enbg

Юлия Тодорова и адв. Петър Николов, 26 юни 2019 г.

26.6.2019 | коментара

Гости в „Шоуто на Слави“ бяха Юлия Тодорова и адвокат Петър Николов. Те коментираха темата за Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

Юлия Тодорова е майка на 3 деца. Тя припомни, че Стратегията за детето беше публикувана на сайта на правителството за публично обсъждане през месец януари тази година, но поради големия обществен дебат премиерът Бойко Борисов спря работата по проекта. „Тази стратегия беше преименувана, разделена на части и все пак внедрена под формата на Национална програма за закрила на детето, Национална програма за превенция на децата от насилие и придружаващите ги документи“, каза Юлия Тодорова.

Адвокат Петър Николов изрази своите опасения от приетия Закон за социалните услуги, който ще влезе в сила от 1 януари 2020 година. Той обясни, че законът предвижда държавата да делегира права на неправителствени организации, включително чуждестранни, които да я заместят в социалната грижа за децата. „Една частна организация ще може да влиза във вашия дом по закон, ще може да ползва услугите на полиция и на различни институции, за да ви проверява как вие си гледате детето“, коментира той.

Николов обясни, че в момента едно дете може да се отнеме от семейството му и да се настани в приемно такова, само ако за него съществува риск за здравето и живота му. Новият закон обаче предвиждал дефиниция за това какво точно представлява този риск. „Забранява се всякакъв вид физическо и емоционално насилие над вашето дете. Т.е. вие няма да имате право дори да му се скарате, няма да имате право да направите забележка, не можете да го принудите да си учи уроците и да си почисти стаята. Защото то ще има правото да се обади на един частен телефон и да каже, че вие го тероризирате. След което, с новите законови промени, задължително ви се извършва проверка, прави ви се социален доклад и ако намерят някакъв проблем, вашето дете – заради един невинен сигнал – може да се озове в приемно семейство или настанено в някакъв кризисен център“, коментира гостът. Той допълни, че новият закон предвижда проверки да се извършват и по анонимни сигнали.

Според Петър Николов решението на проблема е неправителствените организации да не се финансират от държавата, защото те имат интерес от проблемните деца – за всяко дете се отпускат държавни средства. „Държавата е тотално абдикирала от задълженията си“, допълни Юлия Тодорова. „Искаме да ни чуят властимащите и да оттеглят абсолютно всички НПО-та, които имат отношение към изцяло държавни дейности“, каза за финал тя.

Цялото предаване от 26 юни 2019 г.