enbg

Шоуто на Слави, 22 март 2016 г.

22.3.2016 | коментара

Тагове:

Рубриката „Жива връзка“ на 22 март 2016 г. беше посветена на атентатите в Брюксел.
„Уважаеми зрители, днес се случи поредният терористичен атентат в Европа. Поредният. За огромно съжаление явно няма и да е последният. Явно управляващите на всякакви нива в Европа са неподготвени за това, което се случва. Явно политиката до момента е била грешна. Европейските политици, европейските служби и европейските граждани се превърнаха в събирачи на трупове. Звучи зловещо, но е факт“, каза в началото на предаването водещият Слави Трифонов. „Ние, гражданите, избираме политиците. Те трябва да правят това, което искаме ние. Те са наши служители. И най-важното – те трябва да се грижат за нас. Независимо дали сме българи, белгийци, германци или французи. И независимо дали тези политици се казват Бойко Борисов или Ангела Меркел“, допълни той.

По повод трагедията в Брюксел Тошко Йорданов изрази мнение, че едва ли в такава ситуация има гражданин на Европейския съюз, който да не се чувства застрашен. „Ние трябва да бъдем единни, трябва да се опитаме да си запазим демократичните ценности, поне според мен. Но това не означава, че европейските политици не са глупави в една такава ситуация. Защото много от проблемите си ги създадохме сами. Имам предвид поведението на целия Европейски съюз“, каза Йорданов. Той определи като безотговорни действията на Ангела Меркел, която отвори вратите на Европа за бежанците. „Тя направи грешка – не само към германския народ, тя направи грешка към Европейския съюз“, беше категоричен Тошко Йорданов. „Хуманизмът не трябва да се бърка с абсолютната безотговорност“, обясни той.

Слави Трифонов повдигна темата за това дали България е подготвена, ако се случи нещо подобно на наша територия. „Видимо държави, които са много по-организирани от нас, не са подготвени, а какво остава за България, която е разграден двор“, коментира Тошко Йорданов. Той посочи като голям проблем липсата на добра охрана на българската граница.

Филип Станев коментира, че българите трябва да се чувстваме „късметлии“, защото сме встрани от тези събития. „Това, което се случи в Брюксел, това, което се случи преди това в Париж, е доказателство за това, че тези, които бяха приели себе си за големите икономически и военни сили, за господарите на света, всъщност не са такива негови господари. Брюксел е, в последните няколко месеца, може би най-строго охраняването, най-пазеното, най-наситеното с полиция място. Мястото, в което службите постоянно работят – именно заради такава информация, че там се намират такива терористи, които ще извършат терористичен акт. И резултатът днес видяхме какъв е – терористичният акт се случи и то по един зловещ начин, по който би могъл да се случи един такъв терористичен акт. Вчера още белгийските служби са били предупредени и са били информирани, че такъв акт ще бъде извършен. И това е публично медийно достояние. Това се знаеше от вчера. И ето, виждаш, днес се случи. Т.е. ако ние българите, живеещи в България, можем да разчитаме на думите на нашите управляващи ни хора, на нашите служби, ние трябва да сме големи наивници“, каза Филип Станев.

Зрителите на „Шоуто на Слави“ имаха възможност да изразят своето мнение и да зададат въпроси на live.slavishow.com към Слави Трифонов, Тошко Йорданов и Филип Станев по повод случващото се в Брюксел.

Павел Стоянов написа:
„Мнението ми е, че политиката на Европейския съюз е меко казано идиотска. Политическите лидери са неспособни да се справят с това положение. Защо нямаме европейска армия? Нали сме Европейски съюз? Какво се опитва да покаже Меркел на света? Страх я е може би да не кажат, че е Хитлер?“

По този повод Слави сподели, че за него Европейският съюз е оксиморон, защото не може един съюз да няма единна армия, полиция, президент и правителство. Той определи ЕС като „лошо разбран начин за общуване между различни държави“. „В момента Европа е слаба“, каза Слави Трифонов.

