enbg

Шоуто на Слави, 22 ноември 2018 г.

22.11.2018 | коментара

На 22 ноември главният прокурор Сотир Цацаров гостува в „Шоуто на Слави“, за да отговаря на зрителските въпроси. Голяма част от питанията на хората бяха свързани с корупцията по високите етажи на властта. Затова водещият определи фигурата на главния прокурор като „главния воин“, който би трябвало безмилостно да вкарва корумпираните политици в затвора. Гостът не прие това определение и заяви, че според него не той е „главният воин“, а това трябва да бъдат „всички“ – като подчерта ролята на МВР, ДАНС и Съда.

Първият въпрос беше от Светлин Димитров, който попита дали е нормално главният прокурор да е абсолютно безконтролен. Сотир Цацаров не се съгласи с определението на зрителя и обясни, че главният прокурор е контролиран и от парламента, и от Висшия съдебен съвет. „Най-сетне дейността на прокуратурата и на главния прокурор се контролира и от съда. На практика няма нито едно действие на прокуратурата, което да не подлежи на съдебен контрол“, обясни още Цацаров. Той нарече „безконтролността на главния прокурор“ удобна мантра, а не реалност. На допълнителния въпрос „Кой може да повдигне обвинение на главния прокурор“, Цацаров отвърна, че това може да направи всеки един прокурор, въпреки че е подчинен на главния. Но тъй като този механизъм не изглежда логично, той обясни, че в момента се създава независим и работещ начин за повдигане на обвинение срещу „всеки един от тримата големи“ (главният прокурор и двамата председатели на върховни съдилища), при наличие на предпоставки за това.

Зрителят Иво Трендафилов обърна внимание на обвиненията, отправяни от всеки следващ български премиер към предшественика му за сделки, договори и закони, които ощетяват държавата. „Вие, като главен обвинител, кои висши политици обвинихте по време на вашия мандат и за какви нарушения?“, бе въпросът на зрителя. Цацаров отговори, че са направени обвинения срещу министри, заместник-министри и други висши фигури от политическия живот. Според него мандатът не бива да се мери с това кои или колко висши фигури са били обвинени, а с това колко от тях са били обвинени на базата на истински и стабилни доказателства: „И естествено, за колко от тях обвинението е издържало в съда“. Липсата на висши политици в затвора Цацаров коментира така: „Постановяването на присъдите не е правомощие на прокуратурата.“ Въпреки това главният прокурор определи работата на своите колеги като „много добра и професионална“. Той допълни, че преди по-малко от месец е била постановена четиригодишна ефективна присъда на заместник-министър по обвинение за корупция.

„Знаете ли, че министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата, в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен? Цената на наема, според обявените на самия комплекс, е малко над 10 евро на квадрат, или над 1800 евро на месец. За шест години това са над 250 хиляди евро. Това не е ли пример за обвързаност и защо прокуратурата не разследва това?“ Така звучеше въпросът на зрителя Йордан Бъчваров, на който Сотир Цацаров отговори, че тези факти заслужават съответната проверка: „Мога да ви гарантирам едно: на базата на това, което прочетохте току-що, още утре такава проверка срещу господин Горанов ще стартира.“

Пламен Манев попита дали е нормално отношението на прокуратурата към бившия кмет на Младост Десислава Иванчева, задържана „в пранги и зад стъкло“ заради евентуален подкуп от 70 хиляди евро, на фона на двамата от Джи Пи Груп, обвинени за пране на пари – 14 милиона евро, които не са в ареста, а на свобода. Сотир Цацаров отговори, че условията, при които пребивава в следствения арест и в затвора в Сливен Десислава Иванчева, не се различават от условията, при които пребивава който и да е друг задържан под стража. От друга страна, разследването по Джи Пи Груп е „в начална фаза“ и „едва ли ще се изчерпа с тези двама обвиняеми“. Като визира Иванчева, Цацаров уточни, че „белезниците на краката не се поставят от прокурори, а от служители на Министерство на правосъдието“. Личното мнение на Цацаров за тези белезници, споделено от него с Министъра на правосъдието, е че „това е напълно излишна мярка“.

