enbg

Шоуто на Слави, 13 януари 2016 г.

13.1.2016 | коментара

Тагове:

В рубриката “Жива връзка” зрителите изразиха своето мнение и зададоха въпроси на Слави Трифонов, Тошко Йорданов и Филип Станев по повод подписката за референдум, инициирана от “Шоуто на Слави”.

Тошко Йорданов сподели, че е очаквал по-голяма активност от страна на гражданите при събирането на подписи. Той напомни, че има малко повече от три седмици до крайния срок, в който събраните подписи трябва да се внесат в Народното събрание. „Ние го правим това по две причини. Едната е, защото нашият морал така подсказва, че е добре да реагираме като граждани. А другата е, защото, в крайна сметка, така е по-добре според нас“, каза Слави Трифонов и определи инициативата като „отборна игра“, в която участват всички българи. Той обясни, че до момента са събрани близо 300 000 подписа, което означава, че въпросите ще бъдат разгледани в парламента, който може да реши да насрочи референдума. Водещият напомни, че трябва да се съберат поне 400 000 подписа, за да може референдумът да се насрочи без гласуване в парламента.

Александра Пенова, доброволец за събиране на подписи, разказа по телефона защо се е включила в инициативата. „За първи път се заемам с нещо подобно, защото счетох, че като млад човек, на когото бъдещето му предстои да бъде тук в България, имам правото и задължението към себе си и към бъдещите ми деца да осигуря нещо по-добро с това, което зависи от мен“. Тя сподели разочарованието си, че е срещнала огромен страх сред хората. Александра разказа, че е събирала подписи сред студенти на Софийския университет, където учи, което е довело до предупреждение да не провежда „политическа пропаганда“ на територията на университета, за да не пострада.

„Не бива да се отказваш да правиш каквото и да било, каквото си решила, защото лоялността и постигането на целите изискват смелост и жертвоготовност и самоотверженост“, каза водещият. „Никога не става лесно, каквото и да тръгнеш да правиш в личен, в професионален план. Никога не става лесно. Желанието да се проведе такъв референдум е само доказателство за подобни състояния у хората. Хубаво е, че ти имаш смелостта да защитаваш позицията си. Дали тя е свързана с това, което ние предлагаме, или с нещо друго, това не е важно. Важно е да я защитаваш и е важно да го правиш по този начин. И да не се страхуваш. Винаги може да има някой, който да се опитва „да те страхува“, както казваше един депутат и бизнесмен, но това е нещо естествено. Не бива да се плашиш!“, обърна се към Александра Слави Трифонов.

Кирил Юнаков от Берлин попита: „Ще се откажете ли да търсите промяната, ако не успете да съберете необходимия брой подписи за провеждането на референдума?“

„Разбира се, че няма да се отказваме. Кога сме се отказвали ние за всичките години, в които сме в публичното пространство?“, отговори Филип Станев. „Какво означава да се откажем? От утре да излезем и да кажем „Това е краят! Край! Нищо не се случва!“, да сплетем коси, някои от нас ги нямат, и да се метнем от нос Калиакра?“, допълни шеговито той.

Иван Стефанов също зададе своя въпрос: „Слави, чисти ли са намеренията ти относно референдума?“

„Биха ли могли да бъдат мръсни?“, попита на свой ред Слави Трифонов.
Филип Станев предположи, че може би въпросът е провокиран от тиражираните в жълтата преса лъжи и конспиративни теории. Водещият обясни, че намеренията са му хората да бъдат питани дали искат да променят начина, по който избират политическата си класа. „Какви мръсни намерения може да имам? Да се възползвам от това? Как да се възползваш от нещо подобно? Не виждам как“, обясни Слави Трифонов. „От това ще се възползваме всички българи“, допълни Тошко Йорданов.

Ваня Маринова изрази своето мнение: „Бездуховността, която позволихме да пропълзи нахално в живота ни, ни доведе до дъното. Всички сме виновни. И за да изкупим вината си, ние сме на ход. Аз се разписах. Вярвам ви!“

„Тези думи на госпожа Маринова ме подсетиха за една от най-популярните и много често цитирана мисъл за смисъла на демокрацията на Джордж Бърнард Шоу, който казва: „Демокрацията е онзи механизъм, който ни позволява да бъдем управлявани така, както заслужаваме“. Така че нека да си заслужим по-добра съдба“, заключи Филип Станев.

В предаването бяха повдигнати още темите за влизането в политиката, за отказа на ректора на Софийски университет Слави Трифонов да се срещне със студентите там, за липсата на подкрепа от страна на медиите, за страха и пасивността сред хората.

Всички мнения, въпроси и коментари на зрителите, които бяха прочетени в ефир, може да видите във видеото.