enbg

Шоуто на Слави, 4 май 2017 г.

4.5.2017 | коментара

Тагове:

На 4 май 2017 г. предаването беше посветено на темата за Македония и сблъсъците в македонския парламент. Водещият Слави Трифонов разговаря с Иван Кулеков, който има поглед върху събитията там.

„От десетина години, стане ли някаква патаклама в Македония, ти ме изпращаш там да отразявам всички македонски гледни точки. Патакламите там не престават, защото обикновено всеки конфликт в Македония завършва с патаклама, но аз вече не ходя да ги снимам, защото първопричината им е една и съща – социалното, политическо и етническо разделение на македонското общество. Няма нови гледни точки. Към това, което вече съм снимал преди десет, или преди пет години, просто няма какво ново да се добави. Времето в тази бивша българска територия отдавна е спряло. А може би се движи и назад – през Титова Югославия към антична Македония. Много е тъжно, че в Македония, заради която България след Освобождението води всичките си войни, без Сръбско-българската, и заради която загинаха стотици хиляди българи – единственото, което има развитие, е гневът на хората. Много е тъжно, че границата между България и Македония не е само между две територии, а е граница между две епохи“, каза Иван Кулеков.

Той представи архивен видео материал, заснет от него преди 2 години в Македония. „Същата ситуация в Македония е днес, такава за съжаление тя ще бъде и утре“, допълни Кулеков.

В излъчения видео материал се видя, че протестиращи през 2015 г. в Македония (тогава премиер е Никола Груевски, б.р.) скандират „Нема правда, нема мир!“.

„Нема правда, нема мир! Тези четири думи изчерпват всичко, което може да се каже около агонията на Република Македония или по-известна в ООН като БЮРМ (Бивша югославска република Македония), коментира Слави Трифонов. Той обърна внимание на думата „правда“, като каза, че тя е абсолютно точна, защото означава и „истина“, и „справедливост“. „Македонската нация е изградена върху една лъжа на Георги Димитров и Коминтерна от 1934 г. и е надстроена върху друга лъжа на бившия премиер Никола Груевски и днешния президент Георги Иванов за античния произход на хората, които чакат на опашка за български паспорти. А представяните като „етнически конфликт“ събития всъщност са борба за власт между две-три мафии, нарекли се за благозвучност „партии“. И както е обикновено на Балканите – зад всеки конфликт стоят интересите от една страна на Русия, от друга страна на Запада. Въвлечените в тази борба обикновени хора рано или късно се превръщат в обикновени жертви. Македония е това, което би била България извън Европейския съюз, и е предупреждение за опасността, до която биха ни довели вече управляващите ни български националисти“, изрази мнение Слави Трифонов.

Водещият коментира изказването на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, излъчено по bTV, според когото македонците и българите са един и същ народ. „Това е историческо изказване на един действащ и довчера антибългарски настроен политик, което, ако се превърне в действаща политика на Македонската държава, ще срине не само фалшивите паметници в центъра на Скопие, но ще срине и фалшивите паметници в съзнанието на македонското общество. Единственият път на Скопие към Европа минава през София. Единственият път на Скопие към Европа минава през София! После пътят ни най-после ще бъде един и общ“, каза Слави Трифонов.

Във връзка със сблъсъците в македонския парламент през последните дни и нестабилното положение в Македония през последните години Слави Трифонов разговаря с Тошко Йорданов, Филип Станев и Иван Кулеков. Водещият подчерта, че би искал разговорът да бъде един по-практичен поглед над ситуацията там.

Тошко Йорданов, който е историк, каза, че при нахлуването и побоя над депутати в македонския парламент миналата седмица картината наистина е изглеждала зловещо, но изрази мнение, че реакцията на голяма част от хората в България е била положителна, включително и неговата. „Депутатите на тази географска ширина заслужават бой“, каза той. Македония е по-зле от България, но не е по-различно, смята още сценаристът. „Македония си избира депутатите с пропорционална избирателна система. В Македония има две партии и една етническа партия – при тях – албанска, при нас има турска. В Македония албанската партия го играе златен пръст на предното управление – беше с ВМРО и Груевски, след изборите обърна палачинката и в момента е съюзник на Заев, на социалдемократите – тяхното СДС. В България имаме едно ДПС, което първо беше с ГЕРБ, после беше към БСП, сега ще видим при новото управление при кого ще се присъедини“, коментира Йорданов. Слави конкретизира, че сега „златният пръст“ в България е друг, в лицето на националистическия вот.