Георги Страшимиров попита: „Кои са имената на двамата обвиняеми по далаверата на Джи Пи Груп?“. Сотир Цацаров отговори, че по памет не може да назове имената им, но обеща, че още утре те ще бъдат съобщени от пресцентъра на прокуратурата.

По темата за сигнала от сайта Биволъ за далаверата на фирма Юлен и „бедняка-милионер“ Георгиус Георгиу, Сотир Цацаров каза следното: „По отношение на казуса Юлен, всички протести, които бяха свързани с концесията, която Юлен държи, всички казуси, които бяха свързани със споровете около допълнителни лифтове, размер на тази концесия, концесионно възнаграждение и прочее, са били предмет на една изключително мащабна проверка на прокуратурата.“ Тази проверка е започнала по сигнал на политическа партия, която се обявява в подкрепа на българската природа. „В резултат на тази проверка, до министър-председателя и целия Министерски съвет – в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзор за законност, бе изпратено едно мащабно предложение, подписано от мен“, обясни Цацаров. Той предложил на Министерския съвет незабавно да предприеме действия, с които: „Да приведе концесията в съответствие с концесионния договор. Да ограничи размера концесионна площ, който концесионерите Юлен ползват, до размера, който е по договора. Да приведе договора в съответствие с действащите разпоредби на Закона за концесиите. И най-вече – да защити интересите на държавата по отношение на концесионното възнаграждение.“ Главният прокурор заяви намерение за конкретни действия: „Ако продължава липсата на каквито и да е действия по отношение на това предложение, ако бездействието на съответните компетентни органи продължи, очевидно е, че прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други действия.“ Той уточни, че визира проверка за търсене на наказателна отговорност от Министерския съвет. „Бихме предприели разследване, ако мерки не последват“, отговори Цацаров на уточняващ въпрос на Слави Трифонов.

Въпросът на Пламен Савов повдигна темата за Цветан Василев: „Искам да попитам Сотир Цацаров как ще коментира изповедта на Цветан Василев, в която той с категоричност твърди, че Делян Пеевски е носил на главния прокурор Сотир Цацаров по 100 000 евро на месец?! Кой в държавата може да разследва дали е вярно това?“

Главният прокурор припомни, че твърденията, че е получавал 100 000 евро, са били разпространени от Цветан Василев в негово открито писмо. „Ако наистина е давал на някого 100 000 евро на месец за главния прокурор, аз го информирам съвсем отговорно, че те не са достигали до мен. Нито евро от тях!“, каза Сотир Цацаров.

Ивелина Стаматова попита: „Защо убийството на инспектора на НАП Иво Стаменов не е разкрито, при положение, че лично обещахте още преди година, че ще има твърд отговор?“

Сотир Цацаров обясни, че разкриването на едно убийство е работа на МВР. „Прокуратурата обвинява, но не разкрива престъпления. (…) Разследването в момента е в Националната следствена служба. За съжаление задаващата въпроса е съвсем права. Напредък съществен по разследването все още не е постигнат“, отговори Сотир Цацаров.

Светлана Иванова насочи вниманието към делото за КТБ: „По делото за КТБ казахте, че прокуратурата щяла да търси връзки на Пеевски с КТБ в 24 други производства. Колко време ще чакаме да разберем дали тези производства ще станат дела в съда или това е просто прах за пред медиите?“

„Не мисля, че е прах за пред медиите“, отговори Сотир Цацаров. Той обясни, че очакванията на всички били делото да се проточи във времето. „Това дело в момента е на фаза съд с внесен обвинителен акт. По това дело за първи път е използвана международна експертиза“, каза главният прокурор. Той допълни, че трябва да се отчете, че едно толкова мащабно разследване е проведено по начин, по който то да стигне до съда.

