enbg

„Път без смисъл” отведе Роксана на върха

29.1.2010 | коментара

28 януари 2010 г.

“Някой в съня ми от теб ме пропъжда –
Лягам си твоя, събуждам се чужда.”

Това бяха стиховете, с които трябваше да започнат всички песни от новата задача на финалистите в „Музикална академия Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда”. Стиховете на Ивайло Вълчев бяха продължени не само от поетите в конкурса, но и от двамата водещи и члена на журито Иво Сиромахов. Ето как:

Борис Солтарийски:
„Някой в съня ти от мен те пропъжда –
Лягаш си моя, събуждаш се чужда.
Хич не ми дреме за твоята нужда.
Лягам си с друга, защот’ мa възбужда.”

Нели Петкова:
„Някой в съня ми от теб ме пропъжда –
Лягам си твоя, събуждам се чужда.
Моля те, Муфи, недей ме осъжда
Просто съм палава, имам си нужда.”

Иво Сиромахов:
„Някой в съня ми от теб ме пропъжда –
Кой под юргана ти тихо попръжда?”

„Някой в съня ми от теб ме пропъжда –
Момини буби кой ли развъжда?”

Тези шеги и закачки бяха последвани от трогателен поздрав за рождения ден на Митко Щерев. Композиторът беше изненадан от своята любима певица Л. И., която му поднесе огромен букет и му изпя песента „Стари мой приятелю“, на която той е автор. Трогнат и благодарен, Митко Щерев обяви, че заради своя рожден ден ще дава само два вида оценки – 6 и 5, като композиторът обявяваше своето мнение чрез две от емблематичните си шапки – бялата означаваше 6, а черната – 5.

Преди първото изпълнение стана ясно, че Наско Терзиев е поел инициативата и сам е написал голямата част от текста за новата си песен. Тази седмица Наско работи с екипа на поетесата Климентина Терзиева и композитора Иво Моллов – Гугутката.
Песента му, озаглавена “(Exit)” предизвика смесени чувства у журито – Иво Сиромахов каза, че я е харесал, докато Слави Трифонов изрази мнение, че „песента е много под качествата, които притежава Иво Моллов. Трудно му е било да направи песен по този готов текст в началото и това личи от развитието на припева, който е много безличен.” Освен това Слави забеляза тривиализми в текста и заключи, че песента не му е харесала. Митко Щерев сподели донякъде мнението на Слави и постави черната шапка на главата си, с което постави петица на песента. Оценката на Иво Сиромахов за песента на Наско Терзиев беше 5, а Слави Трифонов оцени песента с 3.

„Дежа вю” се казваше следващата песен от задачата, която беше изпълнена от Люси, а автори са композитора Симеон Сомлев и поетесата Антония Янакиева. Преди изпълнението Антония обясни, че според нея, ако за поета е необходима муза, за текстописеца са достатъчни думи и добър случай.
Иво Сиромахов каза, че песента му е харесала, като обърна внимание на фраза в текста, гласяща, че „любовта е война”. Сиромахов подкрепи тезата на поетесата с важен аргумент: „като се замисли човек, много кръв се пролива”. Слави Трифонов заяви, че песента е много по-добра от предишната и като мелодия и като текст и добави „има потенциал в тази песен”. Митко Щерев направи забележка на поетите: „Сцената е нещо много специално, тя е за избраните хора. Искам да кажа на всички, които пишат текстове, че те трябва да помагат на певеца, който е избран да излезе на сцената. И най-добре е, когато пишат текстове, да ги пишат от негово име.” За песента на Люси композитора каза: „Имам чувството, че аз съм я написал”. Песента получи шестици от Иво Сиромахов и Митко Щерев и петица от Слави Трифонов.

Третото изпълнение в четвъртък беше на Роксана, чиято песен “Път без смисъл” беше написана от композитора Анатоли Ангелов и поета Борислав Пешев. След изпълнението и публиката и журито бурно аплодираха песента и изпълнението й.
Слави Трифонов беше лаконичен: „Това е много хубава песен, която й пасва идеално, с хубав текст и хубава музика. Въздейства ми изцяло. Само това мога да кажа.” Иво Сиромахов се присъедини към всеобщото мнение”: „Песента е много хубава и аз ще й дам максимална оценка.” Митко Щерев отново изрази съжаление, че поне единият от родителите му не е циганин, защото е щял да бъде два пъти по-талантлив. След това и тримата членове на журито поставиха шестици на песента.

Последна на сцената излезе Джанис, която изпълни песента „Ако в тебе имам име” по текст на Незабравка Апостолова и музика на Николай Пашев. Композиторът обаче уточни, че мелодията към припева на песента е дело на Джанис, която „ми се обади към 2 и половина през нощта и ми каза – имам нещо да ти изпея”…
Коментарът на Митко Щерев беше следния: „песента ми харесва, защото обичам експериментите. Много съм губил като съм експериментирал. За мен този експеримент е добър и Джанис се справя добре”. Иво Сиромахов каза, че „тази песен не е поп-фолк – добра е, но не е в жанра”. Слави Трифонов му опонира с думите, че песента е много интересна и й отива най-много от всички песни, които е пяла досега. Песента получи две шестици – от Слави Трифонов и Митко Щерев и една петица от Иво Сиромахов.

Така първите четирима изпълнители се подредиха по следния начин:

Роксана – 6,00
Джанис – 5,67
Люси – 5,67
Наско Терзиев – 4,33

Останалите три изпълнения ще видим в петък, след което ще стане ясно и генералното класиране на участниците в Музикална академия „Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” след първите пет кръга. След това, на изпълнителите и екипите от поети и композитори ще бъде поставена следващата задача.