enbg

Шоуто на Слави, 17 февруари 2015 г.

17.2.2015 | коментара

Във втория ден от кастинга за подгряваща група за концерта на Ку-ку бенд се явиха 4 български групи. Те бяха оценявани от жури в състав: Евгени Димитров, Цветан Недялков, Георги Милчев-Годжи и Филип Станев. Кастингът ще протече в няколко поредни дни, а избраните групи ще се явят в следващия етап на същински кастинг пред Слави Трифонов.

Струнен дует WEIL изпълни своята авторска композиция “On The Top”. Репертоарът на струнен дует WEIL се състои основно от нео класика и мелодичен рок. Двамата музиканти свирят на електрическа цигулка и електрическа китара – комбинация, която приятно изненада журито.

Членовете на комисията харесаха изпълнението на “On The Top”, като основен акцент бе поставен на тяхната иновативност. Евентуален минус за бъдещото им представяне би било това, че свирят със синбек, но беше обсъдено, че може на сцената с тях да има още няколко музиканти.

Група Taking heed също се представи с авторско парче – “Искам още време с теб”.

Цветан Недялков каза, че е харесал композицията, а Годжи отличи аранжимента на парчето. Според Евгени Димитров личи, че музикантите не са опитни на сцената, но имат опит във свиренето. Той коментира, че песента е хубава, мелодична и посъветва вокала да тренира да свири и да пее едновременно. Taking heed бяха поздравени от Филип Станев за освободеното поведение, както и за стайлинга.

Оркестър “Тракийско настроение” от Пловдив се представи с “Тракийска китка”.

Оркестърът съществува от 5 години, като в репертоара му има предимно българска фолклорна музика, а музикантите увериха, че могат да свирят и всякаква балканска музика – сръбска, гръцка, турска, македонска.

Музикантите от комисията изцяло одобриха професионалното изпълнение на “Тракийска китка”. Евгени Димитров изказа мнение, че хармониите в началото са му били в повече. Единствено притеснение за фолклорната формация остава това как би се вписала като подгряваща група.

Музикантите от група Stereorush представиха своята авторска песен „За свобода“.

Фронтменът на Stereorush каза, като всяка група и за тях е трудно сами да определят стила си, но пък другите ги определяли като изпълнители на „епичен рок“.

Изпълнението на песента „За свобода“ внесе смущение в редиците на журито. Филип Станев коментира, че комбинацията от „рок, жица и патриотичен текст“ е породило в него смесени чувства. Сценаристът определи като необичайно присъствието в текста на „Ботев, Левски, хайдути, свобода“. Критиката на Годжи беше по отношение на това, че вокалът е подканил хората да пеят нещо, което чуват за пръв път. По думите му, той не би направил „такъв афект с публиката“. Цветан Недялков отбеляза, че е имало ритмично разминаване и неточности в пеенето. Евгени Димитров посъветва Stereorush да правят музиката, която им харесва.

В края на предаването членовете на журито гласуваха с „ДА“ и „НЕ“ за всяка от явилите се групи, като се изискваха три „ДА“, за да премине групата в следващия етап на кастинга. По четири гласа „ДА“ получиха групите Taking heed и струнен дует WEIL, а оркестър „Тракийско настроение“ получи три гласа „ДА“. Така трите групи отиват в следващия етап на кастинга, докато за група Stereorush участието приключи.