Николай Димов зададе въпрос за оградата по границата: „Здравейте, г-н Трифонов. Бих желал от мое име да попитате г-н Цацаров защо след като излезе информацията с цената на оградата по границата с Турция както и всички нередности, свързани с нея, не беше поискан имунитетът на Валери Симеонов и не беше повдигнато обвинение срещу него?“

„По въпроса за оградата имаше сигнал. Сигналът е подписан от г-жа Елена Йончева, както и от други народни представители от опозицията. По сигнала бе възложена проверка на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Агенцията за държавна финансова инспекция. Проверката на АДФИ и най-вече проверката на ДАНС завърши с един много обемен доклад, който разглежда трите сектора на оградата“, отговори Сотир Цацаров. Той обясни още, че сключените договори са по области – Бургас, Хасково, Ямбол. Заключението на доклада на ДАНС било, че проектните стойности са били „максимално и необосновано завишени“, което е довело до заплащания на стойност, далеч по-висока от реалната. Главният прокурор допълни, че след получаването на доклада е образувано досъдебно производство в специализираната прокуратура, а в момента на територията на трите области работи експертиза. „Ако тази експертиза, цялата експертна група от инженери, геодезисти, строители и пр. потвърди изводите в доклада на ДАНС, може да бъдете сигурни, че ще има обвиняеми и министри, и областни управители“, каза Сотир Цацаров. „Бавното правосъдие дразни хората. То ги дразни така, както несправедливото правосъдие“, допълни той и обясни, че в конкретния казус причината за забавянето е изчисляването на стойността на строително-монтажните работи.

На въпрос от страна на водещия за доверието в съдебната система, Сотир Цацаров отговори, че в хората има „глад за справедливост“. По думите му фигурата на главния прокурор събира всички надежди за справедливост и очакванията към него са големи. „Няма главен прокурор, който да е в състояние с магическа пръчка да изпълни всичко това. Защото пред него има служби, след него има съд, а освен това има и закон, който трябва да се спазва“, каза Сотир Цацаров. „Аз съм чист пред съвестта си. Защото правя всичко, което мога, за да постигна резултата, за който говорим в момента“, допълни той.

Въпрос, зададен от Яница: „Как ще коментирате публичните акции и забързаността в разследването на прокуратурата, точно преди предстоящите избори? Пример – Миньо Стайков, Абаджиеви, Баневи? Защо държавното обвинение се задейства на всеки 4 години, по едно и също време, и след изборите има оправдателни присъди, които не се протестират от прокуратурата?“

„Няма оправдателна присъда, която да не се протестира от Прокуратурата“, заяви Цацаров и обясни, че такива са един или два процента, и „в тях съвсем ясно е преценено, че съдът е бил обективен“. Главният прокурор каза, че няма да се съгласи с тезата, изказана в този въпрос, защото изборите, които предстоят, са местни и евро избори и по тази причина той категорично не приема, че това е свързано с избори. „Тези хора, за които говорите Вие и за които съвсем правилно пита задаващата въпроса, общо взето, в продължение на години на първо място им е било позволено – на някои от тях – да приватизират, после – да експлоатират максимално това, което са приватизирали, после – да унищожат изцяло в своя полза това, което са получили“, каза Цацаров. По думите на главния прокурор под маската на законността те са реализирали огромни незаконни доходи. „Започването на разследванията е възможно тогава, когато бъдат дадени годни разработки от съответните служби и финансово-контролни органи“, каза той и отбеляза, че по отношение на цитираните имена, за първи път от много време, е видял „годни за реализация“ разработки, както на ГДБОП, така и на ДАНС. „Защо това не е било правено в миналото, трябва да Ви отговаря някой друг“, каза главният прокурор.

Въпросът на Георги Стоев беше защо прокуратурата не е разследвала нито веднъж съдържанието на изтеклите СРС-та за управляващите, а вместо това е питала кой ги е направил? На уточняващо питане от страна на главния прокурор, Слави Трифонов даде за пример запис с премиера Бойко Борисов. Главният прокурор коментира, че записи за министър-председателя за него са „заварено положение“ – било е постановено прекратяване далеч преди да започне неговит мандат. „Очевидно не са били намерени достатъчно данни за престъпление“, каза Цацаров.

