enbg

Шоуто на Слави, 6 септември 2013 г.

6.9.2013 | коментара

Актьорът Йосиф Сърчаджиев беше специален гост в предаването, посветено на Деня на Съединението.
Пред Слави Трифонов актьорът говори откровено за преживяния мозъчен инсулт, за смъртта, за Съединението и разединението на българите, за спечелената битка с Държавна сигурност, за ролята си във филма “Време разделно”, за музика и политика.

Йосиф Сърчаджиев гледа оптимистично на живота и след претърпения мозъчен инсулт. По думите му, след “ударчето” движенията му на моменти са станали толкова смешни, че животът му се е превърнал в “огромна комедия”. Актьорът е убеден, че след сполетялото го нещастие е бил поставен пред нова роля. “Един режисьор, той се казва Господ, ми каза: “Вземи една роля, която не си видял, не можеш да се справиш с нея”. И аз решавам да работя като в театър. Иначе ще умра от ужас и страх, и от мъчение в живота”, каза Йосиф Сърчаджиев. Той сподели още, че в началото не е разбрал, че е получил инсулт. “Аз бях в другия свят – прекрасно е и не е страшно, – заяви с огромна усмивка актьорът – смъртта е прекрасна работа. Когато отидох там, първото нещо, което усетих беше движението на музиката.”
Актьорът си спомни и за преживяното в болницата: “В болницата много ми помагаше една ръка, ръката на Господ, лекарите, които бяха около мен, Райна Томова – моята съпруга и децата ми около мен – те ми дадоха сила. Другото беше от мен. Аз съм самовлюбен, не исках да ме виждат в такова състояние и реших, че трябва да го ударя ударчето.”

Йосиф Сърчаджиев говори и за Деня на Съединението: “Какво е било преди Съединението? Българите бяха смазани, унижени, изтласкани от нормалния живот, брат и сестра са отделени, семейство – разбито. Един народ, който е разделен мъчително и какво се оказва – този народ събира страхотна сила, голяма вяра, голяма божа енергия: “Не, няма да стане това, дай ръка, айде, дай ръка, айде!” Йосиф Сърчаджиев припомни, че през 1991 г. , като част от движението “В името на истината” внася 40 000 подписа в НС с искане българският национален празник да е 6 септември – Деня на Съединението. Доводът и тогава е бил, че на този ден българите сами, без външна помощ, са постигнали обединение.
Големият български актьор вижда, че и “днес пак сме смазани”, че пак сме разделени – на леви и десни, на бедни и богати. Актьорът обаче вярва, че и днес ще бъде постигнато обединение, защото в протестите вижда лица и очи, които създават “усещане за доброта”.

Пред Слави Трифонов Йосиф Сърчаджиев говори за периода, в който отказва да стане агент на Държавна Сигурност: “Това беше много мъчително – не само за мен, а и за Райна. Мъчиха ни жестоко, смазаха ни”. Сърчаджиев разказа, че от ДС са му предложили да учи режисура във Франция и нов апартамент, ако стане агент на ДС. “Аз избягах от София, махнах си косата и се направих на луд, докрай се правих на луд”, изповяда Сърчаджиев. После отишъл в Мъглижкия манастир, където стоял дълго време. “Те разбраха, че няма да стане с човек като мен и като Райна и ни оставиха”, завърши актьорът.

Йосиф Сърчаджиев се спря и на темата за образованието. Според него трябва да се инвестира в образование. Той сподели, че наблюдава “голяма простащина” и се надява хората да се научат да говорят по друг начин. За пример като особено дразнещи думи, употребявани при това от публични личности, актьорът посочи “между впрочем” и “конкретика”.

“Тежък момент от живота ми беше.” – така Йосиф Сърчаджиев определи превъплъщението си в образа на Караибрахим във филма “Време разделно”. Особено тежко актьорът е изживял сцената, в която минава през отрупана трапеза и рита храната. Йосиф Сърчаджиев си спомня лицата на хората, участвали като масовка във филма, когато започнал да ходи върху хляба: “Гледам около мен лицата на хората – това не е кино, това е живот, и тоя човек мачка моя хляб. И аз се ужасих, и аз се ужасих! Какво правим ние, какво правя аз?! Изкуство ли?! Не! Това е жестоко нещо!”

Йосиф Сърчаджиев се обърна и лично към Слави Трифонов. Актьорът сподели, че му е бил много ядосан, заради отношението му към Иван Костов. “После видях, че правиш добри неща”, каза Йосиф Сърчаджиев и даде пример с кампанията “Няма да дадем Гергана”, в която се включи и самият актьор.

В предаването Йосиф Сърчаджиев се разплака на песента на любимата си група “Бийтълс” – “Imagine”, изпълнена от “Ку-ку бенд”. Накрая Йосиф Сърчаджиев се обърна към зрителите и ги призова да се отворят един към друг.