enbg

Шоуто на Слави, 23 ноември 2018 г.

23.11.2018 | коментара

В предаването гостува омбудсманът Мая Манолова, за да отговаря на въпроси на зрители.

Първият въпрос бе на Весела Ангелова: „Какво мислите за протестите на хората и какво правите вие като техен защитник по проблема за горивата например?“. Манолова определи протестите като напълно справедливи, с оглед на непосилното социално бреме върху хората. „Още в началото на протестите аз зададох моите шест въпроса към властта, свързани с цените на горивата“, заяви Манолова и допълни, че не е нормално в България, при най-ниски акциз, ДДС и производствени разходи, бензинът да не е най-евтин. А на въпроса защо са толкова високи цените, според омбудсмана, трябва да отговори държавата: „Истинският въпрос, на който държавата, през своите институции трябва да отговори, е има ли свободен конкурентен пазар в България.“. Манолова цитира експерти, според които, ако си внесеш една цистерна гориво от Румъния и нямаш данъчен склад, тя ще ти излезе златна, защото трябва да ѝ платиш акциза и два пъти ДДС.

Иван Иванов попита Манолова дали желае да бъде министър-председател на Република България, на което тя отговори, че желае да бъде омбудсман и да си върши работата по начина, по който хората очакват. „Така съм полезна, ефективна и това, което се очаква от мен се случва“, заключи Манолова.

Следващият въпрос беше от Никола Гетов: „Когато бяхте политик от БСП, вие бяхте един от авторите на много спорен изборен закон. Защо бяхте различна като политик и сега сте друга като омбудсман? Коя е истинската Мая Манолова?“ На това омбудсманът отговори, че Изборният кодекс, приет по нейно време, според нея, не е по-лош от сега действащия. Според нея тогавашното законодателство е давало много повече възможности на българите зад граница да гласуват. Освен това, по думите на Манолова, сега депутатите се опитват да премахнат машинното и електронното гласуване – като го отложат във времето. Манолова добави, че в момента, като омбудсман, се чувства по-полезна и по-добра, отколкото като партиен политик.

На въпроса на Теодора Василева „Вие сте „замразила“ членството си в БСП. Защо въобще Ви е това членство?“ Мая Манолова отговори, че позицията на омбудсман е несъвместима с партийно членство. Тя поясни, че няма такъв правен термин като „замразих“. „Просто не съм член. Не съм замразила, не съм член. Такъв е законът“, каза омбудсманът.

На въпрос от страна на водещия дали възнамерява някога отново да бъде член на БСП, Манолова отговори: „Бъдещето ще покаже кой какво ще прави. В момента ми се струва абсурдно да съм отново член на която и да е партия“. Омбудсманът отрече да има връзка с партии и сподели, че дори от Движение „България на гражданите“ са дошли при нея със сигнал. „Аз, ако имам нещо общо с някоя партия, те ще дойдат ли да поставят проблем?“, попита тя и след това уточни, че е подала сигнал по проблем, по който са я потърсили – електронното и машинното гласуване. Мая Манолова е повдигнала въпрос защо през следващата година няма да има електронно гласуване, при положение, че то е записано в Изборния кодекс, както и защо не са предвидени пари за него. „ЦИК се превърна в рецидивист по отношение на нарушенията на Изборния кодекс. Сега Министерски съвет също нарушава закона…“, каза омбудсманът. По думите й депутатите са реагирали на сигнала по следния начин: „Внесоха законопроект, с който предлагат да се отмени електронното и машинното гласуване за неопределено време“. Тя повдигна темата за внесен и друг законопроект – този за пребиваването на чужди въоръжени сили на територията на България. „В преходните разпоредби, на който закон, отменят от 1 януари електронната идентификация. Каква е връзката, според Вас, между въоръжените сили и електронната идентификация? Няма такава. То просто е за да мине между капките. За да не стане ясно, че те подготвят невъзможността да бъде реализирано електронно гласуване през следващата година“, каза Мая Манолова.

Въпросът на Димитър Савов гласеше следното: „Искам Слави да попита: Госпожо Манолова, ще правите ли партия?“

„Има един такъв период в историята на партията, в която бях – нелегална дейност. Която е предизвикана от условията в конкретния период. (…) Ако реша да правя нещо, ще го обявя публично. Няма да го правя нелегално“, отговори Мая Манолова.

Иван Танев повдигна темата за бюджета на омбудсмана: „Колко е бюджета на Националния Омбудсман и за какво харчите тези пари?“

Мая Манолова обясни, че бюджетът е около около 2 800 000-2 900 000 лева. „Това не са мои пари. Това са пари, които държавата отпуска на правозащитния орган, на правозащитната институция Омбудсман. Моят ангажимент е всеки един лев от тези пари да отива за защита на правата на гражданите. И ние – аз и моят екип, да си свършим работата по най-добрия начин“, каза омбудсманът. „Една голяма част от бюджета, от парите, които ми се дават, отиват за наем на сградата, в която се помещава институцията на омбудсмана“, допълни тя. По нейни думи откакто е поела тази длъжност, настоява пред премиера и финансовия министър за собствена сграда. По темата тя добави, че работата се е увеличила няколко пъти, но бюджетът не е променян.