По-конкретен беше въпросът, зададен от Ирена Петрова: „Чувствате ли се личния прокурор на Бойко Борисов, както каза бившият прокурор Николай Кокинов на премиера Борисов в един запис, който не разследвахте?“ По този въпрос Сотир Цацаров изрази мнение, че думите на Кокинов вероятно са били породени „от личната му неудовлетвореност“ и от това, че не е бил повишен до „заветния пост“ – ръководител на софийската апелативна прокуратура. Въпросният запис е бил разследван, каза Цацаров. „Резултатът е такъв, какъвто е по българския закон – българският закон не предвижда такава наказателна отговорност. Не се установи кой и как е правил този запис.“ – каза главният прокурор. Слави Трифонов уточни, че визира разследване на съдържанието на този запис, на което Цацаров отговори с въпрос: „А какво е престъплението в това съдържание? Недоволството на Кокинов, че не е станал апелативен прокурор или укорите към мен?!“ Според Слави е това, че министър-председателят избира прокурор. „Министър-председателят не избира прокурор“, каза Цацаров и пожела да се върне към точния въпрос. „Не се чувствам „личния прокурор“ на Бойко Борисов. Не съм и „личния прокурор“ на Бойко Борисов и изразявам съжаление, че някой, недоволен от това, не е успял да заеме това място и да стане „личния прокурор“ на Бойко Борисов“, каза той.

Сия Георгиева попита главния прокурор дали смята, че ако въз основа на свършената от него работа и ако длъжността му беше изборна длъжност, хората щяха да го преизберат за втори мандат. Сотир Цацаров отговори, че въпреки това нямаше да бъде избран. “Аз го казах съвсем ясно – фигурата на главния прокурор концентрира всички очаквания за справедливост”, каза главният прокурор и добави, че според социологическо проучване над 80% от хората нямат понятие за начина на функциониране на съдебната система и именно заради това, хората свързват очакванията си за справедливост с главния прокурор. Той поясни, че въпреки това, главният прокурор не може да промени всеки закон или да обвини някого на базата на общественото мнение. Според него това – главен прокурор да бъде избран чрез народен вот, би бил популистки ход и би означавало кампанията за избор на прокурор да бъде финансирана от някоя партия.

Следващият въпрос беше изпратен от Димитър Димитров: “Аз съм от Варна, на 34 г. Откакто се помня Варна е душена и изнасилвана от групировката ТИМ. Защо прокуратурата не действа на територията на Варна? Във Варна всички публични проекти се печелят от една фирма – „Хидрострой“. Кога ще има проверки и осъдени там?” Сотир Цацаров отговори, че не може да отрече фактите, посочени във въпроса на зрителя и че от много време във варненската окръжна прокуратура не е имало дело за корупция. Прокурорът отново поясни, че не е всесилен и че ръководителите на варненската окръжна прокуратура дължат обяснение, а не самият той.

“Преди време излезе информация за 16 млрд. несъбрано ДДС. След това обясниха, че реално около 6 млрд. е наистина окончателно загубено. Потърсена ли им е наказателна отговорност? Какво се случва със служителите от НАП, които са допуснали това?” – беше въпросът Петя Бойкова, на който Сотир Цацаров отговори, че по закон не може да се търси отговорност за събиране на държавни вземания, които са прекратени по давност или такива, които не са реализирани, защото фирмата е била прехвърлена на някой друг. Според него, сумата от 16 млрд. не е в резултат от бездействието на служители на НАП.

Зрителят Димитър Пеев попита дали прокурорът се страхува от закона „Магнитски“. Сотир Цацаров каза, че не се страхува и че това е „поредният пропаганден балон”.

Тодор Стефанов попита защо прокуратурата няма поне едно успешно завършено знаково дело с осъдителна присъда. Главният прокурор не се съгласи с въпроса и каза, че съдът постановява присъди, а не прокуратурата. Според него в последните месеци прокуратурата е обвинила достатъчно хора, но не може да постави присъда и е нужно всяка институция да поеме отговорност и действие и да изпълнява задълженията си по закон.