Водещият и сценаристите повдигнаха въпроса защо ЕС не действа като единна сила. „Реакцията на ЕС и на тези, които управляват ЕС, е на жалки хора. Те трябва да направят всичко възможно, за да защитят гражданите си. Вместо това те седят и говорят някакви думи, изпразнени от съдържание фрази“, коментира Слави Трифонов.

Стоян Божилов написа:
„Слави, ако имаше властта в момента, как би постъпил, какви мерки би взел по отношение на бежанската криза и заплахите за терористични атентати?“

„Бих затворил НСО. Бих го превърнал в антитерористична група. Целият бюджет, който е за НСО – бих направил така, че вместо да се инвестират пари в охрана на управляващите, да се инвестират пари в охраната на хората“, отговори Слави Трифонов.

Филип Станев изрази мнение, че е крайно време в такива ситуации политиците да спрат с официални изявления и да преминат към конкретни действия. „Толерантността трябва да бъде сведена до минимум към всички външни агресори и заплахи за този ЕС в тази му форма“, каза сценаристът.

Markitos зададе следните въпроси:
1. Ислямът ли е виновен?
2. Трябва ли сега да затворим границите на ЕС?
3. Трябва ли да се стараем да превъзпитаме арабския свят.

„Ислямът, както всяка една религия, няма как да я затвориш. Това е духовен избор. Друг е въпросът, че границите на ЕС определено имат нужда от някаква форма на затваряне“, коментира Тошко Йорданов. „По-скоро имат нужда от доста по-сериозен контрол“, допълни Слави Трифонов. Според него ислямът няма вина за случващото се. „Как може да е виновна религията за подобно нещо? Това е абсурдно. Виновни са хора, които са приели, чрез тази религия да осъществяват своите намерения“, каза Слави и допълни, че религията в тази ситуация е много удобно прикритие.

Александра В. изрази следното мнение:
„Аз съм едва на 18 години, а вече се чувствам сякаш съм се нагледала на достатъчно загуби и поражения за един живот. Атентатите в Париж, а сега и в Брюксел, са само началото на края. Звучи прекалено апокалиптично, но е точно така. Страх ме е. Страх ме е да отида на гарата или автогарата в Бургас, Варна или София. Страх ме е да пътувам със самолет, страх ме е да се возя в метрото. Защо ли? Защото днес беше Брюксел, утре може да е София или Пловдив. Или всеки един от големите градове в България. Ангела Меркел направи голяма грешка към целия Европейски съюз“.

Стефан Нанкинов написа:
„Съболезнования към близките на загиналите невинни хора при атентатите в Брюксел. След всеки подобен атентат само си казвам: „Дано не ни сполети трагедията и нас“. Всъщност тя вече веднъж ни се случи на 18 юли 2012 година на летище „Сарафово“. И ако, пази Боже, стане нещо подобно, дали България би могла да се справи. Кой ни гарантира, че сигурността ни не е застрашена?“

Тодор Стойков се обърна с въпрос към водещия Слави Трифонов:
„Г-н Трифонов, какво мислите за речта на г-н Борисов след инцидента?“

„Единственото, което запомних, е че „не е честно“. Което е много странно изказване на министър-председател, че не е честно. И се замислих, когато сутринта гледах неговото изказване, кога бихме казали, че „не е честно“ нещо? Когато се чувстваш излъган? Когато се чувстваш онеправдан? Защо би казал „не е честно“ един министър-председател за подобен акт? Звучи много странно, лично на мен ми звучи нелепо – да кажеш, че не е честно в подобна ситуация! Какво значи не е честно? Все едно си обидено дете? „Не е честно, че това го направиха тия лоши хора! Ау, лоши терористи, лоши! Не е честно!“ – някак си така ми прозвуча, което е честно казано странно“, отговори Слави Трифонов.

По повод терористичните атентати в Европа Чефо написа:
„Основната причина е голямата финансова разлика между Запада и останалия свят. Това е резултат от използвания от западните фирми труд на останалия свят. Визирам това, че инвеститорите строят предприятия, но реално ограбват труда на точно тези, които сега са мигранти. Решението е изравняване или поне значително намаляване на социалното неравенство“.

