enbg

Шоуто на Слави, 16 октомври 2018 г.

16.10.2018 | коментара

Гост в шоуто беше певецът и композитор Михаил Белчев, който празнува 50 години на сцената. В студиото музикантите от „Ку-ку бенд“ изпълниха песните „Булевардът“, „По първи петли“, „Сляп ден“ и „След 10 години“.

Гостът разказа, че навремето е завършил Висшия минно-геоложки институт, специалност „Минна електротехника“, за която бързо разбира истината: „Сложих миньорска каска, паднаха няколко „камъчета“ на главата ми и разбрах, не само аз, а и колегите ми, че мен за тая работя няма да ме бива.“

Михаил Белчев се самоопределя по-скоро като бардов изпълнител. „Просто можех с една китарка да внуша някои неща на хората, които не можеха да бъдат внушени от други изпълнители“, каза той и обясни, че това е не само негова отговорност като изпълнител, но и орис, защото е бил „Трубадурът на България“.

На въпроса на Слави как се прави хит, гостът отговори, че дори и сега не знае. Предпочитанията му обаче са да пише текст, когато музиката е готова, защото тя му „дава поетични видения“. По отношение възприемането на една песен, Михаил Белчев сподели, че за него водещото начало е стихът. „Аз съм чувал хора, които казват, че текстът не е важен и че може и без него, може с две-три думи да се изчерпа песента – не може. Не може, защото трябва да има някаква драматургия, не само речева, но и музикална“ – каза любимецът на няколко поколения.

За Михаил Белчев „По първи петли“ е една от изживените песни. „Вътре има всичко, аз съм я преживял тази песен. Не се бях връщал в България няколко години и ключът ръждяса в мен“, разказа гостът. Това се случило във времето, когато учил режисура в Русия. При завръщането му в България се събрали със Стефан Димитров, Богдана Карадочева и още няколко човека. „Стефан подхвърли една музикална идея и каза: обявявам тази вечер конкурс за текст. Направихме си вътрешен конкурс и аз го спечелих“, разказа Михаил Белчев. Финалът на песента пък бил цензуриран през 1980 г. от тогавашната комисия за текст към Българското национално радио, поради липсата на изход. Куплетът звучал така:

„По трети петли уморени мъгли се разкъсват от страх
и се впиват в прозореца сутрин.
Старият ключ се огъва от студ
и го няма домът, и я няма вратата сутрин.“

Михаил Белчев призна неизвестен до момента факт за песента „След 10 години“. „Причината да напиша тази песен, защото хората не знаят, е загубата на един от най-близките ми приятели в една самолетна катастрофа. Никой не знае това, но аз тази вечер си позволявам да го кажа – това е Владко Заимов, внукът на ген. Владимир Заимов, който загина в една самолетна катастрофа навремето, заминавайки да си потвърди аспирантурата в Киев. Той беше велик математик, велик! И велик приятел!“ – разказа Михаил Белчев и добави за песента: „Тя така влезе в бита, че всеки я изживява посвоему.“

Спектакълът „Михаил Белчев – 50 години на сцена“ ще се състои на 8 ноември 2018 г. в Зала 1 на НДК с участието на Богдана Карадочева, Васил Найденов, Тони Димитрова, Силвия Кацарова и много други. Музикантът призова публиката и зрителите да дойдат, за да отпразнуват заедно творческия му юбилей.