enbg

Явор Хайтов, 28 май 2015 г.

28.5.2015 | коментара

Тагове:

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Явор Хайтов – депутат и заместник-председател в 43-то Народно събрание.

Явор Хайтов беше избран за депутат от Врачанска област от листата на коалиция „България без цензура“, която се трансформира в НС и нейните депутати, с изключение на Ана Баракова, вече са част от парламентарна група с ново име – Български демократичен център. Водещият Слави Трифонов поговори със своя гост най-напред за процесите във въпросната коалиция и последвалото разграничаване на избраните депутати (б.а. с изключение на Мартин Иванов) от нейния първоначален лидер Николай Бареков.

„Част от депутатите на „България без цензура“ (б.а. в случая говори за партията, а не за коалицията) припознаха други партии за свои“, обясни Явор Хайтов. Конкретно за себе си той уточни, че е член на Земеделски народен съюз и е такъв повече от 20 години. Все пак Явор Хайтов се съгласи с водещия Слави Трифонов, че без Николай Бареков, той и колегата му от ЗНС Румен Йончев вероятно нямаше да бъдат избрани за депутати. Хайтов сподели, че въпреки последвалите процеси се чува веднъж – два пъти в месеца с Николай Бареков. По думите му обаче, на дневен ред има много по-важни проблеми за решаване и ето защо той е ангажиран с „активна работа в парламентарните комисии, защото там е истинската работа, там се коват законите“.

Като бивш заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Обединените демократични сили Явор Хайтов коментира и напрежението в село Гърмен. Според него, в такива райони като Гърмен полицията трябва да действа превантивно. Хайтов припомни, че преди няколко месеца във врачанското село Малорад, където е имало аналогичен случай на Гърмен, МВР не са допуснали ексцесии, защото оперативните работници и служителите на полицията са познавали детайлно и ромските лидери, и лицата, които извършват противоправни деяния.

Слави Трифонов постави пред госта си и проблема с незаконните постройки на ромите. Явор Хайтов се съгласи с изказаното мнение от страна на водещия, че партиите, за да спечелят ромските гласове, защитават незаконната дейност на ромите. Заместник-председателят на НС заяви, че законите трябва да се спазват от всички. „Компромисите, които са правени, са на ръба на престъпното поведение от страна и на някои кметове“, отбеляза Хайтов и съжали, че градоначалниците не са последвали примера на кмета на Стара Загора, който „имаше куража и смелостта и започна събарянето на незаконни ромски постройки“.
Според Явор Хайтов обаче, освен проблемът с незаконните постройки, стои и проблемът с липсата на перспектива пред ромското население, което по думите му е лошо образовано и няма свой поминък.
На свой ред Слави Трифонов коментира казаното от депутата така: „Те (ромите) не искат да живеят като нас. Те искат да живеят в тяхната си общност – имат си техни правила, техни неща, които ги радват, техния начин на живот, те не искат да се приобщават като нас. Например, афроамериканците, когато отиват в Америка, те искат да бъдат като другите американци – искат да бъдат лекари, искат да бъдат адвокати, даже в момента си имат и президент.“ По отношение на ромите Слави Трифонов допълни: „Трудно ще бъдат приобщени, защото нямаме много общо, даже ние прихващаме.“

Според Явор Хайтов ромите трябва да бъдат задължени да спазват правилата. „Лошото е, че много политици правят компромиси и се опитват да яхнат тази вълна и да печелят за себе си“, каза още Хайтов.

Слави Трифонов поговори с Явор Хайтов и за работата на 43-то НС. Заместник-председателят на парламента заяви, че има позитивни неща в работата на НС и даде за пример избраната днес комисия, която ще работи за промени в конституцията. Явор Хайтов е убеден, че промени в конституцията могат да доведат до това хората да започнат да вярват в съдебната система. Слави Трифонов репликира госта си като припомни изказването на румънката Моника Маковей, че справедливост в България може да бъде въздадена и с действащата конституция. Според Явор Хайтов има основания, че с промени в конституцията „някои се опитват да подменят състава на ВСС, който е основният кадрови орган в съдебната система, и да започнат да назначават свои послушни магистрати“.

Цялото предаване от 28 май 2015 г.