„Уважаемите зрители показват, че имат абсолютната мъдрост, според мен, да управляват, а не да бъдат подчинени“, каза Слави Трифонов по повод мненията, изпратени от зрителите. „Уважаемите зрители са управник с пълен капацитет“, допълни той.

Сценаристите обърнаха внимание и на две крайни мнения на зрители:

Стоян Стоянов написа:
„Всичко започна с тези бежанци, докога Европа ще ги приема и ще ги търпи?!“

Христо Георгиев изпрати следното:
„Цялата военна мощ струва милиарди на Европа и САЩ и трябва да се използва за изтреблението на всички животни от Ислямска държава! Тотално затваряне на границите на Европа. Недопустимо е ислямист да изнасилва 10-годишно момиче в басейн, само защото е „почувствал непреодолима сексуална необходимост“. Това са животни. Не може да се интегрира стадо пръчове в обществото!“

Слави Трифонов нарече нелепа реакцията на управляващите в Германия, които направиха опит да прикрият и омаловажат случая със сексуално насилие в Кьолн.
„Резултатът е извратен, но логичен“, коментира Слави.

Вземайки повод от новините, Филип Станев изрази следното мнение: „Ние не можем, нашата държава, да се справим с някакви елементарни криминални типове. (…) Като някакви обезумели скотове по улиците се бият хората и се саморазправят един с друг почти през ден, а пък ние – аз затова казах късметлии – пък ние си мислим, че имаме съпротивителни средства на държавата да се справим с явление, каквото е тероризмът. Това е толкова наивно да се твърди!“

На същото мнение беше и Слави, който потвърди: „Безкрайно глупаво! Някой да смята, че имаме такъв апарат, полицейски, служби за сигурност и т.н., които да са в състояние да се справят. Не могат да се справят с едни гонки, дето правят на луди цялата държава и се избиват помежду си, ти смяташ, че могат да се справят с терористи!“

Светла ни изпрати следното мнение:
„Дъщеря ми беше една от 25-те деца, които днес бяха на летище Шарлероа, Брюксел. Тя е една от спечелилите екскурзия до Брюксел в конкурса „Европейско междучасие“ с написано есе на тема: „В каква Европа искам да живея след 5 години?“. Това ли е Европата, за която мечтаят тези деца???“

„Така се губят мечти“, беше лаконичният коментар на Тошко Йорданов.

Тошко каза, че в живата връзка са получени въпроси от рода на следното: „Защо говорите само за Париж и Брюксел, а мълчите за Анкара и Истанбул?“

Отношение по въпроса взе Слави: „Ние говорим за това сега, защото е актуално. А иначе тероризмът е еднакъв, с еднакво зло, отвратително и неприемливо лице навсякъде по света. Включително и в Турция. В Анкара това бяха отвратителни атентати по същата линия.“ Тошко изтъкна, че там в основата е проблемът с кюрдите: „Има разлики в мотивацията. Без да оправдавам терористичните актове. Напротив. Това винаги е уродливата част на една такава война, но Ислямска държава е формирование, което обяви целите си за възраждане на ислямско присъствие до половин Европа – активно, военно, директно възраждане. Директно! Докато кюрдите са нация, която няма държава. Ние сме били в положението на кюрдите. Априлското въстание си е терористичен акт по законите на Османската империя.“

Филип припомни случилото се наскоро: „Съвсем скоро същата тази Турция, в лицето на своя президент Ердоган, изви ръцете на същата тази Европа с едни 6 милиарда, заплашвайки ги, че иначе ще пусне огромна бежанска вълна към същата тази Европа. И всички, намиращи се на територията на Турция, бежанци ще нахлуят като орди към Европа. (…) Това е поредният белег – ясен, видим геополитически пример, че Европа е слаба. Европа прие това, което иска Ердоган, тя се съгласи да му отпусне огромна сума.“

Демократичното поведение не е нещо, което може да бъде свързано с президента Ердоган, каза Слави Трифонов, като се позова на начина, по който турската държава се справи с демонстрациите в Истанбул. Водещият пожела да коментира и крайно
неприемливия разговор между Бойко Борисов и премиера на Турция Давутоглу, че няма да прави коалиция с ДПС, докато Делян Пеевски е там и последвалото внезапно изчезване на Пеевски от „целия бизнес живот“. Тошко Йорданов и Слави Трифонов си зададоха въпроса защо министър-председателят на чужда държава обяснява на министър-председателя на Турция – Давутоглу, че няма да прави някаква коалиция, „заради някой си друг“ и въобще защо му обяснява тези неща.

