enbg

Янислава и Адриана напуснаха „Умна и красива“

6.1.2012 | коментара

<< Предишен епизод

С последните си задачи във финалния епизод от „Умна, красива и съобразителна“, като част от проекта „Умна и красива“, петте двойки красавици се изправиха в ожесточена надпревара. Антоанета Павлова и Гергана Гергененова първи започнаха изпълнението на новата си задача, която гласеше: „Отидете в родната къща на поета, написал стихотворението „Люлека ми замириса” и търсете госпожа Цветанка Неделчева.” Тъй като те избраха бързия вариант на предходното изпитаниe с топлес еротичните танци, Антоанета и Гергана поведоха с една задача пред останалите двойки. По тази причина те първи пристигнаха в родния град на Иван Вазов – Сопот, след като първоначално бяха отишли до къщата на Петко Славейков в Пловдив, заблуждавайки се, че той е авторът на „Люлека ми замириса“. След кратко лутане из родната къща на големия български поет и писател двете красавици най-сетне успяха да открият госпожа Неделчева, която ги очакваше, за да им постави поредното предизвикателство. Новата задача в „Умна, красива и съобразителна“ изискваше от участничките да попълнят липсващите думи от стихотворението на Иван Вазов – „Панагюрските въстаници“. На отделен лист красавиците имаха набор от думи, от които трябваше да изберат правилните и да запълнят пропуските.

След кратка гонка с джиповете по пътя за Сопот, втори в къщата-музей на Вазов пристигнаха Десислава и Йоана, а трети – Аделина и Нели.

Попълването на липсващите думи от стихотворението провокира интересни „кавър версии“. Още в първите редове – „Боят настава, тупат сърца ни, ето ги близо наште душмани“ Гергана Гергененова предположи, че правилно е „ето ги тръпнат наште душмани“. На реда „Кого ли плашат турци злокобни?“ бяха отхвърлени вариации като „колове злокобни“, „бомби злокобни“, „дебри злокобни“, „гърци злокобни“, „вампири злокобни“ и „зомбита злокобни“. Гергана предположи, че краят трябва да е „нещо със смърт“, защото по правило „краят трябва да вдигне!“. „Трябва да звучи много силно – долу, край, смърт!“, допълни участничката.

И докато трите отбора вече редяха строфи, двойките Мадлена-Валерия и Янислава-Адриана пътуваха със закъснение, тъй като в предишните задачи се бяха представили по-слабо. „Аз си спомням, майка ми нещо ми разказваше… Тя ме наказваше да чета „Маминото детенце“, за „Под игото“ ме наказваше, не ми даваше да излизам. И за „Българи от старо време“ ме наказваше също…“ – така на пътя за Сопот Мадлена си припомни суровото си запознанство с творчеството на Вазов и Каравелов. Адриана пък ориентираше в пътя Янислава, която шофираше: „Само ще ти покажа, че Карлово е на юг, както Пловдив – само нагоре, на юг!“.

Мадлена и Валерия пристигнаха четвърти в родната къща на Иван Вазов, а последни с реденето на строфите от „Панагюрските въстаници“ се захванаха Адриана и Янислава.

Патриархът на българската литература изпоти красавиците, но само с два опита първи задачата завършиха Десислава и Йоана. Те се отправиха към новата си задача – „Намерете гроба на поета, в чиято къща бяхте“. Първият човек, когото попитаха за информация, беше категоричен, че гробът на Вазов е в София. Зад църквата „Света София“ и в близост до храм-паметник „Александър Невски“ в столицата, водещият Борис Солтарийски очакваше красавиците с тяхната следваща задача.

Втори със стихотворението на Вазов приключиха Аделина и Нели с три опита, а трети с девет опита финишираха Антоанета и Гергана. Мадлена и Валерия, въпреки езиковата бариера на украинката, успяха да завършат четвърти с четири опита, а последни с три опита стихотворението приключиха Янислава и Адриана.

По пътя за София Аделина и Нели се опитаха да се сетят къде е гроба на Вазов. „Сега ще го видим на картата“, предположи Нели. Гергана и Антоанета имаха съмнителен шум в двигателя на автомобила си и им се наложи спиране и отстраняване на проблема. „Трябва и да карам, и колата да си оправям, и табелките да гледам, и всичко“, реагира бурно Гергана. Личният автомобил с автоматични скорости, който красавицата предпочете пред осигурения от „Шоуто на Слави“ джип с ръчни скорости, ще бъде поглезен „с една мивка и силиконче по таблото“ след края на състезанието, обеща Гергана.

И докато отборите на Десислава-Йоана, Аделина-Нели и Гергана-Антоанета пътуваха в тази последователност за София, Мадлен и Валерия не можеха да намерят човек в Сопот, който да спре и да ги упъти за гроба на Вазов. „Гробът на Иван Вазов знам, че е в София“, най-накрая им отговори възрастна жена. „Най-възрастният човек в града ни помогна, а младите хора избягаха“, през сълзи каза Мадлена. По пътя за София те качиха на стоп свещеник, който им показа мястото. Последни за столицата потеглиха Янислава и Адриана, които предположиха, че гробът трябва да е „някъде около Народния театър Иван Вазов“. „Ако не е там, не виждам друго място“, коментира Янислава.

Първи при гроба на Иван Вазов в София пристигнаха Десислава и Йоана. Красавиците получиха и своята нова задача от Борис: „Подредете в хронологичен ред българските владетели Калоян, Маламир, Омуртаг, Крум, Владимир-Расате, Ивайло, Борил, Александър Батенберг, Тервел и Фердинанд. Покажете реда на комисията, която ви очаква пред входа на залата на „Шоуто на Слави“. Там е финалът. Последната пристигнала двойка отпада от надпреварата „Умна и красива“.“

Втори при Борис Солтарийски пристигнаха Аделина и Нели, следвани от Гергана и Антоанета. „О, Иван Вазов, колко те търсихме!“, възкликна Гергана с облекчение, когато достигна крайната си цел.

Мадлена и Валерия пристигнаха четвърти при гроба на поета, а последни – Янислава и Адриана. Преди това те обиколиха няколко пъти Народния театър в София, бяха подведени от случаен мъж, който искаше пари или цигари срещу информация, че „е го е гроба на Иван Вазов, зад театъра“, и след като отдадоха чест пред Паметника на Незнайния воин красавиците в крайна сметка успяха да намерят гроба на Патриарха на българската литература.

Първи пред студиото на „Шоуто на Слави“ пристигнаха Десислава и Йоана, втори Аделина и Нели, а трети – Гергана и Антоанета. Верният хронологичен ред на българските владетели (Тервел, Крум, Омуртаг, Маламир, Владимир-Расате, Калоян, Борил, Ивайло, Александър Батенберг, Фердинанд) затрудни участничките и те имаха нужда от няколко опита, за да го подредят.

Първи с пет опита задачата в „Умна, красива и съобразителна“ приключиха Гергана и Антоанета. С правилната си подредба на българските владетели и изпреварването на конкуренцията красавиците освен че завършиха първи, получиха и специален високотехнологичен подарък от комисията – по един таблет за всяка от тях. Втори задачата приключиха Аделина и Нели с девет опита. Трети финишираха Десислава и Йоана с осем опита. Четвърти в бТВ пристигнаха Мадлена и Валерия, а последни – Янислава и Адриана. Мадлен и Валерия първи успяха да подредят правилно владетелите и приключиха състезанието успешно четвърти. Янислава и Адриана не успяха да се справят със задачата, но това се оказа без значение, защото всички останали вече бяха приключили. Така Янислава и Адриана отпаданаха от надпреварата в „Умна и красива“.