Рангел Димитров зададе въпрос за отнетия автомобил на НСО: „Не беше ли от Ваша страна популистко и да си правите пиар от това, че тръгнахте да се возите по влакове и автобуси, след като нормалните хора така са придвижват всеки ден?“

„Да, нормалните хора така се придвижват и няма нищо извънредно в това, че аз се движа с влак и с автобус. Да, вече се движа по този начин – и с метро, и с тролей, и с маршрутка. (…) Не си правя пиар с нещо, което е ежедневие на хиляди български граждани. Всъщност в това няма нищо извънредно, нищо драматично, политиците в Западна Европа го правят непрекъснато“, отговори Мая Манолова. Тя допълни, че е доволна от срещите си с хората по време на своите пътувания.

Елица Симова попита: „Как ще отговорите на обвиненията на КТ „Подкрепа“, че се правите на „Батман на Републиката“?“

Мая Манолова обясни, че е наричана по всякакви начини, но това не й пречи да си върши работата. Според нея е важна оценката на гражданите, а не оценката на „различни персони от различни организации“. Тя подчерта, че с КТ „Подкрепа“ е работила добре, работи в момента и ще работи и в бъдеще. „Свършили сме много полезна работа заедно. Особено в защита на правата на работещите хора“, каза тя.

Захари Динев насочи вниманието към избора на Мая Манолова за омбудсман: „Нали казахте навремето, че толкова безобразия и арогантност не си е позволявала никоя друга партия освен ГЕРБ, а после бяхте кандидатура за омбудсман на Бойко Борисов. Сделка ли е това с Борисов?“

Мая Манолова пожела да припомни как точно е била избрана. „Кой ме подкрепи за омбудсман? Спечелих това състезание със 129 гласа. Единствената парламентарна група, която излезе и заяви, че няма да ме подкрепи и че не ме е подкрепила, беше парламентарната група на ГЕРБ. Председателят на тази група, г-н Цветанов, даже си обяви бюлетината в интернет, в неговия фейсбук. От която ставаше ясно, че не е гласувал за мен. Така че – не. ГЕРБ не ме подкрепи за омбудсман“, заяви Мая Манолова.

Въпросът на Владислав Коев гласеше: “Кой Ви сигнализира за аферата „Костинброд“? Не бъдете като останалите политици, моля Ви, кажете му името? И има ли подобни далавери в следващите избори, които се проведоха в България?“

Манолова потвърди, че е имала информация за готвени злоупотреби с изборите – че в едно хале се съхраняват бюлетини, за което тя подала сигнал. Омбудсманът посъветва и всички граждани, когато имат информация за готвена злоупотреба или имат съмнение, че се готви извършването на престъпление, да подават сигнал в прокуратурата. Конкретно на въпроса Мая Манолова отговори по следния начин: „Казала съм каквото е трябвало, където е трябвало, на съответните органи“. След това тя коментира: „Факт е, че сигналът ми се потвърди. Факт е че след това законодателството, изборният кодекс единодушно беше променен от парламента. Сега бюлетини се печатат единствено и само в печатницата на БНБ и всяка бюлетина има своя номер. (…) Но истинските честни избори може да се случат, когато се въведе машинно гласуване. Защото престанаха злоупотребите с бюлетини, започнаха злоупотребите със секционни избирателни комисии, които – ти си гласуваш, те си броят.“ Слави Трифонов припомни, че при провеждането на референдума са констатирани пренаписани протоколи, за които е била сезирана съдебната система. В тази връзка Мая Манолова каза: „Всъщност 12-те хиляди бюлетини, които не ви стигнаха, за да е задължителен референдумът, са по една бюлетина в секция.“
Решението, според нея, са машинно гласуване и електронно гласуване. „И то машинно, защото няма как секционната комисия да брои гласовете, машината ги брои“, каза Манолова.

Въпросът от Дора Георгиева към омбудсмана беше дали наистина има на щат двама шофьори и организатор–пътувания? „Имам домакин, шофьор и организатор пътувания“, каза Мая Манолова. На вметката от страна на водещия, че няма кола, Манолова уточни: „Има две „баничарки“. В момента се возя с градския и обществения транспорт. Едната баничарка в момента се поправя. Те са купени преди 12 години от първия омбудсман.“ Манолова поясни, че другата кола е в добро състояние и е на 7 години, но пък тя е на Националния превантивен механизъм, който е към институцията на омбудсмана.

Въпрос от Стефан Милков бе по повод мажоритарния вот: „Защо през 2014 г., като депутат от БСП, казахте, че гласът на народа трябва да се чуе, а после гласувахте против провеждането на референдума на Росен Плевнелиев за смяна на изборните правила? Лично вие тогава предложихте въпросът за мажоритарен избор да отпадне.“
„Да, така смятах. Разликата обаче между тогава и сега е изключително съществена“, отговори Мая Монолова. Слави Трифонов отправи реплика, че разликата се състои в три букви: БСП. Според омбудсмана разликата е следната: „Проведе се един референдум, втори референдум и хората се произнесоха“.

