enbg

Алексения Димитрова, 4 април 2016 г.

4.4.2016 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше Алексения Димитрова. Тя е единственият български журналист, който участва в мащабното международно разследване „Досиетата Панама“ и който има пряк контакт с милионите документи, изтекли от специализираната в офшорна дейност панамска адвокатска кантора „Мосак Фонсека“.

В началото на разговора водещият Слави Трифонов отбеляза, че „Досиетата Панама“ е най-голямото изтичане на документи в историята. По документите работят близо 370 журналисти от около 80 страни, обединени от Международен консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Според първите информации в медиите стотици сегашни и бивши държавни глави, политици и известни личности имат офшорни сметки и са извършвали незаконни финансови трансакции. Сред най-известните имена са тези на руския президент Владимир Путин, на украинския президент Петро Порошенко, на краля на Саудитска Арабия, както и на Мишел Платини и Лионел Меси.

Пред Слави Трифонов Алексения Димитрова заяви, че първото й разследване за офшорни фирми е от 1997 – 1998 г. „Тогава видях, че нищо не става и нищо не може да се случи. (…) Преди 3 години имаше „Офшорлийкс“ от друг теч на данни и пак нищо не излезе“, каза Алексения Димитрова. Тя сподели още, че на глобалните форуми по разследваща журналистика темата за офшорките винаги е била обсъждана.

По повод на „Досиетата Панама“ Алексения Димитрова заяви, че „това не е репортаж, а разследване“ и трябва „да се изследват добросъвестно документите, да се види дали са достоверни“ и да се потърси гледната точка на хората, които са вписани като собственици или акционери на офшорни фирми. Тя даде пример с журналистите, които са работили по руската тема, и които коректно са се свързали с Кремъл и са задали своите въпроси.

На питане на Слави Трифонов за българските имена в „Досиетата Панама“, Алексения Димитрова заяви, че се е включила в разследването преди няколко седмици (б.а.: а то е започнало преди повече от година), което, по думите й, е крайно недостатъчно време, за да се прочетат документите (б.а.: 11, 5 млн. документи). Нейна испанска колежка е изчислила, че, за да бъдат изчетени всички документи от „Мосак Фонсека“, на един човек ще са му нужни 26 години. Все пак журналистката обеща, ако се сдобие със сериозни доказателства за българи в „Досиетата Панама“, тя ще ги публикува.

Алексения Димитрова отново отбеляза, че при едно такова разследване трябва да се потърси гледната точка на замесените. Според нея е възможно в „Досиетата Панама“ да са забъркани хора, които дори не подозират за това. Тя сподели, че в документите е открила имената на непозната българка, чиито подпис и пълен адрес отсъстват и според Димитрова е напълно възможно тя въобще да не знае, че е собственик или акционер на офшорна фирма.

Алексения Димитрова се съгласи, че големият интерес е към политиците с офшорни компании. „Не съм открила политик, който да е акционер или собственик“, заяви журналистката. Слави Трифонов допусна, че при политиците „ще е скрито“ и даде пример с кръстника на дъщерята на Путин, който е музикант и диригент и „изведнъж се оказва с някакви огромни суми“.

Журналистката добави и още един щрих към скандала. Тя сподели, че според разследването на германските журналисти (б.а.: от „Зюддойче цайтунг“), германски банки са помагали на свои клиенти да откриват офшорни сметки. По думите й, германските данъчни служби са влезли в тези банки, с цел да изземат документи и да установят дали това е вярно.

Цялото предаване от 4 април 2016 г.