enbg

Шоуто на Слави, 21 ноември 2018 г.

21.11.2018 | коментара

В предаването гостува премиерът Бойко Борисов.

Над 5000 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов бяха получени в „Шоуто на Слави“ от зрителите на предаването. Най-конкретните от тях бяха зададени на премиера от водещия Слави Трифонов.

Първият въпрос към Борисов бе от Стефан Горанов и звучеше така: „Защо не спазвате Конституцията и не отивате в Народното събрание на парламентарен контрол или при гласуване на промени в кабинета, както се случи днес?“ На този въпрос премиерът отговори, че участва в парламентарния контрол, когато има питане към него: „Днешният ден, представянето на нов вицепремиер можеше да го направи друг вицепремиер. Тъй като от 9 ч. имам работа в службите и прокуратурата – по контрабандата, в 10 ч. – министерски съвет, в 11 ч. – среща със синдикатите и работодателите“. На забележката на водещия, че и в други случаи не е отивал в парламента, Борисов отвърна, че „много пъти това време се използва, за да се изговорят много небивалици, много лични обиди и нападки“ и затова не вижда смисъл да го прави.

Много от въпросите на зрителите бяха свързани с темата за горивата и цените им. Петър Шишков обърна внимание на това, че през есента 2013 г., при цена на петрола 102 долара за барел, цената на бензина у нас е била средно 2,50 лв. А в ранната есен на 2018 г., когато цените са 76 долара за барел, цената на бензина отново беше средно 2,50 лв., при положение че акцизът и ДДС не са променени. На цитираните данни Борисов отговори, че с новата наредба за касовите апарати в бележката при зареждане на бензиностанциите ще бъдат посочвани акцизите, нетната цена и надценката. Според премиера това ще гарантира 100 процента прозрачност.

На питането на Атанас Тимев относно официалните данни, че Лукойл притежават 92 процента от данъчните складове за горива и всички са принудени да купуват от тях, премиерът отговори, че това, според него, не е монопол. Борисов заяви, че и в Румъния, Сърбия и Гърция има рафинерии и никой не може да задължи големите компании да зареждат от Лукойл. Освен това министър-председателят изтъкна, че рафинерията Нефтохим е била продадена много преди неговото управление.

На въпроса защо, ако се махне държавния акциз в България и Франция, цената на горивото е по-висока в България, Борисов отговори с надеждата си в нашите находища „Хан Аспарух“ и „Силистар“ да има добри добиви на петрол и газ. „Видяхте, в Съединените щати приеха политика за шистовия газ, а в България това е мръсна дума“, заяви Борисов и допълни, че целият свят в момента прави терминали, за да докарва от САЩ шистов газ. „И аз искам да е много евтино, само че България не добива петрол“, заключи министър-председателят.

Зрителят Румен Жеков поиска премиерът да бъде попитан колко данъци е внесъл Лукойл, откакто начело е господин Златев. Борисов отговори, че Златев и Лукойл са на пазара много години преди той да се замисли да се занимава с политика: „Спокойно могат да си извадят данъците, които са платили и утре да ги сложат на своя сайт. Да ги публикуват.“

Като несправедлив въпрос беше определено от Борисов питането на Стоян Иванов: „Защо две-три големи фирми печелят всички обществени поръчки и има съмнения за нередности (пример: Джи Пи Груп), а вашето правителство си трае. В играта ли сте?“. Премиерът заяви, че към Джи Пи Груп има повдигнати обвинения и спрени 14 милиона плащания, а в момента прокуратурата се занимава с тях.

На въпрос защо не предприема действия относно изнесените от сайта Биволъ данни за злоупотреби на фирма Юлен и нейния фиктивен собственик Георгиус Георгиу, Борисов отговори, че не премиерът и изпълнителната власт се занимават с тези неща. Той допълни, че е препратил въпросния сигнал до прокуратурата и посъветва този въпрос да бъде зададен на Сотир Цацаров.

Следващата тема бе свързана с резултатите от Референдума. Ирина Стоименова зададе въпрос защо правителството на Борисов втора поредна година залага 11 лева държавна субсидия за партиите в бюджета, въпреки волята на 2 милиона и половина българи, които поискаха субсидията да е 1 лев. Борисов изтъкна, че подобна ниска субсидия би била риск: „Парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора. Защото това е единственият начин партиите да имат своя политически живот – семинари, обучения… и всичко останало.“ Слави Трифонов отбеляза факта, че от ГЕРБ държат 20 милиона на влог, а Борисов заяви, че от тези пари непрекъснато се правели дарения. „Хората не дават пари, за да дарявате, а за да се финансирате и да се издържате“, заяви мнението си водещият. В крайна сметка, министър-председателят пое ангажимент да направи това предложение за намаляване на субсидията, въпреки че според него рискът е голям.

Мирослава Тодорова обърна внимание на темата с фалита на КТБ. Тя попита премиера как ще обясни, че през първия му мандат активите на КТБ от 2 милиарда са станали 5 милиарда и половина и то с пари от държавните предприятия. „Всички банки растяха тогава – отговори Борисов, – ние тогава държахме много твърд контрол и поетапно намалявахме парите.“ Той допълни, че през неговото управление КТБ е била стабилна банка, както и всички останали. Според премиера отговорност за фалита на КТБ носи не Орешарски, а БСП, която е била мандатоносител.

