enbg

Шоуто на Слави, 26 март 2013 г.

26.3.2013 | коментара

В извънредно издание на „Шоуто на Слави“ Слави Трифонов, Филип Станев, Иво Сиромахов, Тошко Йорданов и Иван Кулеков коментираха случилото се с Ивайло Зартов, който отряза пръст на лявата си ръка в знак на протест срещу корупцията в българската съдебна система и го засне с видеокамера. Шокиращият запис се появи в интернет и беше излъчен в предаването, като на най-натуралните кадри беше сложена телевизионна маска.

Според Иван Кулеков този краен акт е свързан и със самозапалванията в последно време, защото хората отчаяно искат да бъдат чути: „Потресаващото е, че за да го чуе България той трябваше да си отреже пръста. Сякаш живеем в ням филм, в който хората се опитват да говорят нещо, но нищо не се чува. И правят невъзможното, за да бъдат чути. Октай насочи пистолет срещу Доган, за да бъде чут; Пламен във Варна се самозапали, оставяйки след себе си един протестен плакат – той се самозапали, за да бъде чут; този човек си реже пръста, за да бъде чут. Тотално е нарушено доверието на хората във всяка една от господстващите власти.“ Според Кулеков властите в България не са превърнали хората в роби, а в безсловесни животни.

Филип Станев насочи думите си към сваленото правителство на ГЕРБ: „Хора се самозапалват на улицата и изгарят като факли. Човек си реже пръста. Това не е филм на ужасите. Това е България след управлението на ГЕРБ. Същата тази партия, която в лицето на Цветан Цветанов побърза първа да се регистрира за предстоящите избори. Същият този Цветан Цветанов, който въпреки, че вече не е министър, продължава да ходи незаконно с охрана от НСО. За какво бързат и от какво се пазят? Може би бързат отново да се върнат във властта? И може би се пазят от тези, които изгарят живи и си режат пръстите, за да защитят правата си… Правото да бъдат хора. Да бъдат нормални човешки същества. Дали всички трябва да се самозапалим и дали всички трябва да си отрежем пръстите, за да разберат тези дето бързат за изборите, че повече никой не ги иска, защото подложиха собствения си народ на геноцид. Има и друг начин. Да не гласуваме за ГЕРБ на изборите.“ Станев цитира отчета на Българския хелзинкски комитет за 2012 година, в който се говори за „полицейско-правителствения тормоз върху съдиите“.

Според Иво Сиромахов по-шокиращото е, че хората нямат надежда, че нещо може да се промени: „Това, което се случва тия дни и месеци със самозапалванията, случаят от днес с Ивайло казва едно страшно нещо – то е, че българското общество не съществува. На тази територия вече доста време съществуват две Българии. В едната България живеят 95 процента от българите. Това са нормални хора, които всеки ден са на ръба на оцеляването. Хора искат прости неща, искат да има справедливост, искат да не бъдат мачкани, искат да могат да отгледат и изучат децата си. В другата България живеят депутатите, министрите, мутрите, хората облечени във административна, съдебна или полицейска власт, които всеки ден им казват: вие сте роби, вие нямате значение, вие трябва само да си плащате данъците и сметките и да си мълчите. Нямате никакви права. Ивайло Зартов казва във видеото, че от години пише писма до всички институции. Търси справедливост. Обърна ли му някой внимание? Разбрахте ли изобщо какъв е проблемът му? Поговорихте ли с него? Поговорихте ли с Пламен Горанов? Чухте ли какво ви казват хората, които мизерията прогони на улицата? Питали ли сте се някога как живеят с двеста лева на месец семейства с два деца? Интересували ли сте се как един учител си плаща сметката за тока, която е по-висока от месечната му заплата? Вълнува ли ви как оцеляват сираците, хората с увреждания, болните от рак? Или през стъклата на държавните мерцедеси тези неща не се виждат? И какво ще им кажете сега? Гласувайте за нас, продължавайте да ни плащате заплатите, докато ликвидираме и последния българин… Вие, които толкова години си прехвърляте един на друг властта като топка за тенис, направихте така, че за много хора смъртта да е по-привлекателна от живота. Проклети да сте!“

Слави изказа мнение, че в България няма никаква справедливост и възмездие, защото опорните стълбове на едно общество, като съдебната система, не работят. Според него и колегите му, никога в България хората не са били докарани до такава мизерия, че да се самоубиват публично. Тошко Йорданов обобщи: „Ако сме стигнали дъното, като нация и като държава – ето така изглежда дъното. Българската нация, българското общество не само е умряло, то се е вмирисало и в момента се разлага. И го ядат червеите. Това сме в момента, това позволихме да се случи.“