enbg

Шоуто на Слави, 16 февруари 2015 г.

16.2.2015 | коментара

В първия ден от кастинга за подгряваща група за концерта на Ку-ку бенд се явиха 5 български групи. Те бяха оценявани от жури в състав: Евгени Димитров, Цветан Недялков, Георги Милчев-Годжи и Филип Станев. Кастингът ще протече в няколко поредни дни, а избраните групи ще се явят в следващия етап на същински кастинг пред Слави Трифонов.

Музикантите от „Funky Miracle“ изпълниха своето авторско парче „Тя дори не разбра“. Групата им е основана преди 3 години и свири основно пънк с елементи на соул и джаз. Музикантите изпълняват кавъри, но в момента са концентрирани върху създаването на авторска музика.

След края на изпълнението на „Funky Miracle“ Цветан Недялков призна, че песента му е харесала и поздрави момчетата на „духовите свирки“. Според него много малко млади музиканти в днешно време искат да свирят на сложни инструменти като цугтромбон и тромпет. Георги Милчев-Годжи адмирира решението им да изпълнят своя авторска песен и обясни, че в музиката им има „много вкус“. Филип Станев определи присъствието им на сцената като „лъчезарно, топло и естествено“. Евгени Димитров сподели, че музикантите видимо се забавляват с това, което правят и поднасят всичко с много вкус.

Музикантите от „ГруПа НеЗнам“ също се предсавиха с авторска песен – „Блокче шоколад“. „ГруПа НеЗнам“ е основана преди 3 години и има записани 4 авторски парчета. Музикантите обясниха, че много дълго време не са могли да измислят име на бандата. Когато за първи път се качват на сцена и им поставят въпроса с какво име да ги представят – те отговарят с „Не знам“. Така са представени на публиката и оттогава носят името „ГруПа НеЗнам“.

След края на изпълнението им комисията беше категорична, че се е усещала липсата на бас китара в състава им. Евгени Димитров обясни, че е очаквал „по-разчупен аранжимент“. Според Филип Станев песента е имала доста лирично звучене.

Музикантите от „Fantasy Group“ изпълниха кавър на парчето на Криско и Мария Илиева – „Видимо доволни“. Основател на групата е Емил Матеев. Музикантите обясниха, че се занимават основно с интерпретации на известни парчета. След края на тяхното изпълнение Цветан Недялков установи, че групата свири в стил „бърз етно рок“. След окуражителното „Много сте яки!“ Маестрото предупреди, че такъв род интерпретация ги води по тънък лед, където има опасност много готиното да премине в „пълна простотия“. Георги Милчев-Годжи и Филип Станев също се изказаха ласкаво за етно кавъра на „Видимо доволни“.

Група “Panic Station”, съставена от млади музиканти на възраст от 16 до 18 години, изпълни своя първи сингъл „Revelations“. Групата свири предимно алтернативен рок, а в активите си има вече 11 авторски парчета.

За изпълнението на „Revelations“ членовете на журито дадоха своите оценки – всеобщо беше мнението, че “Panic Station” свирят с много енергия и настроение. Годжи хареса парчето и факта, че младите музиканти са се забавлявали. Цветан Недялков и Евгени Димитров забелязаха свиренето на „пренастроени“ китари, което носи по-твърдо звучене. Според Маестрото изпълнението на „квинтата на една и съща позиция“ давало леко разстроено звучене. Накрая младите рокаджии бяха посъветвани да репетират пеене и скачане едновременно, за да не се страда пеенето при това енергично присъствие на сцената.

Група “Шепот” участва в кастинга със своята авторска песен „Вярвам“. Групата се състои от вокал, барабани, соло и бас китара, като трима от членовете са 16-годишни и един на 17. Музиката им носи радост и щастие, каза вокалът Габриела и подчерта, че държат българската музика да се развива, затова повечето им песни са на български език.

Според Филип Станев музикантите от „Шепот“ правят нещата с чувство и го предават и на публиката. Евгени Димитров бе на мнение, че младите изпълнители имат талант и потенциал, липсва им единствено опит.

В края на предаването членовете на журито гласуваха с „ДА“ и „НЕ“ за всяка от явилите се групи, като се изискваха три „ДА“, за да премине групата в следващия етап на кастинга. С по четири гласа „ДА“ напред преминаха групите „Funky Miracle“ и „Fantasy Group“. Останалите три групи отпаднаха, като “Шепот” и Panic Station” имаха по два гласа „ДА“, а „ГруПа НеЗнам“ – един глас.