Тошко Йорданов изтъкна, че не може държавен глава на чужда държава да казва на нашия министър-председател да прави коалиция с някаква друга партия. „ДПС, по закон, би трябвало да е българска партия, но явно не е“, каза той.

Георги Георгиев изпрати следния въпрос:
„Кой е виновен за войната в Сирия и кой създаде Ислямска държава?“

Отговорът на Тошко и Слави беше, че това са Съединените американски щати.
Слави каза, че САЩ, независимо от това какво са поели като загуби на 11 септември 2001 г., са създали Осама бин Ладен. „Те създадоха талибаните, за да противодействат на Съветския съюз в Афганистан. Осама бин Ладен е тяхно творение. Както тяхно творение е Ислямска държава, за да подкрепят тези, които се борят срещу режима на Башар Асад. И сега те си създадоха Ислямска държава. САЩ обаче стоят зад Атлантическия океан, правят си граници, но към Мексико правят ограда, да не идват мексиканците, докато Европа е далече от тях. А и в момента Барак Обама е ангажиран с това да пуши кубински пури и да се занимава с една държава, която доста ги дразнеше и продължава да ги дразни – Куба. Имат съвсем други приоритети. И какво да правят с този интересен шоумен Доналд Тръмп.“ – коментира Слави Трифонов.

Слави изрази възмущението си от поведението на световните лидери: „Европа и светът са лицемерни. Знаеш ли колко хора са загинали, за да се отдели Южен Судан от Судан? Милиони, със сигурност. Това пука ли му на някого?
Това се случва в Африка, голяма работа! Племето Хуту отива и реже главите на племето Тутси, какво се вълнуваме ние?!…“

Филип Станев насочи вниманието отново към случващото се в Европа: „Трябва да се отбележи, че това влезе в общия европейски двор – тези кръвопролития се случват вече тук, при нас, не са някъде далече и затова ние, европейците, по този лицемерен начин – хем опитвайки се да бъдем толерантни и хуманни, хем опитвайки се да си запазим нашите си собствени права – защото всъщност тези бежанци идват в нашите държави, – ние живеем тук, нашите деца, това е нашата земя, тук са нашите правила. Това не са техните правила, при цялото ми уважение към тяхната човешка трагедия.“

В „Жива връзка“ Станислав написа:
„Докога ще бъдем толерантни, докога ще сме роби на свои безродници и чуждопоклонници?
„Толерантността и апатията са последните добродетели на една умираща нация!“ – Аристотел“

Сценаристът Филип Станев каза, че мисли по същия начин. „И аз мисля така. Ние не можем в името на някаква криворазбрана хуманност да оставим някакви да идват и да дерибействат. (…) Не може някакви хора да идват тук, да ни избиват, да ни изнасилват и ние да седим и да казваме: „Ами, ние сме много хуманни, ще намерим политическо решение.“ – Ами, явно няма такова решение!“ – каза Станев.

Лили Георгиева ни бе изпратила следния цитат от Николай Хайтов:
„Толерантността в една зверилница е равна на смърт.“

Слави попита събеседниците си как си обясняват поканата, отправена от Меркел към бежанците. Според Филип Станев това е политическото проявление на същото това лицемерие, за което говорят. Тошко Йорданов пък отчете, че при тях (германците) има историческа обремененост, заради действията на фашистите през Втората световна война.

Слави изказа мнение, че е време за избиране на друг тип лидери в Европа и в ЕС, за друга организация между страните в ЕС и че Европейският съюз би следвало да заприлича на една силна държава.

„При тази криза има два варианта – или обединение на Европа, която да действа като единна федеративна държава, или разединение и капитулация. (…) Няма самостоятелна държава, която може да се справи сама срещу тази вълна, която се е задала, освен ако не си помагаме и не сме една голяма федеративна държава.“ – каза Тошко Йорданов.