Въпрос от Ивайло Иванов беше за държавния дълг: „През 2009 година, когато поехте управлението, дългът на България беше 10 милиарда лева и бюджетният дефицит – 500 милиона лева. Тогава казахте, че държавата е в колапс. Сега дългът е над 26 милиарда лева и бюджетният дефицит е почти същият. В катастрофа ли е България?“

Бойко Борисов отговори, че в началото на третия му мандат външният дълг е бил 27-28% от брутния вътрешен продукт, в момента е 20%, а прогнозата му е до края на мандата той да стане 17%. По думите му само преди няколко месеца 2.4 милиарда лева от външния дълг са върнати.

Премиерът цитира данни, според които за 4 години ръстът на приходите е станал 40% или 10 милиарда лева, ръстът на брутния вътрешен продукт е 30% или 110 милиарда лева към момента, а фискалният резерв е близо 11 милиарда лева. „До края на мандата 130 милиарда ще бъде брутният вътрешен продукт“, каза той и допълни, че са били платени още „1.3 милиарда за руските реактори, 1.2 милиарда за американските централи и 3.7 милиарда за КТБ“.

За рокадите на министри попита Албена Белянова: „Тази година трима министри „поеха“ политическа отговорност за смъртта на 20 българи. След това, единият – министър на транспорта Ивайло Московски, стана представител на България в Черноморската банка, вторият – министър на регионалното развитие Николай Нанков, стана зам.-министър в същото министерство, а третият – МВР шефът Валентин Радев, стана депутат. Това ли е поемане на отговорност?“

„Да, взимането на оставките и това да не са министри – е понасяне на политическа отговорност“, отговори Бойко Борисов. Той обясни, че Николай Нанков е върнат като експерт заради въвеждането на тол системата, за да може в рамките на няколко месеца тя да бъде завършена. „Милиарди приходи ще дойдат повече в държавата. (…) Другите се върнаха депутати, защото такъв е законът“, отговори премиерът.

Водещият Слави Трифонов попита защо подалите оставка Теменужка Петкова, министър на енергетиката, както и Делян Добрев, след това са върнати на същата длъжност. „Срещнах много мощна съпротива на партията, а и на коалиционния партньор, защото това са действително доказани експерти. И нямаха вина. (…) Невинаги един партиен лидер може да надделее, когато партията категорично застане зад тези хора“, отговори Бойко Борисов.

Въпросът на Филип от Виена беше за свободата на словото: „Според доклада на ЕК, в България няма свобода на медиите, а Репортери без граници споменаха лично Пеевски като основен проблем. Защо, господин Борисов, вие от ГЕРБ подкрепихте медийния закон на Пеевски (човек, критикуван от Европа), а от Вашата партия не предложихте собствен законопроект, който да отговаря на европейските критерии?“

„Този закон беше подкрепен от всички парламентарни групи. Към закона не вярвам някой да има претенции, защото той изсветлява собствеността на медиите“, отговори премиерът. Той обясни, че е поискал кръгла маса с всички представители на медиите, за да може темата да бъде изяснена. „Ако медиите на Пеевски имат 5% дял, защото аз специално знам, че той има „Телеграф“, „Монитор“ и един спортен вестник – „Меридиан Мач“ мисля, че беше. Всички останали са на други собственици“, каза той. По думите му в закона няма „нищо лошо“.

На въпрос от страна на водещия за свободата на словото и страха в медиите от управлението на ГЕРБ, Бойко Борисов отговори така:„Свободата на медиите, обикновено и в много държави, е свързана с управляващите. При нас е точно обратното! Автоцензура на самите журналисти от самите техни собственици. Има медии, в които всеки ден аз съм на карикатура. Всеки ден анализът е отвратителен и има откровени лъжи“. По думите му не е честно цензурата, която си налагат собствениците на медии, да бъде приписвана на него.

На въпроса на Александър Савов защо след като ГЕБР са съгласни с волята на народа, са внесли промени за ограничаване на машинното гласуване и отлагане на електронното, Бойко Борисов обясни, че е в подкрепа на машинното гласуване. Същото обаче не се отнася и за електронното заради съображения за сигурност и кибератаки.

Премиерът каза, че почти цяла Европа се е отказала от електронното гласуване, именно поради тази причина и даде като пример Германия, където Конституционният съд е забранил електронното гласуване. Според него рискът е твърде голям, а за да бъде приложено електронното гласуване, са нужни милиарди, за да се осигури сигурността.

На питането дали премиерът се чувства удовлетворен от избора на нов главен прокурор, Бойко Борисов не пожела да отговори, защото според него главеният прокурор се избира от Висшия съдебен съвет, който е независим орган.

Въпрос от Ивайло Ачев беше по темата за АЕЦ Белене : „Защо проектът „Белене” беше подновен, след като многократно през годините казахте, че заради този проект сме ощетени с милиарди и това е попречило да се вдигнат доходите по-бързо?”

Бойко Борисов отвори, че след като договорът за руските реактори е прекратен, съдът в Женева е определил България да плати 1 милиард и 200-300 милиона, без това решение да може да се обжалва. „Данъкоплатците на българския народ, с техните пари, са си купили два реактора на брега на Дунава”, отговори премиерът и поясни, че в момента, за да се продължи строежът на АЕЦ Белене и за да може новите реактори да започнат да работят, са нужни 20 милиарда, за които държавата търси инвеститори извън България.

На въпроса защо не се намалява ДДС-то на основните храни и лекарства, както е в Европа, премиерът отговори, че данъкът може да е между 0% и 20% и България има едни от най-ниските данъци в Европа. Според Бойко Борисов причината данъкът да не пада, е че у нас няма толкова голяма производителност, колкото в други държави в Европа.

Водещият Слави Трифонов не успя да зададе голяма част от въпросите на зрителите заради ограниченото време. От своя страна Бойко Борисов заяви, че ще се радва да отговори на още въпроси при друга такава възможност.