enbg

Шоуто на Слави, 25 януари 2013 г.

25.1.2013 | коментара

Два дни преди националния референдум, на който българите трябва да отговорят на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала“, в полза на своите зрители „Шоуто на Слави“ реализира специално предаване по темата. Водещият Слави Трифонов бе поканил в студиото председателя на Единна народна партия Мария Капон и депутата от „Коалция за България“ Петър Курумбашев, които защитиха съответно тезите „против“ и „за“. Относно проекта „АЕЦ – Белене“ Мария Капон заяви, че „трябва най-после да затворим кранчето на един корупционен проект“. „Над 30 години този проект никой не иска да го подпише и да го направи. Харчат се едни пари, напълно непрозрачно, над 1, 5 млрд. лева до момента са изхарчени за този проект“, сподели Капон, която е част и от комитета „Беля НЕ“. В своите уводни думи Петър Курумбашев каза, че „България трябва да изнася електроенергия и да получава пари за това, а не да внася и да плаща за това“.

Слави Трифонов попита гостите си каква е истинската цена на проекта „АЕЦ – Белене“, тъй като управляващите от ГЕРБ говорели за 22 млрд. лева, а опозицията, в лицето на БСП, смята, че проектът би струвал почти два пъти по-малко. „За мен цената винаги е била 10, 8 млрд. евро, без лихвите след това“, каза Мария Капон. Тя цитира един от най-големите консултанти HBC, които давали именно тази цена. През 2006 година потенциалният инвеститор – германското предприятие RV посочва цена от 10, 5 млрд. лева, каза още Капон. Тя цитира и думи на ръководителя на руската „Росатом“ Сергей Кириенко, който е обявил, че 6, 3 млрд. би стувала само руската страна, т. е. цената за руските реактори. „Към това трябва да добавим инфраструктурата, което е 1, 5 млрд. – сгради, далекопроводи, станции. Трябва да добавим и лихви, докато е строителството. За 62 месеца това са 2 млрд. евро“, добави Капон. Нейният опонент Петър Курумбашев обаче заяви, че се спекулира с цената на проекта. Той извади документи, подписани от три страни – „Росатом“, НЕК и финландската компания „Фортум“, според които цената на проекта „АЕЦ – Белене“ е 6, 3 млрд. евро. „Това е „цена на проекта“. Далекопроводът трябва да се направи от НЕК, това не е цена на проекта, а цена на съпътстваща инфраструктура и НЕК този далекопровод ще го изплати по съвсем друг начин“, каза депутатът. И после допълни: „Затова има такса „пренос“ в сметките за ток. Когато централата започне да произвежда ток на цена 10 стотинки, тя си слага върху тази цена 1 стотинка за пренос, и те си изплащат по този начин далекопровода.“ Според Курумбашев такъв далекопровод струва 40 милиона и затова той недоумява откъде идва тази разлика от 5 млрд. евро в прогнозните цени на проекта. Той говори и за икономическата изгода от изграждането на АЕЦ – Белене като даде пример с АЕЦ – Козлодуй. Курумбашев заяви, че към този момент българският потребител плаща 17 ст. за киловатчас ток, а АЕЦ – Козлодуй продава на 4 ст. и сметна, че ако централата в Козлодуй не работи, цената за потребителя би била най-малко 25 ст. „Златната кокошка“ АЕЦ – Козлодуй през 2027 -а или 2037-а година спира“, каза „червеният“ депутат.

Гостите дискутираха и екологичната страна на въпроса. Според Мария Капон реакторите в проекта „АЕЦ – Белене“ били модел 92–ра година, а турбините – „65–и набор“. Тя смята, че развитието на ядрената енергетика в България трябва да става с последни модели реактори в 7–ми и 8–ми блок на АЕЦ – Козлодуй. Петър Курумбашев контрира Капон като каза, че АЕЦ – Белене е с четири степени на сигурност, а АЕЦ – Козлодуй с три. „Това, че ще строим АЕЦ – Белене не означава, че не трябва да си лицензираме площадки за 7-ми и 8–ми блок на Козлодуй“, завърши Курумбашев.

По темата за референдума дискутираха и сценаристите от Редколегията. Драгомир Петров направи важното уточнение, че референдумът не е за АЕЦ – Белене. Иво Сиромахов допълни, че допитването не е и референдум на ГЕРБ срещу БСП. Той направи и прогноза, според която, след обявяването на резултатите и от ГЕРБ, и от БСП ще заявят, че са спечелили. Сценаристът обеща, ако не се сбъдне предсказанието му, да рецитира виетнамска поезия в оригинал.

Всички сценаристи се обединиха в мнението си, че хората трябва да излязат да гласуват на референдума.

Всички членове на Редколегията ясно заявиха как ще гласуват на референдума. Вижте тяхната аргументация във видеото. В него може да видите и каква е позицията на Слави Трифонов за развитието на ядрената енергетика в България.