enbg

Шоуто спира след 19 години в ефир

6.5.2019 | коментара

В предаването водещият Слави Трифонов обяви, че на 31 юли 2019 г. „Шоуто на Слави“ ще спре да съществува.

„Уважаеми зрители, знаете ли, че всяка вечер, като сядам срещу вас, аз – по телевизора, а вие – във вашия дом, или там, където ме гледате, та всяка вечер, като сядам срещу вас, аз се чувствам като част от вашето семейство. Съвсем сериозно ви говоря – понякога си представям как някъде в Стара Загора примерно, Симитли, Каспичан, Варна, в моя роден град Плевен или пък някъде в чужбина – в Англия, Германия, Испания, Австралия, Америка… представям си вие как ме гледате по телевизорите и аз съм част от вашите семейства. Там, където ме гледате. Седя до вас. И се гледам заедно с вас по телевизията. Представям си го и ви го казвам, защото това е факт. Вече 19 години. 19!

За мен, уважаеми зрители, това е едно приключение. Предполагам, че така е и за моите колеги, познавам ги добре – мисля, че за всички ни е приключение. Но за мен особено е приключение, което продължава вече 19 години – благодарение на моите колеги, благодарение на bTV, но най-вече благодарение на вас! 19 години. Ако една госпожица се е родила в деня на първото предаване – това беше на 27 ноември 2000 г., сега тя е на 19 години. Може да се жени, да има деца, да гласува. Тази госпожица е израснала заедно с това приключение. Независимо дали го е гледала или не. Но тя е израснала заедно с него. Или пък един друг факт ще ви дам. Ако подредите всичките тези предавания за тези 19 години едно след друго, ще ви трябват 6 месеца по 24 часа в денонощието, за да ги изгледате всички – от началото до края.

Уважаеми зрители, казвал съм „уважаеми зрители“ над 70 000 пъти. Значи много ви уважавам! Затова сега ще ви кажа, че моят договор тази година изтича на 31 юли тази година. Той беше подписан за 1 година – последният договор. И изтича тази година на 31 юли. Всъщност той изтича на 12 септември, но с отпуските, които трябва да ползвам по договор, той изтича на 31 юли. И на 31 юли тази година това приключение ще свърши. Тоест „Шоуто на Слави“ ще спре да съществува. И тук въпросът, логичният, е защо?

Понеже винаги съм бил честен с вас, мисля, че откровеността е най-добрата политика по принцип, пък с вас това е… откакто се показвам по телевизията. И затова и сега ще бъда откровен, не мисля да правя нищо друго.

От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда. Просто не се чувстваме на място. Погледнете всичко около вас, как е организирано и как работи, и си кажете – вие чувствате ли се на място? Така се чувстваме и ние. Като хора, работещи в телевизия, ние правихме през тези години нещата така, както ги усещаме. Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за свобода. И за начините й на отстояване. Защото, уважаеми зрители, в основата на съществуването на нашия екип, е усещането за свобода. Безусловното усещане за свободното изразяване на собственото ни мнение. Защото ние винаги сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора. От позицията, в която сме сега, ние не можем да направим повече.

Затова аз реших да не подновяваме договора си. Не си мислете, че имаме проблем с нашите партньори от bTV. Не. Това е мое, наше осъзнато решение.

Аз съм правил много телевизионни предавания, така се случи животът ми – щастливо. Да, това е мечтана за мен работа. Всъщност не е работа. Аз така живея. Заедно с моите колеги сме правили много телевизионни предавания в различни телевизии. И тези предавания, вижте какво съвпадение, всичките са били спирани от телевизиите. „Ку-ку“, толкова отдавна, но беше спряно по БНТ. И се появи „Каналето“ – пак по БНТ. Беше спирано два пъти. После отиде да го прави друг – Камен Воденичаров, но се появи „Хъшове“ – голямата част от екипа остана в „Хъшове“. И то беше спирано два пъти. След това се появи „Шоуто на Слави“. И хоп – познайте! То съществува най-дълго, но и то беше спирано два пъти.

Но понеже аз съм учтив човек, искам да благодаря на моите партньори от bTV, заради които имахме възможността, аз и моите колеги, да преживеем това дълго, но изумително и прекрасно приключение. Но bTV не е абревиатура от три букви, а хора. bTV в годините смени различни собственици и различни мениджъри.

За това, като почтен партньор, искам да благодаря на Албърт Парсънс, на Светла Василева, на Вики Политова, на Павел Станчев, на Флориан Скала. Но, разбира се, най-много искам да благодаря на вас! На вас, уважаемите зрители! Благодаря ви, за мен беше чест!“ – каза Слави Трифонов.

Ретроспекция: 19 години „Шоуто на Слави“

Цялото предаване от 6 май 2019 г.