, купони, менте-институции и менте-спасители… У нас здравето и опазването на здравето на нацията винаги са били само и единствено разтягане на локуми, излишни словоблудствания на незапознати с темата или интересчийски лобирания с цел облаги в личен план и откриване на поредната частна клиника в поредната фалираща държавна, университетска и общинска болница!…

… 2004-та здравният министър забрани лечението на хронично и тежко болните с оправданието, че са голям разход и сложи възрастова граница – 38 години. Междувременно се изкупиха тонове лекарства за химиотерапия, които отдавна не се прилагаха в нормалния свят. Периодът от 2004-2008 нямаше нови лекарства в скъпата ни Родина,…
…За периода 2006-2011 България е осъдена 6 пъти от 3 българки, онкоболни, именно поради отказ на лечение и отказ на държавата да осигури дори и платено лечението на българските граждани. Роси и Теди починаха. Останах аз!

… Към днешна дата е все още актуално изказването на д-р Щерев от трибуната на НС: „Защо са им на онкоболните модерни лекарства, след като те така или иначе умират!?“ Същият екземпляр-политик и експерт има частна болница, която работи и с НЗОК (Национална здравно осигурителна каса), но никой никога не го сгащи да разбере откъде пари за този лукс! Нито пък някога е бил наказван за изказването си! На тези им се разминава! И, за да не ти тежа, да ти напомня, че всички некадърници и крадци са именно в този сектор – Постоянната комисия по здравеопазване към НС, надзорния съвет на НЗОК, ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) и Експертния съвет на МЗ, като същите ръководят фалиращите болници и отделения, собственици са на лаборатории и фарма компании, имат фирми за медицински консумативи и изделия и пр. …

Те никога няма да извадят парите от джобовете си, нито ще отчетат комисионните от регулярен износ, разпределение и доставка на лекарства за МС (множествена склероза), рак, редки заболявания и хормони на растежа! Нали има Българска Коледа?!! Която кампания ежегодно показва как се източва системата и колко реално е закучила! Иначе – Да – Жестокост е! Но е и е била винаги Планирана жестокост!“

Вече на живо пред Слави Трифонов Ангелина Бонева, която е онкоболна, заяви, че на хората, които са взели решението да има мораториум върху лекарства за онкоболни, не им пука. „Това са хора, които носят колективна отговорност. А колективната отговорност винаги ражда колективна безотговорност“, каза Бонева. Тя разказа и как съдебните дела срещу държавата за липса на лекарства се обжалват на по-горна инстанция и така умишлено се губи време. Самата Бонева е водила едно дело 4 години, което според нея „не е нормално“.
Освен това Бонева смята, че контролните органи в здравеопазването не си вършат работата и че назначенията в тях стават на роднински принцип. „Тези некадърници не биват уволнявани, те биват повишавани и преминават в следващото ниво, в следващата администрация, в следващия отдел“, сподели жената, силно ангажирана с защита правата на онкоболните.

Ангелина Бонева сподели, че Здравната каса има бюджет над 3 млрд. лева, а мораториумът касае въпрос за не повече от 30 млн. лв. Тя направи и важна бележка: „Това не са нови молекули (попадащи в мораториума), каквото и да значи това нещо, това са лекарства, които се използват в цяла Европа, в цял свят – от 2005, от 2011, от 2015 г. (…) Нито едно от тези лекарства не е ново, не е иновативно, нито е експериментално“. По думите й въпросните лекарства щадят човека, дават му по-дълъг живот и освен това боледуващият може да остане на работа и да се обслужва сам.

Гостът на Слави остро критикува и обсъждания вариант мораториумът да отпадне, но да има 6 комисии, които да решават за пациентите с иновативни терапии. „Тоест ние да плащаме на 6 комисии, по 6 пъти, по 6 начина – става въпрос за кражба на пари“, отсече Ангелина Бонева и продължи: „Какво означава нещо да не се заплаща от Касата, а пък видиш ли ти – министърът щял да бъде гарант? Ама що за бълвоч е това? Министерството не може да купува лекарства, то трябва да обявява обществена поръчка. Ние откъде ще си взимаме лекарствата – от деловодството, от приемната на Министерството?“

Водещият Слави Трифонов също не скри за пореден път възмущението си от решението да се наложи мораториум върху лекарства за онкоболни и за хора с редки заболявания: „Аз разбирам, че става дума за живот и че тези хора са избрани там за най-важната мисия и цел в живота – да защитават българските граждани, защото България ще изчезне. И не само това, ами има и човещина, има и морал, които къде се слагат в човешките взаимоотношения – на първо място“. Според Слави Трифонов всички депутати трябва да ги водят в онкоотделенията в болниците. „Да гледат децата и хората в очите, да видят семействата им, да видят болката. И тогава как ще взимаш такива решения?“ – попита Слави.

В разговора си с Ангелина Слави Трифонов сподели и свой личен момент, свързан с проблема с достъпа до иновативни лекарства у нас. Той разказа как навремето баща му се разболял от рядка болест и се оказало, че в Тюбинген, Германия се прилага иновативно лекарство за лечение на болестта. „В продължение на 9 месеца той трябваше да ходи всеки месец по веднъж да пие едно хапче и се оправи от това“, сподели Слави, след което попита: „Защо да не се прилага тук? Защо? Защо? Защо не?“
По-късно в разговора Ангелина Бонева сподели, че разбира за какво говори Слави, защото тя самата е „хапче-турист“ и обясни какво означава това: „Пътувам, както баща ти е пътувал, за да взема едно хапче. Така и аз си купувам лекарство за 1 евро от Гърция, защото в България са забранени от г-н Гайдарски“ (б.а. министър на здравеопазването в кабинета „Станишев“). Ангелина Бонева сподели, че в онзи период дори е била на път да си купи пушка: „Влизала съм в оръжеен магазин да си купя пушка-помпа и на гюме да ги опукам“.

Ангелина, която е била номинирана за Човек на годината през 2014 г., заяви, че няма какво да губи и ще съди държавата до дупка за несправедливостите в здравния сектор. „Деца нямам. Разболях се на 26, но намерих начин как да оставя нещо след себе си – имам страшно много съмишленици, страшно голям екип от хора, с които работим“ (б.а. Ангелина Бонева е член на Управителния съвет на Център за защита правата в здравеопазването). Ангелина сподели, че преди три месеца е получила силно одобрение от Здравната комисия в Европейския парламент за работата си по проект за електронно планиране на лечението на хората болни от диабет. „В проекта участват 9 държави и България е една от тях“, сподели Бонева. Тя разказа, че с нейните съмишленици от 2008 г. до днес организират профилактични прегледи за рак на гърдата и рак на щитовидната жлеза. „Преглеждаме в най-малките населени места, където масово хората са със спрени и прекратени здравни права, поради безработица и т.н. (…) Ние скъсваме лутането на тези хора, за да може веднага да пристъпят към лечение. Но какво се случва, когато те не са здравноосигурени?“ – попита Ангелина Бонева.

В края на предаването гостът отправи и своето коледно пожелание към българите: „Да си пожелаем здраве, но да си пожелаем и да ни е мирна годината, защото светът е полудял – омразата е навсякъде и ни залива. Да бъдем отговорни и към хората до нас и към хората около нас, да започнем да уважаваме себе си и по този начин да покажем, че ни има. Да не позволяваме на омразата и простотията да взимат превес, защото има начин те да бъдат контролирани. А ние ще продължим и през 2018 г. с това, което правим“.

Цялото предаване от 19 декември 2017 г.