enbg

Акад. Георги Марков: Мнозинството българи се чувстват измамени от Прехода

19.11.2013 | коментара

Акад. Георги Марков гостува в рубриката на “Шоуто на Слави” “Толкова ли е трудно да живеем нормално?!”.

“Явно, че някой ни пречи да живеем нормално”, бяха първите думи на историка. Акад. Марков направи уточнението, че е рано за историческа оценка на последните 24 години, но изрази мнение, че управлението на всички партии през този период от време е било лошо, “защото продължаваме да сме бедняците на Европа”. Според историка планът “Маршал” не се е състоял и Източна Европа, включително и България, са били “ограбени от Запада откъм човешки и откъм материални ресурси”. “Ние се превърнахме в най-бедните в Европа, в болногледачките и в ратаите”, заяви гостът.

Акад. Георги Марков изрази и съжалението си, че “цели паралелки от елитни гимназии заминават на Запад и не се връщат”. Водещият Слави Трифонов припомни, че след Освобождението децата на по-богатите българи, които завършват образованието си в чужбина, се завръщат в родината си. Акад. Марков обаче сподели убеждението си, че историята трудно се повтаря. Според него, поради причината, че всяка епоха си има своите политически обстоятелства, протестиращите студенти също трудно ще повторят историята.

Акад. Георги Марков смята, че Преходът още не е завършил и “мнозинството от българите се чувстват измамени от този преход”. “Свободата и демокрацията не са всичко. В онази тоталитарна епоха поне не ровеха в кофите за боклук.(…) Ние не бяхме подготвени нито за демокрацията, нито за ЕС като конкурентоспособност и още повече – възникнаха политически партии, които се сменят, които разиграват едни сцени на омраза и разправии по митингите”, каза историкът, след което се обърна към Слави Трифонов: “Не ти ли омръзна да гледаш митинги с пари от партийни субсидии?” Акад. Марков е убеден, че се губи историческо време и се хаби национална енергия в това разделение на митинги, на партии, затова българският народ трябва да се опита, най-напред по доброволен начин, да събере политиците. Гостът сподели и своята мечта – политиците да бъдат събудени в 5 ч. сутринта, да бъдат натоварени на “Чавдарче”, а не на лимузини, да бъдат закарани на остров Св. Анастасия на Бургаския залив, да им бъде дадена по една въдица и за една седмица на лов за риба да постигнат съглашение за нов Изборен кодекс, както и да се споразумеят за основните национални приоритети и цели, които да следват дългосрочно. “И те тогава, ако не се споразумеят за една седмица, ще им вземем „въдицата”, заяви, служейки си със средствата на метафората, акад. Марков.

Историкът, който сподели, че е чел стенографските дневници на Учредителното събрание от 1879 година, смята, че с всяко следващо Народно събрание “нещата се влошават”. “Пълно е с безличие, опряхме до Искра Фидосова за шеф на правната комисия – няма личности”, каза още акад. Георги Марков. Той не се приема за суеверен, но мисли, че е възможно да има някакво влияние, вследствие на това, че сегашният парламент е построен над турско гробище. “Нормални хора – като станат депутати, се нуждаят от психотест”, сподели наблюденията си върху политическия живот акад. Марков.

Гостът в рубриката “Толкова ли е трудно да живеем нормално” се обяви за управление с двукамерен парламент, като долната камара да бъде съставена от кметовете, както е и във Франция. Според акад. Марков “най-читавите хора” са кметовете, защото “те винаги са пред очите на хората”. Той също предложи горната камара да бъде намалена до 50 души, защото, по думите му, “240 души – това е колективна безотговорност”.