Въпросът на Сава Делев беше защо Мая Манолова е отказала да бъде кандидат на БСП за президент? „Защото съм омбудсман и защото институцията, позицията на омбудсмана дава повече възможности от всички останали“, каза Манолова и уточни, че според нея омбудсманът може да направи за гражданите много повече, отколкото президентът.

Въпросът на Катрин Костадинова-Нешева беше дали Мая Манолова е готова да се върне начело на БСП на мястото на Корнелия Нинова?
„Такъв въпрос пред мен не стои – каза омбудсманът, – аз защитавам хората – леви-десни, БСП, ДСБ – независимо от партийните им окраски. Еднакво добре защитавам и едните, и другите,… пред мен не стои въпрос да се връщам в която и да е партия.“

На въпрос на Виктор Донев за „червените куфарчета в БСП“, Мая Манолова отговори, че нито е виждала, нито има информация. „Въпросът не е към мен, не мога да съм полезна в осветляването на тази тема“, каза тя.

Питането на Игор към омбудсмана беше какво мисли за сегашното състояние на БСП. „Политически партии не коментирам. Това е все едно да ме питате какво мисля за сегашното състояние на ГЕРБ – същото е, и на десницата…“, каза Мая Манолова.

Димитрина Кирилова попита: „Защо Ви наричат „сестра Галева”, да не би да имате нещо общо с Братя Галеви?” Мая Манолова отговори, че няма нищо общо и този слух се дължи на снимка-фалшификат, която циркулира в интернет пространството с пропагандна цел. Според нея, по-важният въпрос би бил към тези, които са изпуснали Братя Галеви. По-късно водещият Слави Трифонов уточни, че това се е случило по време на първия кабинет на Бойко Борисов, когато министър на вътрешните работи е Цветан Цветанов.

Снежана Данчева попита омбудсмана защо е подкрепила Истанбулската конвенция. Мая Манолова призна, че пред нея е стояла много трудна дилема, тъй като е много вярващ човек. „Противоречието между това, какво се очаква от мен да правя като омбудсман и вярата ми, и уважението ми към позицията на Българската православна църква, в тази ситуация влязоха в изключителен сблъсък“, призна Манолова. Нейната подкрепа е била защото „от омбудсмана като правозащитна институция се очаква да направи това“.

Следващият въпрос беше изпратен от Васил Нончев: „Вашата идея за закон за личния фалит няма ли да облагодетелства и да толерира хора, които нарочно не си плащат сметките, като ромите например?”
Мая Манолова поясни, че този закон би бил полезен както за длъжниците, така и за икономиката, така и за българското общество. Единственият проблем, според омбудсмана, е, че в момента тя не разполага с достатъчно време, за да го завърши. Тя каза, че хората очакват от нея да завърши този закон и закона за ограничаването на правомощията на банките. „Работим с експертите от моя екип, темите са изключително сложни, но това ще бъдат първите неща, които ще направя след като приключим приемането на законодателството за хората с увреждания”, заяви Мая Манолова. Омбудсманът не се съгласи, че този закон ще облагодетелства недобросъвестните платци и ромите.

Въпросът на Младен Костов повдигна темата за корупцията: „Госпожо Манолова, всички говорят за корупция сред политиците. Вие бяхте политик – дайте поне един пример за такава корупция?” Мая Манолова отговори, че примерите са безброй. „Всъщност единствените хора, които мислят, че няма корупция са десетина души на най-високите етажи на властта”, каза омбудсманът. Конкретният пример, който тя даде, беше свързан с БДЖ, а сигналите по него получила, докато пътувала във влака, в разговор с хора от железниците.

Отново по тази тема бе въпросът на Евдокия Кирова – дали като политик преди, а и сега като омбудсман някой е предлагал пари на Мая Манолова, за да „свърши” или „не свърши” някаква работа. Омбудсманът обясни, че не са й предлагали пари, но са се опитвали да й внушат, че не трябва да прави нещо. „Например каузата за арбитражните съдилища. Имаше един голям икономически субект, който си имаше собствен арбитражен съд…“, посочи Манолова. По думите й той лично отишъл и й казал да не се занимава с това.

„За времето, през което съм омбудсман, както стана ясно, има неща, които съм свършила – като закона за личния фалит, но и съм свършила и доста работа. Едно от тези неща беше да затворя арбитражните съдилища. Само столичният арбитражен съд съдеше по 110 хиляди души – това са милиони левове. Частните съдебни изпълнители – има кантори, които реализираха от начина, по който работеха, десетки милиони приход.“ – каза Мая Манолова.

Последният въпрос беше от Момчил Лазаров и гласеше: „Срамувате ли се, че застанахте под знамената на „Атака“ в общия им митинг с БСП през 2015 година?“ Мая Манолова отговори, че не се сеща за кой митинг става дума, но си спомни, че през 2015 г. е протестирала срещу увеличаването на външния дълг. „Възможно е Атака да са дошли на този митинг, възможно е да са дошли и други партии“, каза Мая Манолова.