Според Тошко Йорданов в Македония има силно политическо противопоставяне на две корумпирани партии. „Силно корумпирани са и двете. Македонците с тази избирателна система, която странно защо я има и в България, избират между една корумпирана партия и друга корумпирана партия и по средата има една етническа партия, която накланя тигана в едната или в другата посока“, каза той.

Поводът за нахлуването в парламента е бил изборът на Талат Джафери, албанец, за председател на народното събрание, казаха гостите в студиото. Тошко Йорданов внесе важно уточнение, че протестиращите в момента, от ВМРО, чиито протестни думи са „Вие разпродавате Македония на албанците“, преди това са управлявали заедно с тях 10 години. Той обърна внимание и на това, че във Франция има араби, но няма етническа партия, защото това се блокира от мажоритарния вот, докато в страни като Македония и България има етнически партии, обусловени от пропорционалната избирателна система.

„Моето мнение е, че Македония има проблем с конституирането си като държава. Там има липса на национална идентичност“, каза Тошко. Слави изказа впечатлението си от телевизионните кадри: „Ти видя ли за каква омраза става въпрос? Те мразят шиптърите наистина, със злоба в сърцата си, мразят и нас!“

По отношение на изхода от ситуацията Филип Станев подкрепи становището на проф. Божидар Димитров, който вижда две опции. Първата опция е предложеното от американския конгресмен от албански произход Дейна Рорабейкър поделяне на Македония между България, Косово и Албания, и втора опция, която по думите му е по-скоро позиция на ЕС и останалата част на американския държавен департамент – всичко да се успокои, да се избере правителство и нещата да продължат по старому. Но Филип цитира и следните думи на проф. Димитров: „Няма начин да оцелее държава, поставена на основата на стопроцентова историческа фалшификация“. Това, според него, се случва в историческа план.
Иван Кулеков, който често работи напоследък в сътрудничество с Божидар Димитров, уточни, че тезата на професора е следната: „На Балканите могат да съществуват две български държави – България и Македония“.

„Истината е, че всичките тези каши на Блаканите не са проблем на народите, които живеят на Балканите, а на така наречените Велики сили – САЩ, Франция, Великобритания, които всъщност са чертали границите. Тази бомба е заложена в началото на миналия век. (…) Когато са чертани границите, не са чертани така, че народите да бъдат свободни и проспериращи, а са чертани съобразно интересите на едните Велики сили, спрямо другите Велики сили“, каза Тошко Йорданов. Според него в момента в Македония са застъпени интересите на САЩ и Русия. Той каза още, че нито един балкански лидер не е успявал да се изправи и да каже как стоят нещата. По думите му, причината е в това, че „сме зависими“ – ние сме член на ЕС, а ЕС има други интереси.

Тошко се съгласи с думите на Слави, че това е бомба със закъснител и ние в момента я гледаме. (ситуацията в Македония, б.р.) Един от начините за справяне, според него, е тя да бъде по-демократична и той отново посочи мажоритарната избирателна система, която „омаловажава присъствието на етническите партии“. „В момента избирателните системи и при нас, и при тях им придават огромна важност“, каза Тошко.

„Искам да кажа, че всяко прекрояване на границите, особено на Балканите, води до война, до кръв и няма оправдание“, каза Кулеков.

Според Тошко Йорданов, ако се говори честно, важното е колко е мощна една държава и колко може да си позволи. „Русия анексира Крим и историческата истина е, че Крим е по-скоро руски, отколкото украински. Турците биха могли да имат претенции, че са го загубили във война от руснаците, отколкото украинците. Ако ние бяхме ядрена свръхсила и имаме подобен проблем и анексираме българската част от Македония, какво щеше да стане? Нищо.“, коментира сценаристът.

Тошко Йорданов каза, че в международен план има огромно лицемерие и припомни, че САЩ и НАТО атакуват Сърбия в разрез със всякакви международни спогодби по време на войната в Сърбия, която е чисто вътрешен проблем.