enbg

Ще изтегли ли ГЕРБ провеждането на референдума преди президентските избори?

31.3.2016 | коментара

Тагове:

Слави Трифонов, Тошко Йорданов и Филип Станев коментираха информацията, че има вероятност ГЕРБ да изтегли провеждането на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, през лятото преди президентските избори.

„В момента тече проверка в ГРАО за валидността на събраните подписи за провеждането на инициирания от нас референдум. На всички е ясно, първо – че подписите са достатъчни. И второ – че референдум ще има. Ясно е и на тези в парламента. Затова в момента се чудят какво да измислят. Поредната им глупава, безсмислена и жалка, да не кажа и безсилна идея, е да променят изборния закон, така че референдумът да се състои преди президентските избори“, каза Слави Трифонов. Той припомни, че според сегашния закон, ако в годината, в която има референдум, има и други избори, те се провеждат заедно – 2 в 1, за да не се харчат излишни държавни пари. Водещият припомни и друго – че вносители на този закон са именно ГЕРБ. „Какво се промени изведнъж и защо политиците така трескаво започнаха да извършват странни некоординирани движения?“, обърна се Слави Трифонов към Тошко Йорданов и Филип Станев.

Филип Станев обясни, че информацията за тези законодателни промени е „малко под сурдинка“ и не е ясно дали те наистина ще се случат. Водещият Слави Трифонов призна, че е разбрал за това намерение на ГЕРБ от журналист, който е поискал мнението му по темата. Тошко Йорданов припомни, че темата за това референдумът да бъде през лятото е повдигната и в изказвания на Цветан Цветанов и Десислава Атанасова в публичното пространство. Филип Станев определи като „фалшиви аргументи“ твърдението им, че ако референдумът се проведе през лятото, новите правила ще бъдат приложени още на президентските избори през есента. „Това е пълна глупост“, каза той и припомни, че без точката за задължителното гласуване – всички останали въпроси в инициираната от „Шоуто на Слави“ подписка за референдум касаят парламентарните избори.

Водещият Слави Трифонов изказа предположение, че е възможно управляващите да искат референдумът да бъде по време на отпуските през лятото, за да има слаба избирателна активност. Той припомни, че за да бъде валиден референдумът, на него трябва да гласуват толкова хора, колкото на последните парламентарни избори, а именно над 3 200 000 души.

Тошко Йорданов изрази мнение, че депутатите се опасяват от евентуален успех на референдума, ако той бъде насрочен с президентските избори, защото тогава избирателната активност ще бъде по-голяма. Той допълни, че в момента Народното събрание променя закона в собствен интерес, а не в интерес на българския народ.

Слави Трифонов разгледа и двата варианта, които могат да се случат със закона. В първия вариант управляващите правят промени в изборния закон и референдумът бива насрочен през лятото, когато хората са в отпуска. „Въпреки това българските граждани имат тази възможност. (…) Те имат възможност да излязат и да гласуват“, каза Слави Трифонов. Той обясни, че управляващите не могат да спрат провеждането на референдума. Във втория вариант законът не се променя и по смисъла на сегашния изборен закон – референдумът трябва да се насрочи с президентските избори.

Тошко Йорданов изрази мнение, че дори референдумът да бъде насрочен през лятото, винаги има вариант за това българският народ „да се вбеси“ и да излезе да гласува. Той припомни, че в момента електронният вариант на подписката за референдум е в Главна дирекция ГРАО, която трябва най-късно до 2 седмици да се произнесе колко от събраните 673 481 подписа са валидни. При установяване на 400 000 валидни подписа, въпросите влизат за разглеждане в специални комисии в парламента, които имат право да ги редактират, но без да променят техния смисъл.

По темата с приетите на първо четене от депутатите закон за електронно гласуване и закон за задължително гласуване, Тошко Йорданов изрази мнение, че идеята на управляващите е „да се
направят на близки до българския народ“. Той припомни, че същите тези депутати отхвърлиха предложението на президента за провеждане на референдум с включен въпрос за задължително гласуване. „Не ги ли е срам един път да твърдят едно, а след това да твърдят точно обратното?“, попита Слави Трифонов. „Не! Кога ги е било срам българските депутати?“, отговори Тошко Йорданов. „Срам изпитват хората, които имат съвест и които имат морал“, заключи Филип Станев.